Новини
8 Липня 2021
630

Для учасників ринку електроенергії створять “чорний список”

Тим часом Україна відмовилася від закупівлі електроенергії Білоруської атомної електростанції

З метою посилення відповідальності недобросовісних учасників ринку за порушення договірних умов Міністерство енергетики ініціює внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електроенергії на “Українській енергетичній біржі”. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зокрема, запропонується перелік систематичних порушників договірних зобов’язань (так званий Black List), який тимчасово обмежуватиме їм доступ до торгів на електронних аукціонах за двосторонніми договорами.

“Відповідні напрацювання представлятимуться на засіданні аукціонного комітету, яке відбудеться 9 липня 2021 року”, — йдеться у повідомленні.

У Міненерго зазначили, що з подібними пропозиціями до них звернулися й ДП “Гарантований покупець”, а також Українська енергетична біржа. У відомстві додали, що розроблені зміни спрямовані на стабілізацію ситуації на ринку електричної енергії з метою забезпечення безпеки постачань споживачам.

“Слід зазначити, що наразі спостерігається ситуація спотворення ціноутворення на організованих сегментах ринку, про що свідчить періодичне падіння ціни на електричну енергію нижче собівартості її виробництва навіть найдешевшою атомною генерацією”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що останнім часом спостерігаються маніпуляції й на ринку двосторонніх договорів: окремі трейдери й енергопостачальник, які уклали двосторонні договори на купівлю електроенергії за результатами електронних аукціонів, не виконують взяті на себе зобов’язання з придбання електроенергії в обсягах і за цінами, згідно з договором, і порушують умови оплати за відпущену електричну енергію.

“Ця ситуація призводить до погіршення фінансово-економічного стану виробників електроенергії, ускладнює планування їх виробничої діяльності, зокрема, визначення та формування необхідних запасів палива. Своєю чергою, це ускладнює підготовку енергогенеруючих підприємств до проходження осінньо-зимового періоду та може мати небезпечні постачання електричної енергії споживачам”, — підсумували у міністерстві.

Тим часом Україна відмовилася від закупівлі електроенергії Білоруської атомної електростанції. Про це розповіла прем’єр-міністр Литви Ингрида Шимон за підсумками перемовин з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Вільнюсі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На спільній пресконференції вона вітала рішення України піти від небезпечних постачальників і її прагнення до приєднання до європейського ринку електроенергії ENTSO-E. За її словами, важливим є також “зелений” перехід.

Нагадаємо, минулого року асоціація “Газові трейдери України”, що об’єднує понад 30 енерготрейдерів, ініціювала запуск нової платформи електронних біржових торгів енергоресурсами на товарній біржі “Український хаб”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram