Новини
18 Липня 2022
570

Дефіцит на ринку чипів перетворився на надлишок

Через інфляцію попит на електроніку впав

За останні кілька місяців ринок чипів зробив крутий розворот від дефіциту до надлишку в деяких галузях. Виробники смартфонів накопичували чипи з 2020 року “про всяк випадок”, однак інфляція змусила людей купляти менше електроніки. Тепер на складах виробників електроніки залишається величезний запас чипів, які немає куди дівати, повідомляє Reuters.

Пандемія та криза постачання товарів, спричинила дефіцит мікросхем, які потрібні для виробництва гаджетів. Однак з кінця травня ситуація змінилася. Глобальна інфляція та війна в Україні призвели до скорочення споживчих витрат, тому люди почали купляти менше смартфонів та комп’ютерів.

Дефіцит мікросхем перетворився на перенасичення в деяких секторах, заставши ринок зненацька. Наприкінці червня компанія Micron Technology, яка виготовляє чипи, заявила, що скоротить виробництво. Причина — різке падіння попиту.

Занепокоєння щодо зміни попиту галузі вдарили по акціях компаній, які роблять мікросхеми: індекс Philadelphia Semiconductor впав на 35%. Паніка щодо чипів, яка виникла в час пандемії тільки погіршила ситуацію. Виробники смартфонів та ноутбуків накопичували резерви чипів як покупці, які скуповували туалетний папір у супермаркетах напередодні карантину.

Раніше велика частина компаній намагалися замовляти чипи максимально близько до моменту їх використання у виробництві. Так вони уникали надлишків на складах. Пандемія змінила цю стратегію в протилежну сторону.

Різка зміна на ринку чипів нерівномірно вдарила по різних галузях. Великі постачальники мікросхем для виробників споживчої електроніки, особливо недорогих смартфонів, найбільше постраждають від спаду, сказав Трістан Герра, старший аналітик Baird з напівпровідників.

Для прикладу Nvidia, графічні чипи якої використовуються для комп’ютерних ігор і майнінгу криптовалюти, може відчути вдвічі сильніший удар на фоні краху крипторинку. Найменше постраждали від перенасичення, — постачальники Apple, наприклад Taiwan Semiconductor Manufacturing. Адже попит на продукцію Apple, залишається високим.

Виробники чипів, що постачають автомобільну техніку та центри обробки даних, також процвітатимуть. Деякі компанії “переобладнують” виробничі лінії, щоб виробляти більше чипів для автомобілів і менше чипів радіочастот, які потрібні для смартфонів.

Керівники галузі та аналітики не можуть сказати, скільки зайвих мікросхем знаходиться на складах у світі. Однак відомо, що запаси в першому кварталі досягли рекордного рівня в найбільших компаніях, що надають послуги з виробництва електроніки, сказав аналітик Jefferies Марк Ліпасіс.

Попередній рекорд першого кварталу був зафіксований понад два десятиліття тому, безпосередньо перед тим, як луснула бульбашка доткома.

Виробники будуть використовувати чипи на складах замість того, щоб купувати нові, і скасовувати замовлення, попередив Ліпачіс. І хоча виробники автомобільних мікросхем наразі у безпеці, це може тривати недовго.

Нагадаємо, Південна Корея заборонила експорт електроніки до рф та білорусі. Йдеться про напівпровідники, чипи, мікросхеми та комп’ютери.

Як писали раніше Investory News, у російській військовій техніці знайшли американську електроніку. Агенти ФБР та Департаменту торгівлі США навідуються в американські технологічні компанії, щоб дізнатися походження комп’ютерних чипів, знайдених в дронах та іншій зброї, яку росія використовує на війні в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram