Новини
2 Квітня 2020
1 028

Данія компенсує бізнесу до 90% зарплат і витрати на оренду

Планується, що країна виділить кошти на це загальною сумою в $6,3 мільярда

У Данії політичні партії всього ідеологічного спектру об’єдналися з роботодавцями та узгодили план, який допоможе уникнути безробіття. Уряд погодився виплачувати від 75% до 90% всіх зарплат данців протягом наступних трьох місяців за умови, що компанії не будуть нікого звільняти, пише The New York Times.

Уряд Данії також погодився покрити всі витрати на оренду для компаній, які втратили прибуток через пандемію. Здійснення двох цих заходів у сукупності оцінюється в $6,3 млрд.

Нідерланди діють за аналогічною схемою та покривають 90% зарплат співробітників компаній, які змогли довести, що втратили мінімум 20% свого доходу. Британський уряд вирішив виплатити 80% зарплат, зокрема гонорари самозайнятих.

Як пише видання, мета цього підходу — запобігти масове безробіття й дати компаніям шанс не звільняти своїх людей.

“Якщо ви зможете допомогти бізнесу подолати кризу та уникнути банкрутства, ваші люди швидше повернуться до нормального життя”, — зазначає економіст з Копенгагенського університету та голова Данської економічної ради, який консультує політиків, Карл-Йохан Далгаард.

За даними ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку), в Данії у 2018 р. сума зібраних податків складала 49% річного обсягу виробництва країни. У Нідерландах цей показник дорівнює 39%, у Великій Британії — 34%, а в США податкові надходження склали всього 24%.

Скандинавська економічна модель має на увазі, що люди платять надзвичайно високі за світовими стандартами податки, але при цьому безкоштовно лікуються, отримують безкоштовну державну освіту, тривалу відпустку по догляду за дитиною та захищені програмами по безробіттю.

За даними ОЕСР, якщо данець, який забезпечував сім’ю з чотирьох осіб, втратить роботу, наступні шість місяців він буде жити на 90% від втраченої зарплати. Американська сім’я в такій ситуації зазвичай живе на 30% початкового доходу, пише NYT.

Експерти кажуть, якби американський уряд взяв приклад з Данії, це допомогло б стабілізувати ринки в усьому світі. Але американська версія цього плану обійдеться у величезну суму. Якщо уряд почне виплачувати зарплати всім американцям, середній дохід яких становить $64 тис., то через пів року США доведеться виділити на це $5 трлн.

“Монетарних заходів, яких вживає уряд, недостатньо, щоб зупинити економічну кризу через спалах коронавірусу. Це не проблема попиту. Бізнеси закриваються, і збільшення попиту не врятує в цій конкретній ситуації”, — пояснив нобелівський лауреат Джозеф Стігліц.

Як писали раніше Investory News, у своєму прогнозі Moody’s очікує нормалізації економічної активності не раніше другої половини цього року — з точки зору рейтингової агенції, це є базовим сценарієм ситуації. Дехто пророкує ще два роки боротьби з епідемією, інші — нормалізацію економічної активності вже у 2020 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram