Соцмережі
13 Вересня 2022
794

Денис Довгополий: Економіка мордора ще існує

Ура, у нас знову лонгрід:

Так, хотів я написати великий текст, але коротко. Зрозуміло, що економічний фронт зараз дуже поступається бойовому і сьогодні мій текст пропаде. Але писати треба:
Отже, підбиваючи підсумки, напишу, що у мене є для вас одна погана новина і багато хороших.

Почнемо з поганої: економіка мордору досі існує. Запас міцності вони просто жахливий. Я вже писав, але повторюся ще раз, що я перестав прогнозувати, коли їхня економіка може завалитися, ще наприкінці весни. Давно стало зрозуміло, що це буде довга війна, їхня економіка завалиться дуже швидко, я думаю, що протягом тижня. Гарне запитання: що то за тиждень? Трохи відступлю убік:

Один із професійних мандрівників, який багато їздить дикими місцями Азії мені підказав лайфхак. Якщо ти вирішив піднятися на круту високу гору, то є дві основні стратегії, як це зробити:

•перша полягає в тому, щоб знайти собі Майлстоун, до якого можна дійти досить швидко і поставити собі галочку, що пройшов. Після цього знайти ще один і йти до нього і так рухатися від майлстоуну до майластоуну. І тут є проблема. Якщо гора велика, то згодом зникне мотивація, майстоун пройдено, а результату немає. І це починає дратувати, кожен Майлстоун не наближає відчутно головну мету. Такі люди приходять виснажені на вершину.

•друга стратегія полягає в тому, щоб опустити голову і йти, фокусуючись на кожному кроці та фігачить повільно та впевнено вперед. І такі люди приходять до вершини втомлені, але які зберегли сили на спуск і осудний стан.

Так от, я пішов від майлстоунів, в яких економіка мордора може впасти до питання “що ти зробив сьогодні, щоб економіка мордора впала?” І одразу полегшало. Через те, що у марафоні не можна рвати жили весь час, то точки екстремуму, коли ймовірність обвалення різко зростає, ми всі, зайняті в цій брудній справі, робимо ривок, але так, щоб не здохнути на ньому, а мати можливість фігачить далі. Так і живемо.

Разом: економіка мордора жива і це херенько, поки вона жива ми будемо її фігачити щодня. Ви не завжди бачите наші результати й те, що робить вже не дуже великий натовп (кількість волонтерів економічного фронту впала з 12-15 к чоловік у максимумі до 5-6 к осіб, з яких близько 500 херачат дуже потужно, а 50 з них просто неосудні монстри, частина яких уже відзначена нагородами від наших трилітерних організацій, що говорить (кагбе).

Хороші новини: економіка мордору у жахливому стані. Мордор сильно закрив доступ до макроекономічних даних, галузевих звітів і навіть дозволив компаніям не публікувати звітність, як це вимагає закон. Це дуже ускладнило макроекономічний аналіз. Але є кілька груп аналітиків у нас у країні та за кордоном, які намагаються аналізувати стан економіки мордора за непрямими даними, які або досі публічні чи вдається їх дістати. Є велика проблема: інтерпретація таких даних дуже суб’єктивна, а оскільки я спілкуюся з економічними аналітиками, які на світлій стороні й більшість із них намагається побачити наближення кінця, то їх інтерпретації перекошені у бік швидкого апокаліптичного. Я ж дивлюся на це як на посібник до дії.

За перші дні вересня я переговорив і перечитався сумарно близько 80 годин з такими хлопцями з 12 країн. У мене за підсумками є близько 30 сторінок конспектів, винесу найголовніше, важливе і цікаве нижче, не буду мучити вас другорядними цифрами (ну, наприклад, дві індичі ферми, які залили дуже багато грошей, були продані за суму 10-15% інвестицій, швидше всього просто як землю, після того, як прикрили імпорт (так, яйця в інкубатори, медикаменти та добавки в корм імпортні, як і частина обладнання та господарі не змогли вирішити логістичні проблеми). Нижче я засунув свою особисту думку в зад і спробував узагальнити думки людей, котрі рубають тему. Тож поїхали:

Найголовніше:

Всі звіти мордора свідчать, що економіка впала не сильно, на кілька відсотків і мене це завжди бентежило. Але дивімося на цифри:

– Збори ПДВ впали за різними даними від 30 до 50 (!!!)%. Це дуже важливий показник. З одного боку, це показує, що впав імпорт (при розмитненні потрібна була сплата ПДВ). Але, як свідчить глибший аналіз, половина цієї цифри – все-таки попит, що обвалився. Значить, купують менше.

– ПДФО (прибутковий) впав на 20-40%, чомусь найчастіше називається цифра 38%. Це дуже чудова цифра. Це означає, що середній житель мордору став отримувати на третину менше грошей. Причому основний удар припав на верхню частину середнього класу та вище. Малозабезпечені стали отримувати менше не набагато, вони втратили всього 3-6% і по них болючіше вдарило зростання цент. А ось середній клас, який жив коштом інвестицій, здавання нерухи в оренду і кепітал гейн просіли сильніше. Це добре! Крім того, що вони стали жити бідніше, це далося взнаки на попиті, що запускає спіраль кризи – немає попиту, значить у компаній падає виторг, а значить платять ще більше, ще і так далі.

– Мені довелося поговорити про такий параметр, як ВВП. Розрахунковий ВВП взагалі не показав цього і його падіння описується одиницями відсотків, навіть якщо притягувати за вуха, то не вийде багато. І це мене турбувало. Так ось, витрати на війну у мордорі (це не враховуючи прихованих витрат) близько 30% бюджету. І за пів року ця частка лише зростала. Військові бюджети поки що витягують ВВП нагору, але це “непродуктивний ВВП”. Тобто. так, гроші витрачаються на весь ланцюг виробництва, але кінцевий результат не приносить цінності в економіку, та й у суспільство. Це ніби, наприклад, усі вироблені автомобілі продавалися для автошоу, на яких вони б розбивалися. Тобто. машин виробляється більше, а дорогами їх їздить менше. Якщо ви пам’ятаєте, то було при совці ВВП був великий, а споживчий сегмент були по вуха в дефіциті. Зрозуміло, всі дані закриті, але мої співрозмовники дали від 12 до 22% падіння виробництва в масштабах країни, якщо винести за дужки зростання ВПК за цей час. Нагадую, що економіка США за Велику депресію просіла на 16%.

– не приховую, мене дуже непокоїла цифра інфляції. Я дуже розраховував на її зростання, а вона завмерла. З одного боку – це літо. У споживчому кошику багато сезонних продуктів, які традиційно дешевшають влітку та на початку осені та тягнуть інфляцію вниз. Але й тут не обійшлося без хороших новин: деякі овочі за ціною просіли нижче за ціни минулого року. і це пояснюється тим, що дорогі росіяни не можуть собі їх дозволити й виробникам доводиться знижувати ціни, щоб люди змогли собі дозволити, з одного боку це прибиває інфляцію, з іншого боку це добре як! Споживання овочів та фруктів цього сезону впало на 10-12% і є ймовірність того, що це призведе до ще більшого падіння цін. А це позначиться на агрокомплексі, який закредитовано. Можливо цікаво!

– взагалі попри те, що в цілому попит на продукти харчування не впав (в абсолютних цифрах), він зазнав сильних змін: мордорці стали більше купувати дешевих продуктів і більше стали запасатися ними. Так, що впала пропозиція (багато імпортних марок зникли), але й просів попит. І питання не в тому, що попадали ціни, а в тому, що люди почали купувати дешевші продукти = менш якісні. Середній росіянин став їсти зовсім гівно. Але й прикол у тому, що ціни на це гівно зростатимуть і вже скоро.

– у мордора цього року непоганий урожай, особливо зернових. Але з овочами не так добре. А ще гірше, що технології переробки зерна на продукти харчування – 100% залежність від імпорту. Є велика ймовірність, що врожай продадуть, бо зерно, яке орієнтоване на внутрішній ринок не буде повністю перероблене. І це може викликати обмеження пропозиції на ринку в найближчому майбутньому.

– про нафту особливо писати не буду, про неї багато пишуть. Єдине, що заспокоює мордор – це високі ціни на енергоносії, які поки що дозволяють компенсувати падіння продажів. Решта від погано до дуже погано. Великий дисконт для Азії, падіння продажів до Європи, невдача у шантажі, повні сховища газу в Європі, велика ціна на транспортування на нові ринки. Але що поки що не кажуть – це зростання собівартості видобутку. Тут дуже прикольно. Глобальні сервісні компанії пішли, санкції позначилися на постачанні обладнання. А у мордорських операторів є корупційна складова в ціні, нестача технологій + зростання цін на комплектуючі, а за деякими позиціями погіршення якості та неможливість поставити взагалі. За різними оцінками собівартість видобутку зростає від 1 до 4% на місяць. Це дуже багато! Крім того, зростання страховки на судна, додаткова плата за ризики. А ще є два слова, які навіюють жах на росіян – “Венесуела” та “Іранська угода”. Кажуть, що Ірак має танкерів, в які завантажено вже 100 млн тонн нафти для Європи. І як тільки угоду підпишуть, за два тижні нафта буде вже на місці.

– внутрішній ринок енергоносіїв у мордорі завжди є дотаційним і він дотувався коштом експорту. Так от тепер експорту немає і ціна того ж газу на внутрішньому ринку почала зростати. Це викликало батхерд у деяких, але це ще навіть не настав опалювальний сезон.

– одне з моїх улюблених лицемірств – рівень безробіття. Він не росте! Тобто, з ринку йдуть компанії, які не пішли оголошують скорочення. Ми відстежили не менше 500к звільнених людей у ​​компаніях, що пішли, а крім того йдуть скорочення мультиплікаційні: наприклад, скорочують обслуговуючий персонал в шопінг-молах і бізнес-центрах. А безробіття не зростає!

– Ну і моє здивування викликало падіння перевезень залізницею. Вони впали всього на 5% і це для мене було незрозуміло, поки мені, ідіоту, люди не розповіли:

а) у зв’язку з війною різко зросли перевезення військової техніки та військової худоби на забій, це суттєво додало.

б) зміна структури покупців імпорту дуже додало перевезень. Тобто, умовно, якщо раніше вугілля з Кузбасу постачалося до Польщі, то тепер її пруть у Китай та Індії, то це додає навантаження на залізницю. Якщо врахувати цю всю херню, то можна очікувати, що старі маршрути перевезень скоротилися. За деякими оцінками, на третину.

– Паралельний імпорт на цю мить зміг замістити ТІЛЬКИ 6-7% обсягу довоєнного імпорту. та 95% цього імпорту – споживчі товари! Вони не змогли замістити імпорт промислового обладнання та запчастин.

А тепер речі, які мають порадувати:

– мордор купує снаряди у Північної Кореї. Ще раз: мордор купує снаряди у Північної Кореї! Мільйонами. Це означає: 1) свої закінчилися 2) ТВОРИТИ НЕ МОЖЕ!!! повна деградація простого воєнного виробництва.

– мордор купує безпілотники в Ірану. Гребана космічна держава, яка сама випускає літаки, не може виготовити сама безпілотники та купує лоутек у країни навіть не третього, а скоріше четвертого світу.

– Ну і моє улюблене: мордор запросив у Китаю кредит на 5-6 ярдів у юанях і не зміг домовитися про умови! Країна, яка отримує 1 ярд євро виручки на день, запросила ТЕРМІНОВО (!!!) кредит у розмірі тижневого виторгу.

– Минулого тижня Кабмін дав офіційне роз’яснення, що програми фінансування імпортозаміщення не буде. Це повинні робити приватні компанії власним коштом.

Окремо: наші успіхи на фронті матимуть сильний вплив на економіку. В цілому настрій у суспільстві вже херовий, а далі буде ще гіршим. І бізнес раптом зрозумів, що це не світло наприкінці тунелю, а локомотив, який фігачить назустріч. І катастрофа буде близько! А чекаю, що наш наступ закінчиться наступного тижня: вовку важко зжерти за один присід буйвола. Але вплив початку вересня на суспільство мордора та на його економіку відчуватиметься довго. Чи жарт, новини зі Сходу затьмарили інформаційне тло, сформоване смертю найшанованішого монарха планети. А сьогоднішні атаки на ТЕК повинні посилити тиск на мордор, у тому числі на економічний аспект.

Так що:

Прорвемося! (с) Yana Suporovska

Віримо до ЗСУ!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram