Новини
31 Серпня 2021
627

Держборг України у першому півріччі скоротився на 38 мільярдів гривень

Держбюджет за цей період виконувався в умовах відновлення економічного зростання

Загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу в першому півріччі 2021 року скоротився на 38 млрд грн, або 1,5% — до 2 514 млрд грн; це сталося через ревальвацію гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, представляючи Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2021 рік у першому півріччі, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Рахункової палати.

“При цьому витрати на погашення та обслуговування боргу, проти відповідного періоду 2020 року, зросли на 44% і становлять понад 36% здійснених у першому півріччі цього року видатків держбюджету”, — зазначив Пацкан.

Він додав, що на обслуговування державного боргу в першому півріччі 2021 року спрямована кожна восьма гривня доходів державного бюджету.

Глава Рахункової палати також зазначив, що держбюджет у першому півріччі виконувався в умовах відновлення економічного зростання.

“На жаль, його показник менше, ніж уряд прогнозував на цей рік. Хочу зазначити, що план доходів загального фонду держбюджету на перше півріччя з урахуванням внесених змін перевиконано на 23,7 млрд грн, або майже на 5%”, — уточнив Пацкан.

За його словами, якщо порівняти з відповідним періодом минулого року доходи держбюджету зросли на 73 млрд грн (14%). Виконанню бюджету за доходами сприяло зростання на 4,3 млрд грн (27%) надміру сплачених до бюджету податків, зборів, платежів з початку року, перш за все податку на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у власності держави.

Водночас на 3,7 млрд грн (4,4%) зріс податковий борг перед держбюджетом платників податків (переважно видобувна, переробна галузі промисловості) і на 1,5 млрд грн (8,4%) зменшився залишок невідшкодованого платникам ПДВ.

“Разом з тим, на жаль, витрати загального фонду державного бюджету в першому півріччі на 44,3 млрд грн, або 7,3%, менше плану за звітний період”, — додав Пацкан.

Крім того, підкреслив він, майже на 5,1 млрд грн (6%) менше від запланованого надано трансфертів місцевим бюджетам. Це обумовлено тим, що не розпочато перерахування субвенцій з 10 бюджетних програм на суму 748 млн грн, а витрати на надання субвенцій з 8 бюджетних програм на суму 4,3 млрд грн менше, ніж заплановано.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) підтвердив орієнтир щодо переказу 13,6 млрд грн прибутку до розподілу за 2021 рік у державний бюджет України 2022 року, попри чистий збиток регулятора у першому півріччі поточного року обсягом 12,16 млрд грн. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram