Драйв
11 Квітня 2020
2 962

Дивні дива за великі гроші

Investory News зібрали десять речей, придбані за мільйони доларів

Звичайні речі можуть перетворитися в найдорожчі лоти на аукціонах. А все тому, що колись вони належали незвичайним людям чи мають історичну цінність.

Ми спробували дібрати десять речей, які були куплені на аукціонах. Нам стало цікаво, на що можуть витратити найбагатші люди світу дев’ятизначні суми. Дорожнечу одних товарів можна аргументувати їх дефіцитом, статусом або бездоганною якістю. А деякі покупки людей зі значним статком не можливо пояснити, але це факт!

Картина Пабло Пікассо “Оголена, зелене листя та бюст”, 1931 р., $106,5 млн

Ця найдорожча Робота Пікассо зображує музу та коханку художника, Марі Терезу Вальтер, в оголеному вигляді. Її бюст — скульптура, яку Пікассо створив у 1931 році. Художник намалював картину за один день, і ця робота є успішним етапом в його кар’єрі. Картина належить до списку найдорожчих предметів, проданих на аукціонах.

Пікассо удосконалив свої навички до цього часу й тому почав використовувати символізм у своїй творчості. У 1952 році колекціонери купили цю картину за $17 тис. і вона залишалася в приватній колекції аж до 2010 року, коли її продали на аукціоні Christie’s за $106,5 млн.


Скульптура Альберто Джакометті “Людина, що крокує”, $103,7 млн

Cкульптура роботи Альберто Джакометті була продана на лондонському аукціоні Sotheby’s 3 лютого 2010 року за $103,7 млн. Скульптура входить до рейтингу 10 речей, які не по кишені навіть найзаможнішім. Скульптура була заявлена ​​”родзинкою” аукціону й очікувалося, що її продадуть за велику суму. Так і сталося. На тоталізаторі робили прогноз, що лот піде з молотка за £40 млн ($49,74 млн). Але він був проданий за набагато більші гроші.

Затемнена фігура людини, яка крокує, в натуральну величину була встановлена ​​зліва від трибуни аукціону. Початкова ставка становила £12 млн. Всі затамували подих, коли ціна лота досягла £35 млн. При позначці в £50 млн в залі було чути сміх.

Не важко здогадатися, що ніхто з учасників аукціону не турбувався про падіння ціни: у 10 осіб були фонди, що дозволяють робити ставки понад £30 млн — і всі вони проігнорували передпродажну вартість лота в £18 млн.


Ваза Цяньлун, $83 млн

Фарфорова ваза, створена в період правління в Китаї імператора Цяньлун (1736-1795 рр.), яку продали за $83 млн в Лондоні. Це найдорожча китайська ваза, яка була продана в аукціонному домі Bainbridges протягом 30 хвилин після початку торгів. Покупець вази (неназваний аукціонний агент із Пекіна) заплатив за неї в 50 разів більше оціночної вартості.

40-сантиметрова фарфорова посудина, про яку йде мова, була знайдена в ході прибирання будинку в лондонському районі Піннер. Вивчивши знахідку, фахівці встановили, що вазу виготовили при дворі імператора Цяньлун в середині XVIII ст. При цьому фахівці відразу ж визнали унікальність цього витвору мистецтва: від інших подібних імператорських артефактів цю вазу відрізняє надзвичайно складний візерунок, а також відмінний стан.


Діамант Graff Pink, $46 млн

Цей рожевий діамант кольору Fancy Intense Pink вагою 24,78 карат став світовим рекордсменом 16 листопада 2010 року як найдорожчий рожевий діамант серед проданих на аукціоні. За нього учасник торгів віддав $46 млн.

У Graff Pink класичне смарагдове ограновування з закругленими кутами, характерна для американського ювеліра Harry Winston, який і закріпив Graff Pink в платинове кільце з двома білими діамантами. У 1950 році він продав виріб приватному колекціонерові, у якого воно і знаходилося 60 років до продажу в Sotheby’s.


Ferrari 250 GTO Berlinetta, $38,1 млн

Червона Ferrari 250 GTO Berlinetta 1962-1963 року з колекції Maranello Rosso була продана на аукціоні Bonhams за $38,1 млн. Це найбільша ціна на автомобіль за всю історію аукціонів.

Колекція і музей Maranello Rosso заснував підприємець Фабріціо Віолаті, чия сім’я нажила статок на сільському господарстві, бутилюванні та доставці мінеральної води. У колекцію Maranello Rosso входять 25 автомобілів Ferrari. Гоночну красуню, Ferrari 250 GTO Berlinetta, Віолаті придбав ще в 1965 році.

Її першим власником був гонщик Жо Шлессер. Офіційний сайт аукціонного будинку Bonhams, що спеціалізується на продажу класичних автомобілів, спочатку надавав ціну тільки за запитом. Але потім видав приблизну ціну автомобіля: від $30 до $40 млн.

“Класикою” Ferrari 250 GTO, що випускався тільки для гонок з 1962 по 1964 рік, вважався з перших днів свого випуску. Їх було виготовлено всього 39, і всі вони збереглися. За словами Пітера Суїні, дилера, що займається продажем класичних авто, від звуку, видаваного Ferrari 250 GTO Berlinetta, волосся стає дибки. “Це крик. Це не схоже ні на що, що ви коли-небудь чули”, — сказав він.


Шафа Badminton, $36 млн

Виготовлена з ебенового дерева, прикрашена дорогоцінним камінням, шафа Badminton XVIII ст. була виставлена на аукціоні Christie’s 9 грудня 2004 року та продана за $36 662 106. Ця воістину велична шафа двічі ставала найдорожчим предметом меблів.

Шафа Badminton була замовлена 19-річним Генрі Сомерсетом, третім герцогом Бофорскім. Вона створювалася 30 майстрами протягом шести років. Назву дали їй Badminton на честь садиби в Голстерширі (Англія), де вона й перебувала, поки не була виставлена на продаж предками герцога в кінці XX ст. На ебеновій шафі зображені сцени, виконані в техніці pietre dure — майстерно обточеними та пофарбованими напівдорогоцінними каміннями.

Годинник, встановлений зверху, прикрашений геральдичними ліліями. Шафа Badminton стала найдорожчим предметом меблів у світі, коли її вперше продали на аукціоні в 1990 році за £8,58 млн, і потім знову побила рекорд на аукціоні 2004 року, цього разу за £19 млн.


Скульптура “Артеміда та олень”, $27,4 млн

Статуя зображує Артеміду — грецьку богиню полювання та родючості, покровительки всього живого на Землі. Вона знаходиться на простому постаменті в позі, яка передбачає, що вона тільки що випустила стрілу зі свого лука. У якийсь момент своєї історії існування лук був відділений від скульптури та загублений.

Волосся богині хвилясте та розпущене, зібрані на потилиці в шиньйон. На богині короткий хітон, який зібраний в області талії та майорить внизу, вона частково покрита гіматієм (верхній одяг). На ступні її ніг — мереживні сандалі, поруч зліва стоїть оленятко. Деякі історики вважають, що оригінальна скульптура могла бути доповненою собакою праворуч від богині.

Висота скульптури трохи вище 90 см, постаменту — близько 30 см, оленя — близько 40 см. Скульптура виготовлена ​​з бронзи, ймовірно між I ст. до н. е. та I ст. н. е.

Була знайдена в 1920-х роках під час розкопок на будівельному майданчику в Римі та з того часу кілька разів скульптура переходила з рук в руки, перш ніж знайти своє постійне місце в Художній галереї Олбрайт-Нокс в Буффало, штат Нью-Йорк.

Скульптура Артеміди була продана на аукціоні в Нью-Йорку 7 червня 2007 року. Вона стала найціннішою скульптурою, будь-коли проданою на аукціоні на той момент, побивши рекорд 2005 року в розмірі $27,4 млн.


Скрипка Lady Blunt, $15 млн

Онлайновий аукціонний будинок Tarisio, що спеціалізується на висококласних інструментах, продав скрипку Антоніо Страдіварі “Lady Blunt” (Леді Блант), створену в 1721 році, за рекордну ціну £9,808,000 ($15 млн). Це практично в чотири рази більше за попередню рекордну ціну, заплачену на аукціоні за скрипку Страдіварі.

Інструмент був придбаний анонімним покупцем в результаті надзвичайно активних торгів. Всі виручені від продажу гроші буди спрямовані на допомогу Японії через створений Nippon Foundation Фонд допомоги постраждалим від землетрусу та цунамі на північному сході Японії.

Продаж Lady Blunt викликав величезний інтерес серед колекціонерів усього світу, які виявили бажання використовувати унікальну можливість, щоб придбати історичний інструмент.

Скрипкою, яка протягом 30 років належала внучці видатного поета лорда Байрона (Lord Byron) леді Ганні Блант (Anne Blunt), володіли також відомий паризький майстер Жан Баптист Війоме (Jean Baptiste Vuillaume), колекціонери Річард Беннет (Richard Bennett), барон Кнооп (Knoop) і Сем Блумфілд (Sam Bloomfield), а також Музичний фонд Nippon (Nippon Music Foundation). Дивно, що скрипка, як зазначає Ендрю Хілл з фірми W.E.Hill, знаходиться практично в тому ж стані, як і тоді, коли покинула руки свого творця.

Антоніо Страдіварі (Antonio Stradivari) робив скрипки, альти та віолончелі в Кремоні (Італія). Нині збереглося близько 600 його інструментів. Вони мають величезний попит серед видатних світових виконавців і найбільш знаючих колекціонерів. Кажуть, що з усіх скрипок Страдіварі, що знаходяться сьогодні в приватних руках, Lady Blunt найближча до свого первозданного стану, зберігши більшу частину оригінальних рис, а її лакове покриття до сих пір в цілому не порушене.


Сукня Мерилін Монро “Happy Birthday, Mr. President”, $4,8 млн

На аукціоні Julien’s Auctions в Лос-Анджелесі знамените плаття Мерилін Монро з дня народження Джона Кеннеді, створене за ескізами французького модельєра Жана Луї (Jean Louis), пішло з молотка за $4,8 млн. Покупцем сукні стала музейна мережа “Believe it or not!”.

За попередніми оцінками очікувалося, що вартість наряду складе як мінімум $2 млн.

Сукня, розшита блискітками та стразами у 2,5 тис. кристалів, виконано з тканини тілесного кольору. Вона була настільки облягаючою, що Монро в ній здавалася голою.

У цьому облягаючому напівпрозорому платті Мерилін Монро з’явилася на публіці 19 травня 1962 року. Зі сцени Медісон-сквер-гарден в Нью-Йорку актриса виконала знайому всім пісню “Happy birthday” для президента США Джона Ф. Кеннеді, причому в настільки провокаційній манері, що новина про це швидко облетіла всі газети.

Журналісти тоді писали, що вона “немов займається любов’ю з президентом на очах сорока мільйонів американців”. Дружина Джона Кеннеді Жаклін підозрювала про можливу провокацію з боку Монро і не приїхала на святкування дня народження чоловіка, чим привернула ще більше уваги преси до інциденту.


Магнітне “літаюче” ліжко, $1,5 млн

Ідею літаючого ліжка втілив в життя архітектор з Голландії Janjaap Ruijssenaars у 2006 році. В основі його творіння лежить принцип магнітної левітації, завдяки якій одна зі складових частин об’єкта “літає” над іншою.

Планувалося, що вся конструкція триматиметься лише завдяки магнітним полям, але подейкують, що все-таки є кілька тросів, які утримують ліжко, що трохи псує загальне враження від даного предмета інтер’єру.

Ціна даної знахідки становить $1,5 млн. За словами творця, таке спальне місце утримує вагу в 900 кг. Але мова тут про базову модель. Існують також економ-пропозиції. Наприклад, таке ліжко, розмір якого в 5 разів менше базової, обійдеться покупцеві “всього” в $146 тис. Але вона скоріше підійде домашньому вихованцю, ніж його господареві.

До речі, питання про шкоду сну на такому ексклюзивному ложі залишається відкритим. Адже всім відомо про згубний вплив магнітних полів на організм. Розробники ж зберігають мовчання з цього питання. Крім цього, такий потужний магніт потребує постійної підзарядки. Але для тих, хто готовий викласти такі гроші, навряд чи це стане проблемою.


Більш марною річчю за мільйони доларів можна згадати тільки рулон золотого туалетного паперу, вартість якої становить $1,3 млн.

Він до певної міри може бути дорогим, але навіть найдорожчий папір не йде ні в яке порівняння з цим кричущим золотим рулоном.

Цей особливий тришаровий папір зроблений австралійською компанією Toilet Paper Man з 22-каратних золотих пластівців. Він, як передбачається, безпечний для використання.

Рулон буде доставлений особисто в руки покупцеві, щоб гарантувати, що він отримає товар в хорошому стані.

Проблема з цим рулоном в тому, що якщо ви використовуєте його за прямим призначенням, то ви в буквальному сенсі змиєте гроші в унітаз.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram