Герої
24 Липня 2019
2 734

Даниїл Пасько: “Цього року хочемо закрити ще одну чи дві угоди”

Керуючий партнер і співзасновник інвестфонду Diligent Capital Partners – про плани щодо Allseeds, потенційні M&A та інтерес до “Нової пошти” 

Фото: Анастасія Ткаченко

У вересні минулого року незалежний фонд прямих інвестицій Diligent Capital Partners спільно з банком розвитку Королівства Нідерланди FMO закрили одну зі знакових за роки інвестиційного штилю угоду на агроринку. Спільно вони придбали 16% акцій одного з найбільших виробників та експортерів рослинних олій та шротів в Україні Allseeds. У березні 2019 року Наглядову раду компанії очолив Даниїл Пасько, співзасновник і керуючий партнер фонду. Що відтоді змінилося в Allseeds та чи буде фонд збільшувати пакет акцій, які ще активи розглядає та скільки коштів виділяє на нові придбання в ексклюзивному інтерв’ю пана Пасько для Investory News.

– Восени минулого року ваш фонд придбав частку в компанії Allseeds. Що змінилось відтоді в компанії? Чи задоволені придбанням?

– Так, ми дуже задоволені, що придбали частку саме в цій компанії. Це один з яскравих, але й рідкісних, прикладів того, коли після закриття угоди ситуація є ще кращою, ніж очікувалось.

Одна з переваг компанії – це розташування в глибоководному порту. Адже Allseeds – це більше інфраструктурний оператор, ніж переробник. Суміщення інфраструктури, перевалки і розташування в порту надає привабливості та цінності цьому активу. Саме ці конкурентні переваги дозволили компанії суттєво збільшити прибуток після нашої інвестиції.

Друга цінність – це наявність надлишкової інфраструктури, яка може використовуватись для наступних проектів. Це земля в порту, залізнична колія за станцією, газ, вода, підключення до причалів, система безпеки.

Вже існуюча інфраструктура лише частково використовується для переробки олійних і для перевалки на глибоководні судна продуктів переробки олій і шроту як для наших, так і для інших операторів.

На додачу до матеріальної інфраструктури Allseeds має широку мережу зв’язків зі світовими трейдерами сільськогосподарськими товарами та установами, що фінансують торгівлю товарами. Також в Allseeds є можливість торгувати товарами зі свого офісу в Женеві.

Тому кожен наступний проект, в який ми інвестуватимемо, буде надприбутковим, адже базові інвестиції вже зроблені.

– Зараз є діючі проекти в порту, в які ви інвестуєте?

– Звичайно. Ми активно розширюємо потужності з перевалки. Частина наших інвестицій вже використана для збільшення ємності для зберігання та перевалки олії і шроту, а також у проектах з поглиблення переробки й рафінації, дезодорації та бутилювання.

Є в нас проекти з будівництва внутрішніх елеваторів, які допоможуть нам покращити доступ заводу до сировинної бази, а також надаватимуть сторонні послуги.

Ми поки відмовились і поставили на паузу проект з лецитином. Інші проекти – в активній стадії.

Наступний етап – це розширення другої черги заводу з переробки сої, ріпаку та соняшнику. Гадаю, за два з половиною роки завершимо цей проект. Хоча будемо й далі нарощувати потужності з перевалки.

Взагалі, хочеться з порту “Південний” зробити олійний хаб.

Ми постійно ведемо діалог із фінансовими інвесторами, які можуть профінансувати наступні етапи розвитку

– Чула про велику угоду в сегменті переробки олійних до кінця року. Не Allseeds часом?

– Ми не знаходимося в процесі перемовин з продажу компанії.

Ми постійно ведемо діалог із фінансовими інвесторами, які можуть профінансувати наступні етапи розвитку.

– Чи є плани щодо збільшення частки фонду в цьому активі?

– Нам подобається цей бізнес, тому я не виключаю таку можливість.

– Які компанії в агросекторі взагалі можуть бути цікавими з точки зору M&A?

– Якщо говорити про сегмент переробки олійних, то це досить зрілий і конкурентний ринок. Далі він консолідуватиметься, великі гравці купуватимуть маленьких. Я не бачу тут місця ще для одного фінансового інвестора.

– Хто купуватиме?

– Гадаю, “Кернел” буде розширюватися. Адже вже є оголошені угоди й такі будуть і надалі.

Фото: Анастасія Ткаченко

– Які ще сегменти цікаві для M&A?

– Переробка сої. Тут цікава динаміка, будемо за нею стежити.

Щодо фермерства (primary agriculture), то тут ми бачимо вже сформований ринок, на якому стає затісно, й рости на ньому достатньо важко. Це той ринок, від якого ми наразі відмовились як інвестор. Хоча ми спостерігаємо активність гравців.

Більше можливостей ми бачимо в логістиці та переробці (виробництво комбікормів, трансформація їх у м’ясо, виробництво різних видів продукції тваринництва). Ми відзначаємо великий успіх у цьому напрямку в МХП і вважаємо, що він може бути не лише з курятиною, а й з іншим м’ясом.

Щодо української сировини, то не треба експортувати її в такій кількості, треба переробляти її у продукти з більшою доданою вартістю. Це цікавий сектор.

Більше можливостей ми бачимо в логістиці та переробці (виробництво комбікормів, трансформація їх у м’ясо, виробництво різних видів продукції тваринництва)

– Вже дивитесь на активи в цьому сегменті?

– Так, зараз є десь 25 компаній, на які ми дивимось. З них п’ять, які ми розглядаємо дуже ретельно. На рік ми заключаємо одну-три угоди. В принципі, цього року хочемо закрити ще одну чи дві угоди.

– Розумію, що не назвете компанії. Але хоча б натякніть, в якій галузі?

– Ми бачимо “вузьке” місце в секторі автомобільної і залізничної логістики. Бачимо активний розвиток річкової логістики. Поки це робить одна компанія, але, вважаю, що там є місце і для інших. Можливо, в цьому сегменті будуть цікаві проекти.

Знову ж таки, цікавий сектор – це перевалка, особливо глибоководний сегмент.

Ще цікаво буде, якщо скасують мораторій на продаж землі. Маємо надію, що це таки станеться й обмеження власників землі, які довгі роки не мали права розпоряджатися нею, буде скасовано згідно з ринковими принципами. Побудова цивілізованого ринку відкриє дуже багато можливостей. По-перше, це зробить можливим інвестування в саму землю, по-друге, в іригацію, також з’явиться можливість інвестувати в довгострокові види культур, що зараз фактично неможливо. Я кажу про інвестиції в сади, культури з більшою доданою вартістю, які лише за п’ять-шість років стануть родючими.

– Скільки ваш фонд інвестує на рік?

– Я не хотів би хвалитися нашими планами, обсягом капіталу під управлінням чи навіть укладеними угодами про входження. На мій погляд, ці показники не відображають суть нашого бізнесу чи реалізацію нашої місії. Будемо хвалитися компаніями чи підприємцями, яким ми допомогли вийти на глобальний рівень, коли такі будуть.

Зараз треба сказати, що цільовий обсяг однієї угоди нашого фонду – від $10-25 млн. Горизонт інвестування – п’ять років. Ми – великий міноритарний інвестор.

– Спочатку ви ввійшли до Наглядової ради Allseeds, потім придбали частку в цій компанії. Це така тактика?

– Так, це стало хорошим плацдармом для подальших перемовин про угоду. Ми працюємо з компаніями, які, можливо, ще не готові до угоди, допомагаємо їм побудувати систему корпоративного управління. Виступаємо в ролі незалежних директорів у Наглядовій раді. Це створює для компанії додаткову цінність. Тож це може привести до угоди з нами або з іншим інвестором. А можливо, компанія вирішить, що їй не потрібні інвестиції. Ми продаємо послуги з розбудови систем корпоративного управління як окремий продукт.

Фото: Анастасія Ткаченко

– Ви присутні в наглядових радах “Нової Пошти” і Miratech. Вам цікаві ці активи для інвестування?

– Так, в компанії “Нова Пошта” ми створювали Наглядову раду “з нуля”. Після того як інфраструктура була відбудована, протягом двох років до неї увійшли профільні експерти, а наша роль завершилась.

Щодо активів, то в цілому ми не надаємо послуги з будівництва корпоративного управління за міжнародними стандартами компаніям, які нам не цікаві. Тому ми націлені саме на такі компанії, де можлива потенційна угода. Вона може бути не гарантованою через неготовність власників, але якщо така можливість виключається повністю, то ми не будемо співпрацювати з компанією.

– Як довго ви ведете перемовини, перш ніж укласти угоду?

– З Allseeds перемовини велись дуже важко і довго, адже це успішна в своїй індустрії компанія, у власників котрої трейдерська ментальність. Це означає, що будь-який пункт угоди – це предмет для перемовин або торг (посміхається). І практично по кожному пункту ми шукали консенсус. Це було непросто. Крім того, ми на той час паралельно залучали капітал, щоб оплатити угоду. Але в результаті все склалось успішно.

Найскладнішим моїм проектом була угода з придбання та реструктуризації молдавського виробника вина Purcari Wines, якою я управляв ще працюючи в Horizon Capital. Фактично цей проект з урахуванням реструктуризації тривав протягом 2010-2014 рр. Але для фонду це була дуже успішна угода – 2018 р. Purcari вийшла на IPO.

– Якою має бути компанія, щоб зацікавити інвестора?

– Це набір позитивних і негативних якостей.

Найголовніше – мати бачення та розуміння того, як трансформувати існуючий бізнес і вивести на якісно новий рівень, що дозволить заробити інвестору. Цілі з доходності, яка очікується в наших реаліях, – це 25-30% IRR. Тобто стоїть задача за п’ять років примножити свій капітал утричі. Це означає, що, швидше за все, вартість компанії має зрости в 3 рази. Це досить амбіційно.

Перша якість, якою має володіти підприємець, – це бачення, як за п’ять років збільшити вартість свого бізнесу втричі

Тому, повторюсь, перша якість, якою має володіти підприємець, – це бачення, як за п’ять років збільшити вартість свого бізнесу втричі.

Також інвестори дивляться на індустрію, спроможна вона дати такий приріст чи ні.

Щодо негативних характеристик, то ми не інвестуємо в компанії, власниками яких є політики. Політик не повинен займатися бізнесом. Це нонсенс. Бізнес має бути прозорим і непов’язаним з будь-якими дозвільними процедурами. І він має бути присутній в індустріях, які нам цікаві. Ми точно не будемо інвестувати в зброю, алкоголь, тютюн.

Я взагалі не вважаю, що бізнес – це про гроші. Гроші – це побічний продукт. Бізнес – це про позитивні зміни світу. Стів Джобс створив продукт, який щодня змінює світ кожного нас. Тому Apple – це успішна компанія, яка заробляє мільярди. Білл Гейтс також створив проект, який змінив світ та допоміг людям комуніціювати.

– До речі, в попередньому уряді ви займались реформами в країні. В новому уряді плануєте продовжувати?

– Я створив дві структури, які продовжують діяти: Professional Government Association of Ukraine, яка займається реформуванням держслужб, і аналітичний центр Easy Business, який опікується економічними реформами.

Наразі я ніяк не пов’язаний з цими організаціями, вони працюють і далі. Тому я вважаю, що виконав свою місію. Я займаюсь інвестиційним бізнесом і роблю свою справу як професійний інвестор.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram