Новини
9 Січня 2020
1 374

Дали добро: Китай вперше допустить зарубіжні компанії до розвідки та видобутку нафти

Це зможуть зробити зареєстровані у країні фірми з чистими активами не менше $43 мільйонів

Китай вперше дозволить іноземним компаніям самостійно вести розвідку і видобуток нафти й газу в країні, повідомляє Reuters.

Як зазначили в міністерстві природних ресурсів КНР, з 1 травня 2020 року зареєстровані в Китаї іноземні фірми з чистими активами не менше 300 млн юанів ($43 млн) зможуть самостійно вести розвідку та видобуток нафти й газу в країні.

“Раніше міжнародні фірми могли вести розвідку та видобуток у Китаї тільки в складі спільних підприємств або у співпраці з китайськими компаніями, в основному державними, такими як CNPC, Sinopec або їх дочірні підприємства”, – зазначає видання.

І додає, що Китай також дозволить розвідку та видобуток енергоресурсів національним компаніям з аналогічним розміром активів.

“Дозволи на видобуток корисних копалин видаватимуться на 5 років з можливістю продовження ще на 5 років. Цей крок продиктований прагненням Пекіна збільшити видобуток нафти та газу й залучити приватний капітал у цей сектор”, – зазначає видання.

Згідно з даними офіційної статистики попит на газ у Китаї перевищив позначку 280 млрд куб. м, збільшившись на 45 млрд куб. м (19%).

“Мета влади Китаю – досягнення 10%-ї частки природного газу в енергобалансі країни до 2020 року”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі цей показник трохи не дотягує до 7%, і щоб наблизитися до мети 13-ї п’ятирічки, КНР потрібно не тільки підтримувати набраний темп, але й збільшувати його.

“Поки зростання споживання у все більшій мірі забезпечується імпортним газом, оскільки власний видобуток зростає набагато повільніше”, – повідомляє Reuters.

Раніше Investory News писали, що наприкінці 2019 року ціни на нафту зростають в надії на закінчення американо-китайської торгової війни та завдяки зусиллям Організації країн-експортерів нафти щодо обмеження пропозиції палива на світовому ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram