Новини
3 Листопада 2022
381

ДБР: Керівництво “Укрпатенту” привласнило 250 мільйонів як закупівлю бронежилетів для ЗСУ

Винуватцям загрожує до 12 років позбавлення волі

Правоохоронці викрили колишнього в.о. держсекретаря Мінекономіки, керівництво держпідприємства “Укрпатент”, а також керівника однієї з благодійних організацій на заволодінні державними коштами обсягом 250 млн грн, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань. Ці гроші перераховувалися на волонтерські рахунки нібито для закупівлі бронежилетів для військових, але насправді розкрадалися.

“Керівник держпідприємства мав залишок коштів на рахунку, які міг витратити виключно на статутні потреби. Проте він вирішив заволодіти ними. Директор ДП залучив спільників — головного бухгалтера, яка склала бухгалтерські та фінансові документи для оборудки, а також в.о. державного секретаря профільного Міністерства. Остання мала погодити здійснення правочину та створити умови для приховування злочину”, — пояснюють схему у ДБР.

Згідно з даними слідства, для привласнення коштів залучили благодійну організацію. Її директор надав завідомо неправдиві відомості та документи про нібито потребу у закупівлі бронежилетів для ЗСУ. Перераховані “благодійнику” гроші переказали у готівку через фіктивні фірми та привласнили учасники оборудки.

У ДБР додали, що після цього директор “Укрпатенту” виїхав за межі держави, підстави для його виїзду наразі перевіряються. Водночас виконувачка обов’язків держсекретаря Міністерства звільнилася з роботи.

“Невдовзі після вчинення злочину, дії правопорушників були викриті працівниками ДБР, які в найкоротші терміни здобули доказову базу протиправних дій посадовців. На рахунки підприємств, що були залучені у схемі виводу коштів, накладено арешти, вжито заходи для забезпечення відшкодування завданих державі збитків”, — наголосили правоохоронці.

Так, директору та головному бухгалтеру держпідприємства, в.о. державного секретаря міністерства та директору благодійної організації повідомлено про підозри за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

Максимальне покарання за цими статтями передбачає позбавлення волі до 12 років.

Нагадаємо, колишнього гендиректора Nikola визнали винним в обмані інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram