Бiзнес
16 Квітня 2021
3 050

Диджиталізація: Рятівниця чи вбивця клімату?

Investory News розбиралися, яким чином цифровізація може вплинути на зміну процесів у природі

Диджиталізація — палиця на два кінці, коли мова йде про боротьбу зі зміною клімату.

Наростальний попит на інструменти, технології та цифрові послуги збільшує потребу в сховищах даних і енергопостачанні, що в кінцевому підсумку призводить до збільшення викидів у всьому світі. Водночас цифрові технології відкривають величезні можливості й забезпечують прозорість, необхідну для забезпечення підзвітності та виконання кліматичних зобов’язань.

Чи є диджиталізація ліками або прискорювачем зміни клімату? Далі про плюси та мінуси диджиталізації для клімату та ефективні дії, оскільки компанії можуть впливати на навколишнє середовище за допомогою технологій.

Яскрава сторона 

Від корпорацій до малого та середнього бізнесу більшість компаній дивляться на цифровізацію позитивно. У недавньому глобальному опитуванні McKinsey понад вісім з десяти компаній заявили, що їх організації робили зусилля з цифрової трансформації за останні п’ять років, а три чверті малих і середніх підприємств вважають, що цифровізація — прекрасна можливість для більш стійкої ділової активності.

Всі вони бачать великий потенціал в загальнокорпоративних ініціативах щодо цифровізації, оскільки вони можуть привести до більш ефективного використання ресурсів, більш прозорим ланцюжкам поставок і зниження енергоспоживання.

Освіта у цифровізації

Освіта не завжди є першим аспектом, який приходить на розум при розгляді питання про цифровізацію, але воно може поліпшити доступ до знань і збільшити швидкість процесів та інформаційних потоків.

Яке це має відношення до зміни клімату? Освіта є незамінним аспектом дій з боротьби зі зміною клімату, і цифрові інструменти можуть допомогти пояснити й поширити теми стійкості та необхідність радикального скорочення викидів парникових газів. Зрештою, освіта була і залишається одним із головних важелів, які допомагають розв’язувати такі соціальні проблеми, як бідність, голод і зміна клімату.

Підвищення енергоефективності

Експерти вважають, що цифровізація може внести фундаментальний внесок у пом’якшення наслідків зміни клімату. На думку Німецької консультативної ради з глобальних змін (WBGU), цифровізація може стимулювати дії боротьби зі зміною клімату та збереження ресурсів, наприклад, підтримуючи постійний перехід до низьковуглецевого, екологічно безпечного, надійного та доступного енергопостачання.

Цифрові технології можуть, наприклад, підключати об’єкти відновлюваної енергетики, такі як вітряні турбіни, до інтелектуальних даних про погоду. Таким чином, енергія може бути проведена ефективніше і точніше в строк.

Подальший технічний прогрес у цій сфері в поєднанні зі зниженням цін на поновлювані джерела енергії та батареї може призвести до збільшення попиту на поновлювані джерела енергії до 100%. Таким чином, нові цифрові технології можуть допомогти в зміні джерел енергії: нині дві третини електроенергії виробляється з викопного палива, до 2050 року вітрова та сонячна енергія повинні замінити це, забезпечуючи дві третини електроенергії природним шляхом.

Зниження глобальних викидів вуглецю

Цифрові рішення можуть значно скоротити викиди вуглецю — тільки в Німеччині зусилля з цифровізації можуть скоротити викиди на 120 Мт наступні 10 років. Експерти вбачають найбільший потенціал у чотирьох сферах: промислове виробництво, мобільність, будівлі та бізнес.

Наприклад, у виробництві цифрові технології сприяють більш ефективним і сприятливим для клімату процесам, що дозволяє економити значні обсяги ресурсів та енергії. Важливими чинниками мобільності є інтелектуальне управління рухом та інтелектуальна логістика. Викиди в атмосферу в будівлях можна знизити за допомогою технології розумного будинку, а підприємства можуть значно скоротити викиди вуглецю, зробивши поїздки співробітників екологічнішими.

А як щодо вуглецевого сліду цифровізації? Прискорення цифрових технологій споживає енергію та ресурси й створює викиди, що не дивно. Однак що більше диджиталізація забезпечується шляхом екологічно чистої електроенергії, наприклад, то більш стійкою та екологічно чистою стає вона.

Технологічні компанії, очевидно, підтримують диджиталізацію, але є також серйозні проблеми, які необхідно подолати, щоб успішно просувати декарбонізацію за допомогою диджиталізації.

Очевидно, що цифровий сектор може вивести пом’якшення наслідків зміни клімату на новий рівень. Експерти спостерігають великі можливості в так званій четвертій промисловій революції, зокрема в 5G, Інтернеті речей (IoT) і штучному інтелекті (AI). Але ця технологічна революція та відповідні цифрові послуги та інновації в першу чергу збільшили наш глобальний попит і споживання енергії.

Особливо після пандемії COVID-19 попит на потокову передачу зростає як ніколи: в першому кварталі 2020 року споживання потокових сервісів і хмарних ігор зросло на 30%. У березні 2020 року найбільший у світі інтернет-вузол у Франкфурті-на-Майні повідомив про пікове значення пропускної здатності даних у 9,16 Тбайт на секунду — аналогічний обсяг передачі даних відбувається при одночасній передачі понад два мільйони HD-відео.

Хоча вплив потокового відео на навколишнє середовище багато в чому залежить від технології передачі — наприклад, для вирішення Ultra-HD на телевізорі потрібно в десять разів більше даних проти якості HD — це, безперечно, сфера, в якій необхідно стежити за пом’якшенням наслідків зміни клімату.

Зі зростанням числа енергомістких центрів обробки даних економіка, заснована на даних, залишається однією з найсерйозніших проблем у боротьбі зі зміною клімату і побудові нашої сучасної бізнес-інфраструктури.

Світове споживання енергії центрами обробки даних вже величезна — колосальні 205 ТВт·год згідно з останніми дослідженнями (це дванадцять нулів після 5!) — і буде продовжувати зростати разом із подальшим зростанням попиту на цифрові послуги. Очікується, що до 2030 року центри обробки даних будуть використовувати від 3 до 13% світової електроенергії.

Фактично очікується, що зберігання цифрових даних призведе до 14% світових викидів до 2040 року. Хоча це оцінки, оскільки багато компаній цифрового сектора утримуються від публікації точних даних, — це все ж підкреслює невідкладність пошуку ефективних рішень.

Ефективні рішення для ефективної політики

Багато технологій спочатку вимагають, щоб політика стала економічно конкурентоспроможною і досягала ефекту масштабу, а також розкрила весь потенціал цифрової економіки для пом’якшення наслідків зміни клімату.

Регулювання також необхідне для запобігання ненавмисних наслідків, що перетинаються, цифрового зв’язку для навколишнього середовища. Такі відновлювальні наслідки виникають тоді, коли економія шляхом енергоефективності анулюється за допомогою змін у поведінці. Наприклад: внаслідок переходу людей на електричні автомобілі попит на нафту — і зрештою ціна на нафту — як очікується, знизиться, що може привести до збільшення попиту на нафту в інших країнах світу.

Для усунення таких несприятливих наслідків потрібні ефективні природоохоронні стратегії та регулювання, такі, як субсидії, податки й, перш за все, встановлення цін на вуглець. Вони повинні бути створені на глобальному рівні для забезпечення справедливого розподілу екологічних зусиль — дотепер це виявилося надзвичайно складним завданням.

Крім проблем регулювання, багато компаній досі не впевнені в тому, як використовувати зусилля в галузі цифрових технологій для більш стійких ділових операцій або ще не мають у своєму розпорядженні ресурси, необхідні для переходу до цифрових перетворень.

Як використовувати диджиталізацію для зменшення негативного впливу на планету?

Використання “віддаленки” 

2020 рік і наступні роки показали нам, що можна успішно працювати з дому, що сприяє скороченню викидів з приміських районів, офісних будівель і транспорту. Так що, всі ми будемо просто працювати віддалено весь час і розв’язувати всі питання відеозв’язком? Насправді все не так просто.

Порівнюючи викиди відеоконференції та маятникового ефекту, все одно що порівняти яблука з апельсинами.

Припустимо, ваші співробітники зазвичай їздять на роботу велосипедом. В цьому випадку, саме наявність відеодзвінків протягом усього дня призведе до більшого вуглецевого сліду. З іншого боку, якщо ваші співробітники будуть їздити автомобілем або громадським транспортом, навіть якщо подорож відстанню 10 км, то це буде означати зниження вуглецевого сліду на весь день.

Підсумок: якщо ваші співробітники добираються до роботи, використовуючи види транспорту з найвищим рівнем викидів, використання домашнього офісу та віртуального спілкування може бути більш стійким варіантом для вашої компанії. Проте, настійно рекомендується по можливості вимикати камеру під час відеодзвінків.

Енергоефективність офісу

Одним із важливих кроків у підвищенні енергоефективності вашого офісу — і, по суті, одним із найважливіших важелів скорочення викидів — є перехід на екологічно чисту енергію. Але це ще не все: ви коли-небудь думали про встановлення інтелектуальних рішень для опалення та освітлення, які відповідають робочому часу в офісі? Це не тільки знизить вуглецевий слід на 13%, але й призведе до економії до 25%.

За 5-10 років наші офіси можуть повністю змінитися. Інтернет речей та інші сенсорні технології можуть керувати освітленням та іншими енергетичними системами таким чином, що, коли остання людина йде, будівля вважається порожньою й енергія відключається.

Зробимо ще один крок вперед: будь-яка надлишкова енергія з відновлюваних джерел енергії може навіть накопичуватися вночі в батареях електромобілів, підключених до мережі та використовуватися за потреби.

“Зелена” Хмара

Цифрові рішення можуть зробити хмари та центри обробки даних стійкішими: вже сьогодні штучний інтелект використовується в деяких центрах обробки даних для збільшення економії енергії. ШІ може аналізувати дані, вологість, температуру та інші важливі статистичні дані, щоб знайти спосіб підвищити ефективність, знизити витрати й знизити загальне енергоспоживання.

Інший варіант — перемістити хмару в більш холодні регіони, такі як північна Скандинавія. Клімат прохолодний, географія стабільна, ризик землетрусів низький, а поновлювані ресурси, такі як гідроелектроенергія та вітер, в достатку. Facebook, наприклад, створив центр обробки даних в Лулео на півночі Швеції, щоб знизити експлуатаційні витрати й усунути необхідність у складних системах охолодження.

У більшості компаній немає власних центрів обробки даних. Але можна зменшити вплив на навколишнє середовище змінивши більш стійкого постачальника.

Слідкуйте за блокчейном

Блокчейн вважається однією з технологій майбутнього. Всупереч тому, що блокчейн далекий від масового використання, він уже прискорює енергетичний перехід, працюючи з мікромережами, які дозволяють створювати автономні енергетичні співтовариства.

На сьогодні ці технології мають високу ціну: щоб дані в ланцюжку блоків були захищені від підробки, вони повинні бути перевірені. Алгоритми, що лежать в основі цього, вимагають інтенсивної обчислювальної потужності, що призводить до високого споживання енергії й, отже, до високих викидів.

Ініціативи вже направлені на вивчення варіантів інтеграції аспектів стійкості в майбутній розвиток технологій, таких як блокчейн. Хоча вони мають величезний потенціал для розв’язання поточних проблем, таких як зміна клімату, ми повинні пам’ятати про те, що вони не створюють нових проблем в інших країнах.

Цифровізація істотно впливає на навколишнє середовище, і поки що не тільки в хорошому сенсі цього слова. Однак, якщо направити її у правильному напрямку, це може створити багатообіцяючі нові можливості для глобального енергетичного переходу та дій з боротьби зі зміною клімату.

“Хоча цифровізація не врятує світ поодинці, вона буде частиною уявної інноваційної системи, покликаної уповільнити зростання та адаптуватися до наслідків порушення клімату”, — зазначив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Для забезпечення сталого розвитку добробуту і захисту навколишнього середовища диджиталізація потребує глобального регулювання, юридичного підкріплення та особливих правил.

Джерела: Bloomberg, Planetly, Сlimate-KIC

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram