Новини
19 Листопада 2021
604

Цьогоріч план доходів бюджету перевиконали на 29 мільярдів гривень

Проте ситуація з видатками не така оптимістична

У січні-вересні 2021 року план доходів загального фонду державного бюджету перевиконано на 29 млрд грн. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

“Майже 29 млрд грн! Саме на таку суму перевиконано план доходів загального фонду державного бюджету у січні — вересні цього року. Насамперед це сталося через перевиконання плану надходжень зі сплати ПДВ, акцизу із ввезених на територію України товарів і ренти за користування надрами”, — повідомив Пацкан.

Проте ситуація з видатками, згідно з висновком Рахункової палати про результати аналізу виконання держбюджету за 9 місяців, не така оптимістична.

“Витрати державного бюджету у січні — вересні становили 68% плану на рік. При цьому на придбання обладнання, капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво — всього 38% запланованого на рік. Майже дві третини коштів на ці цілі мають бути використані в останні місяці року. Звичайно, це посилює ризики невиконання плану видатків до кінця року”, — зазначив Пацкан.

Зокрема, за його даними, на надання трансфертів місцевим бюджетам з держбюджету було виділено на 6 млрд грн менше від плану звітного періоду. З них за трьома бюджетними програмами на 1 млрд грн не почали надходити перерахування субвенцій, а за вісьмома — виділили на 5 млрд грн менше запланованого.

Глава Рахункової палати навів також дані щодо ситуації з державним боргом. Так, за 9 місяців внаслідок ревальвації гривні до іноземних валют, у яких номіновано борг, загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу скоротився на 4% — до 2 446 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram