Новини
18 Травня 2023
495

Демографічна ситуація може погіршити кредитні рейтинги країн

Старіння населення негативно впливає на фінанси

Старіння населення негативно відбивається на фінансовому становищі держав у світі, а підвищення відсоткових ставок посилює ефект від зростання пенсій та витрат на охорону здоров’я, пише Financial Times.

Рейтингові агенції Moody’s, S&P та Fitch попередили, що погіршення демографічних показників становить загрозу для кредитних рейтингів країн, які за відсутності масштабних реформ, напевно, будуть знижені.

Своєю чергою це створить “замкнуте коло”, де навантаження на бюджети та вартість запозичень зростатимуть один за одним.

“Раніше демографія розглядалася в контексті середньо- та довгострокової перспективи. Тепер же прийшло майбутнє, і воно вже б’є кредитними профілями держав”, — заявив Дітмар Хорнунг із Moody’s Investors Services.

За словами Марка Мршника із S&P Global Ratings, зростання вартості запозичень на 1 процентний пункт (п.п.) підвищить ставлення боргу до ВВП у Японії, Італії, Великій Британії та США приблизно на 40-60 п.п. до 2060 року.

“Це дуже суттєве підвищення, яке передбачає реформи, спрямовані на розв’язання проблеми старіння, або, напевно, будуть потрібні інші фіскальні реформи, щоб рівень держборгу був прийнятним”, — заявив Мршник.

“Демографічні показники змінюються повільно, і проблема стає дедалі гострішою”, — пояснив Едвард Паркер з Fitch, яке минулого місяця знизило кредитний рейтинг Франції.

Нагадаємо, в Україні скоротився кредитний портфель банків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram