Думки
3 Лютого 2020
3 129

Дар’я Скоблікова: Фактори впливу на інвестиційний клімат України

Юрист Investment Service Ukraine —про ключові проблеми іноземних інвестувань у 2019 році та перспективи-2020

На початку 2020 року, коли Україна тільки розпочинає свій оновлений політико-економічний курс, важливим буде зазначити події, що відбувались впродовж 2019 року і які можуть безпосередньо вплинути на сферу інвестиційної діяльності в Україні вже в поточному році.

Сміливо можемо зазначити про зростання іноземного інтересу до інвестиційних вливань в економіку нашої країни та залучення іноземних коштів до бюджету.

Насамперед це пов’язано зі встановленням сприятливої політики в Україні, адже встановлення довіри для інвесторів неможливе без підтримки з боку державної влади. Значні зміни у сфері законодавства, які впродовж декількох років були в стадії пропозицій і реформувань, у 2019 році впровадились та спрямувались на зростання реального сектора економіки. Це зміни, які торкнулись економічної, політичної, медичної та інших сфер.

Слід виокремити, нарешті, початок діяльності Вищого антикорупційного суду, що повинно стати одним з ефективних правових засобів захисту, також, і для іноземних інвесторів, наприклад в питаннях процедури прозорого продажу підприємств згідно з Законом України “Про приватизацію державного і комунального майна”.

Беручи до уваги річні показники, найбільш привабливими для інвесторів залишаються в Україні такі сфери як сільське господарство (особливо виробництво зерна), енергетика та IT. Саме на ці інституції повинна бути зосереджена стратегія по реформуванню державного управління у 2020 році.

Неможливо гарантувати у 2020 році темпи зростання інвестувань у фінансовий ринок країни без діючих державних стратегій по розвитку приватного економічного сектора в розрізі податкової системи. Оскільки все ще має місце проблема по виведенню грошових коштів з приватного бізнесу за кордон.

Однак, темпи зростання реформувань та вихід українських стартапів за межі українського ринку говорить про подальший можливий ефективний розвиток по залученню іноземних інвестувань. Мова йде про такі компанії як Gitlab, People.ai, Restream, діяльність яких при цьому залишилась в Україні.

Варто також відзначити вже другий рік поспіль залучення прямих іноземних інвестицій, що надходять від таких компаній як: Saudi Salic (агросектор), норвезька компанія Scatec Solar та іспанська Acciona Energy (альтернативні джерела енергії), HEAD, ZARA Home, H&M, IKEA (непродовольчі товари).

Попри активні досягнення, ще рано говорити про стабільно-поступовий розвиток інвестиційної життєдіяльності в Україні. Низка наявних проблем, а саме: періодична хиткість у політичних міжнародних відносинах, наявність зовнішніх боргових зобов’язань, продовження боротьби України з корупційними схемами, тривалий перехід від “старої” бюрократичної моделі до “нової” —продовжують впливати на інвестиційний клімат нашої держави.

Для зростання у 2020 році ринкового інтересу на іноземне інвестування в Україну потрібно, в першу чергу, розуміти способи їх залучення та реальність імплементації з огляду на законодавство.

Серед основних, які Україна може використовувати з метою зацікавлення іноземних інвесторів, є вкладення коштів в статутний капітал підприємства або створення підприємства з іноземними інвестиціями (не менше 10% частки іноземної інвестиції в статутному капіталі), облігаційні позики та інвестування в нерухомість, наприклад, у будівельні компанії.

Урегулювання газового конфлікту з Росією, результатом якого стало підписання 30 грудня 2019 року газових домовленостей щодо транзиту газу через територію України до Європи строком на 5 років (з можливістю пролонгації), також створює потенційно сприятливий характер інвестиційної діяльності у 2020 році в енергетичному секторі країни.

У разі прийняття у 2020 році Закону України “Про ринок земель” економіка, особливо агросектор України, може суттєво змінитися та вийти на новий рівень також і в частині залучення значних іноземних коштів. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення повинно позитивно вплинути на зростання та продуктивність сільського господарства. Не забуваємо, що українські сільськогосподарські землі є найбільшими за своєю площею в Європі.

Якщо Україні вдасться утримати та вдосконалити здобуті законодавчі реформування, прийняти ефективні економічно-стратегічні програми по розв’язанню сталих проблем, зазначених вище, то 2020 рік має всі перспективи для збільшення державного бюджету, шляхом залучення значних прямих іноземних інвестицій. Оскільки саме ріст цього показника є основною ланкою, що закріплює за країною статус “прибуткового інвестиційного майданчика”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram