Новини
9 Грудня 2020
1 334

Данія припинить видобуток нафти й газу в Північному морі до 2050 року

Подібних рішень до цього часу не приймав жоден уряд світу

Данія вирішила повністю відмовитися від геологічної розвідки нафти й газу в Північному морі, щоб до 2050 р. повністю припинити видобуток викопного палива. Влада країни скасувала останній раунд ліцензування на розробку родовищ, повідомляє Reuters.

Представництво Greenpeace в Данії назвало це рішення переломним моментом. У жовтні від участі у восьмому за рахунком раунду ліцензування відмовилася брати участь французька компанія Total, після чого залишився лише один кандидат.

Данія — лідер з видобутку нафти серед країн ЄС, хоча і відстає за обсягами від Норвегії та Великої Британії, які в Євросоюз не входять. У 2019 р. країна, згідно з аналізом британського нафтового гіганта BP, добувала по 103 тис. барелів на день. Данії належать 55 бурових платформ на 20 родовищах нафти й газу.

“Ми ставимо фінальну крапку ері корисних копалин. Ми є найбільшим виробником нафти в Європейському союзі, і тому це рішення викличе резонанс у всьому світі”, — зазначив міністр Данії з питань клімату Ден Йоргенсен.

Міністерство енергетики підрахувало, що через це рішення країна може втратити 13 млрд крон ($2,11 млрд).

Данія веде нафтовидобуток у Північному морі з 1972 р. і за цей час заробила на вуглеводнях близько $90 млрд. Однак останніми роками обсяги видобутку неухильно знижуються. У 2019 р. нафта принесла країні близько $1 млрд, що в п’ять разів менше, ніж у 2011 р.

Уряд планує закласти близько $15 млн на перекваліфікацію працівників галузі, а на місці порожніх нафтових і газових платформ відкрити сховища вуглекислого газу.

Данія також вважається однією з найбільш передових країн у питанні боротьби зі зміною клімату. Країна ставить перед собою амбітні цілі: до 2030 р. влада сподівається знизити рівень вуглекислого газу, що викидається в атмосферу, на 70% у порівнянні з 1990 р., а до 2050 р. звести виділення CO₂ до нуля.

Глава відділу кліматичної та екологічної політики в Greenpeace Хелен Хагель сказала, що країна може зарекомендувати себе лідером зеленого руху і надихнути інші країни покінчити із залежністю від вуглеців, що шкодять клімату.

Дан Йоргенсен розповів в інтерв’ю BBC, що жодна велика нафтовидобувна країна поки не зважилася на подібний крок. “Ми хочемо до 2050 р. стати кліматично нейтральними. І якщо ми хочемо, щоб нам вірили, то це необхідне рішення”, — зазначив він.

Прем’єр-міністр Метте Фредерікса назвала виборчу кампанію, завдяки якій нинішній уряд прийшов до влади, “першими кліматичними виборами”. Однак останнім часом почали звучати звинувачення в бездіяльності. Зараз рішення влади має стати доказом їх прихильності в боротьбі зі зміною клімату.

Не останню роль зіграв економічний фактор. Через зниження цін на нафту і зростання витрат інтерес компаній до останнього раунду нафтових тендерів пропав. Однак не варто забувати, що в цій індустрії працюють 4 тис. осіб, в основному на західному узбережжі Данії.

Йоргенсен розповів, що тепер акцент буде зроблений на розробку технологій уловлювання та зберігання вуглецю, а завдяки розвитку вітроенергетики з’являться нові робочі місця.

Влада багатьох країн пообіцяла докладати більше зусиль у боротьбі з кліматичними змінами. Британія має намір до 2030 р. скоротити викид CO₂ на 68% у порівнянні з 1990 р., повідомив прем’єр-міністр Борис Джонсон.

Однак, навіть всупереч прагненню держав скоротити викид парникових газів, вчені попереджають, що немає ніяких гарантій того, що процес глобального потепління вдасться повернути назад.

Тим часом ОПЕК і нафтовидобувні країни узгодили збільшення видобутку нафти, розпочинаючи з січня 2021 р., але умови угоди переглядатимуться щомісяця.

Як відомо, чилійська енергетична компанія AME спільно з Porsche і Siemens оголосила про початок проекту зі створення першої у світі інтегрованої установки з виробництва синтетичного вуглецево-нейтрального палива у промислових масштабах.

Нагадаємо, уряд Тасманії оголосив, що він став першим австралійським штатом і однією з небагатьох юрисдикцій у всьому світі, які отримують енергію повністю з поновлюваних джерел.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram