Новини
26 Січня 2022
651

Цьогоріч Україна може здійснити рефінансування держборгу виключно коштом МФО

Мінфіну цього року доведеться рефінансувати $2 мільярди

Обсяг державного боргу, який потребуватиме рефінансування у 2022 році, становить близько $5 млрд, до того ж основна частина цього припадає на борг Міжнародному валютному фонду (МВФ), таким чином Україна може здійснити рефінансування держборгу цього року виключно коштом міжнародних фінансових організацій (МФО), пише Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар керівника аналітичного відділу Альфа Банку Олексія Блінова.

“Нам залишається рефінансувати близько $5 млрд боргу. Можна згадати свіжу заяву ЄС про термінове надання Україні фінансування, а також у нас ще й досі є програма МВФ. Структура цього боргу дуже цікава, вона не є повністю “мінфінівською”. Найбільшим напрямом виплат є МВФ — $2,5 млрд, і це технічна операція списання з резервів, оскільки там основним боржником є Нацбанк”, — сказав він під час круглого столу, організованого виданням “Фінклуб”.

Мінфіну цього року доведеться рефінансувати $2 млрд, зазначив аналітик.

“Цю суму для України в масштабах року можуть забезпечити міжнародні фінансові організації. Навіть якщо уявити (у чому я сумніваюся), що зовнішній ринок весь рік для України буде закритий, ми можемо перекрити це засобами МФО”, — зазначив Блінов.

Станом на 30 листопада 2021 року державний та гарантований державою борг України становив 2 558,52 млрд грн або $94,15 млрд. За місяць сукупний держборг у гривневому еквіваленті зріс на 119,9 млрд грн, у доларовому еквіваленті — $1,52 млрд.

Як писали раніше Investory News, Міністерство фінансів підвищило прогноз виплат за державним боргом у 2022 році на 12,7 млрд грн — до 438,49 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram