Новини
12 Листопада 2020
773

Deutsche Bank запропонував ввести податок у 5% для тих, хто працює з дому

Ці кошти можуть бути спрямовані на підтримку соціально незахищених верств населення

Deutsche Bank пропонує ввести 5%-й податок для тих, хто в пандемію зберіг дохід і працює з дому. Ці кошти можна направити на підтримку соціально незахищених верств населення, про це йдеться в огляді головного стратега Deutsche Bank Джима Ріда “What we must do to rebuild” (“Що ми повинні зробити для відновлення”), повідомляє Forbes.

“Це не погіршить якість життя працівників – ці гроші еквівалентні витратам на транспорт і обіди під час роботи з офісу”, – зазначає Джим Рід. І додає, що пандемія зробила очевидною необхідність податку на віддалені робочі місця.

“Ті, хто може працювати з дому, як правило мають дохід вище середнього. Якщо припустити, що середня зарплата людини, яка працює з дому, становить $55 тисяч на рік, то податок у 5% обійдеться трохи більше ніж у $10 за робочий день”, – пояснює він.

Приблизно таку суму працівник витрачає на дорогу та обід, працюючи в офісі. Якщо така ж ставка буде застосована для Великобританії, де середня зарплата працівника з дому становить 35 тисяч фунтів стерлінгів, то податок складе трохи менше ніж 7 фунтів стерлінгів на день.

У Німеччині за середньої зарплатні такої категорії працівників у €40 тисяч, податок складе близько €7,50 на день. “Податок такого рівня не передбачає, що положення компаній або працівників погіршиться”, – наголошується у повідомленні.

Фактично, воно буде кращим, оскільки вони заощадять більше від скорочення витрат на офіс, ніж від податків, які платитимуть за працівників, що працюють з дому. Для економіки США такий податок, за підрахунками інвестбанку, принесе додаткових $48 млрд на рік. Для Великобританії – 6,9 млрд фунтів стерлінгів, для Німеччини – €15,9 млрд.

Стратег пропонує витрачати ці гроші у США на гранти у розмірі $1,5 тис. для 29 млн робочих, які не можуть працювати з дому та заробляють менше ніж $30 тисяч на рік. “Багато з них несуть підвищені ризики в період пандемії”, – наголошує Джим Рід.

Аналогічним чином у Німеччині ці додаткові доходи можуть бути спрямовані на фінансування найбідніших 12% населення, які заробляють менше ніж €12,6 тис. на рік. Така ж міра актуальна і для британців із заробітком у розмірі мінімальної оплати праці.

“Дехто заперечуватиме проти податку. Вони скажуть, що участь в економіці – це особистий вибір кожного й вони не повинні бути покарані за прийняття рішення, – пише стратег Deutsche Bank. – Проте ці люди повинні пам’ятати, що уряд завжди відкладає податки на соціальне середовище”.

На його думку, плюс податку для тих, хто працює з дому – він не просто субсидіює підприємства, у яких немає довгострокового майбутнього, а підтримує маси людей, багатьом з яких довелося в нових умовах влаштуватися на низькооплачувану роботу, поки вони шукають для себе нові можливості.

“Цим людям необхідно протягнути руку допомоги. Друга категорія – це працівники, які беруть на себе ризики зараження коронавірусом, отримуючи невисоку зарплату”, – йдеться у повідомленні.

Видання наголошує, що популярність роботи з дому зросла ще до пандемії. Так, наприклад, у США з 2005 по 2018 роки кількість працюючих дистанційно зросла на 173%, правда, частка працюючих з дому була низькою та становила всього 5,4%. За час пандемії частка американців, що працюють з дому, зросла у 10 разів до 56%. У Великій Британії – у сім разів до 47%.

Організації, згідно з опитуваннями S&P Global, зазнають, що не менше трьох чверті їх співробітників можуть ефективно працювати з дому. Дослідження інвестбанку показало, що після закінчення пандемії люди хочуть залишитися частково працювати вдома, відвідуючи офіс пару днів на тиждень.

Раніше Investory News писали, що в Україні, згідно із дослідженням OLX, 58% працівників не проти продовжувати роботу віддалено. Вимога соціального дистанціювання внесла корективи в організацію офісної роботи – як для роботодавців, так і для працівників.

Нагадаємо, деякі великі компанії після закінчення епідемії й вимушеної самоізоляції планують залишати до 50% співробітників на дистанційній роботі з дому, щоб скоротити витрати.

Крім того, працювати віддалено після карантину дозволять співробітникам 71% керівників стартапів. Наприклад Facebook до 2030 року планує перевести на “віддаленку” мінімум половину своїх працівників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram