Новини
5 Серпня 2021
547

Danone вивчатиме молекули рослин за допомогою штучного інтелекту

Компанія досліджуватиме усі стадії розвитку — від врожаю до подачі на обідній стіл

Фото: лабораторія Brightseed/Brightseed

Французький харчовий гігант Danone у співпраці зі стартапом Brightseed займеться вивченням молекул рослин за допомогою штучного інтелекту. Ці молекули мають пряме відношення до здоров’я людини, повідомляє Bloomberg.

Партнерство Danone і Brightseed — приклад руху “Їжа як ліки” (“Food as medicine”), що активно розвивається. Його мета — поєднати фармакологію (вивчення впливу ліків на організм), харчування й стійкість до навколишнього середовища.

“Рух набирає обертів залежно від того як потерпілі від коронавірусу споживачі стають уважнішими до свого здоров’я, а рослинна їжа користується неабиякою популярністю”, — йдеться у повідомленні.

За словами старшого віцепрезидента з досліджень та інновацій у сфері харчування Danone Таїси Хансен, трирічне партнерство з Brightseed дозволить компанії глибше вивчати розвиток рослин від стадії врожаю до подачі на обідній стіл.

За даними Brightseed, раніше дослідження зосереджувалися на вивченні молекул з метою виявити корисні властивості рослин. Тепер, як стверджують учасники стартапу, окремі молекули можуть включатися до харчових продуктів.

У Brightseed заявили, що відкриття можуть повністю змінити способи вирощування й обробки. Однак клінічні випробування ще не проводилися.

Стартап, який вже залучив близько $52 млн, збирається створити найбільшу у світі бібліотеку рослинних сполук, зібравши воєдино раніше невивчені біоактивні речовини. Автори ідеї називають їх “незвіданим царством рослин” (“Dark matter of the plant kingdom”).

На початку 2021 року Brightseed оголосив, що його технологія AI Forager виявила фітонутрієнти приблизно у 80 поширених рослинах. Біоактивні речовини показали більшу ефективність, якщо порівнювати з відомими препаратами для боротьби з неалкогольною жировою хворобою печінки. Пізніше дослідження було опубліковано в науковому журналі Cell Death & Disease.

Раніше Investory News писали, що Danone знайшла застосування бракованим, “негарним” фруктам, які не потрапляють на полиці магазинів — компанія випускатиме лінійку йогуртів з таких продуктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram