Новини
30 Жовтня 2021
606

Дизайнери розробили ековелосипед із дерева

Креслення можна завантажити в інтернеті та зібрати самостійно

Велосипед — досить екологічний вид транспорту, але його виробництво залишає значний вуглецевий слід. Дизайн-студія Arquimaña, розташована в Країні Басків на півночі Іспанії, запропонувала своє рішення. Команда розробила OpenBike, дерев’яний велосипед, який можна зробити самостійно, завантаживши безкоштовне креслення в інтернеті, повідомляє Rusbase.

Ракель Арес та Іньякі Альбістур, засновники студії Arquimaña, придумали концепцію OpenBike 2017 року, звернувши увагу на скупчення автомобілів у Країні Басків. Ідея полягала у розробці екологічно чистого велосипеда, який люди могли б зібрати самі.

Для здійснення своєї концепції вони отримали фінансову підтримку від департаменту територіального планування, житла та транспорту уряду басків.

Фото: Arquimaña

Всім відомо, що велосипеди, на відміну від автомобілів, не забруднюють навколишнє середовище, оскільки не виробляють парникових газів. Однак метою Арес та Альбістур було скорочення забруднення навіть на етапі виробництва.

• Спочатку користувач знаходить на сайті Fab Foundation найближчу майстерню.

• Основний корпус велосипеда виготовляється з фанери — відновлюваного ресурсу. Його вирізають у майстерні за допомогою спеціального обладнання.

• Сидіння, передня втулка та рукоятки друкуються на 3D-принтері із силікону або, що ще краще, перероблені зі старих велосипедів.

• Колеса потрібно купувати окремо.

Користувачі мають можливість зібрати велосипед у майстерні цифрового виробництва у своєму місті. Таким чином під час процесу виробництва виключаються викиди, викликані транспортуванням готового продукту. “Ми орієнтувалися на маломасштабне місцеве виробництво”, — зазначає Іньякі Альбістур.

І додає, що виробництво OpenBike не найдешевше на ринку. Купівля фанери та інших компонентів коштує приблизно $500. Оскільки велосипед дерев’яний, він важчий за свої альтернативи. Проте Альбістур стверджує, що метою студії було створити не найвищий технологічний велосипед на ринку, а спільноту людей.

Він описує OpenBike як маніфест сталого урбанізму, децентралізованого виробництва, відповідального використання ресурсів та обміну знаннями. Іншими словами, створюючи один з таких велосипедів, людина заявляє про свою прихильність до екологічності й запрошує інших приєднатися до цієї місії.

Цього року Arquimaña презентувала остаточний варіант дизайну. Наразі велосипед виставлений у павільйоні Іспанії на Венеціанській архітектурній бієнале та Сеульській бієнале архітектури й урбанізму.

Фото: Arquimaña

Сьогодні за цим проєктом виготовлено всього сім велосипедів, крім двох, що належать засновникам, на яких вони їздять Країною Басків. Групі майстрів у Сеулі вдалося зібрати функціонуючий OpenBike за два дні.

“Це так дивно — бачити, як наша ідея втілюється у життя, — зазначає Альбістур. — Тепер люди у будь-якій точці світу можуть завантажити проєкт та зробити свій власний OpenBike”.

Нагадаємо, наприкінці літа компанія Harley-Davidson представила новий електровелосипед, який вийде в єдиному екземплярі.

Раніше Investory News писали, що у світі спостерігається дефіцит двоколісного транспорту. Через пандемію обсяг продажів велосипедів на найбільших світових ринках перевищує пропозицію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram