Новини
16 Листопада 2020
958

Держстат: На будівельному ринку України покращилися ділові очікування

24% опитаних сподіваються на підвищення цін на свої послуги

Індикатор ділової впевненості на ринку будівництва на четвертий квартал 2020 р. покращився на 7 процентних пунктів (п.п.) у порівнянні з третім кварталом цього року — до “мінус” 30,2%, повідомляє прес-служба Державної служби статистики.

Згідно з даними проведеного Держстатом опитування компаній будівельної галузі, оцінка нестачі поточного обсягу замовлень покращилася на 6 п.п. — до “мінус” 51%.

50% опитаних компаній оцінили свій поточний обсяг замовлень як недостатній, 49% — як нормальний для сезону, 1% — вище норми.

Підвищення цін на свої послуги за підсумками четвертого кварталу поточного року очікують 24% респондентів, що на 1 п.п. менше, ніж в третьому кварталі.

8% опитаних компаній прогнозують зниження вартості будівельних робіт, 68% не очікують жодних змін у ціновій політиці.

Згідно з даними Держстату, компанії-учасники опитування забезпечені замовленнями в середньому на чотири місяці, що відповідає показнику третього кварталу 2020 р.

Статвідомства зазначають, що в четвертому кварталі зріс негативний вплив на будівництво погодних умов та “інших” негативних чинників.

Скорочення кількості працівників в жовтні-грудні поточного року очікують 28% опитаних компаній, тоді як 13% прогнозують його зростання.

Як нагадує Інтерфакс-Україна з посиланням на Держстат, обсяг виконаних будівельних робіт в Україні (без урахування окупованого Криму і тимчасово непідконтрольних територій у Донецькій та Луганській областях) у 2019 р. збільшився на 20% у порівнянні з 2018 роком. При цьому зростання показника у 2018 р. до 2017 р. за повторно уточненими даними склав 8,5%.

Згідно з даними Держстату, ціни на будівельно-монтажні роботи у торік зросли на 6% у порівнянні з 2018 р.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про введення технічного регламенту на будівельну продукцію, який забезпечить імплементацію в законодавство України положень регламенту Європейського союзу щодо якості будівельних продуктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram