Герої
23 Червня 2020
4 231

Coco Chanel: Якщо ти народився без крил, не заважай їм рости

Видатна жінка-модельєр, яка довела, що елегантність неможлива без зручності

Коко Шанель (Габріель Шанель) — ікона стилю, засновниця Будинку моди, бренду одягу та парфумів Chanel. Стиль, створений Шанель, уособлює собою цілу епоху. Її дизайнерській фантазії належать маленьке чорне плаття, брючний жіночий костюм, сумочка на ланцюжку та інші фірмові речі, що створюють вишуканий, мінімалістичний стиль.

Майбутня знаменитість Габріель Шанель народилася в 1883 році (хоча сама стверджувала, що з’явилася на світ на 10 років пізніше) в бідній родині ринкового торговця та дочки сільського теслі. Дівчинка народилася під знаком зодіаку “лев”. Згодом вона прикрасить свій інтер’єр фігурами царя звірів і використає “левовий” мотив у фурнітурі.

Коли Габріель народилася, її батьки не були одружені. Це була їхня друга дочка. Ім’я їй дали на честь медсестри Габріель, яка допомогла немовляті з’явитися на світ.

Мами Габріель, Жанни Деволь, не стало, коли дівчинці було всього одинадцять років. Буквально через тиждень її з сестрою та двома братами покинув батько — до свого повноліття Габріель довелося жити в притулку при монастирі. Габріель жилося сумно, численні заборони тяжіли над юною бунтаркою: прокидатися, засипати і починати трапезу слід по команді чергової сестри. Роки в сирітському притулку наклали глибокий відбиток на її світогляд.

Через багато років, Шанель замовить своєму архітектору відтворити в її будинку монастирські кам’яні сходи, по яких в дитинстві їй забороняли бігати: хоча б на своїй віллі вона буде ходити так, як забажає.

З 18 до 20 років Шанель проводить у пансіоні інституту Богоматері міста Мулена. Згадуючи ці роки, Шанель розповість в інтерв’ю, що “відсиділа своє”, а на питання здивованого журналіста “за що”, уточнить — “за інакомислення”.

Випускниці пансіону мали бути готовими до самостійного життя.

Досвід, набутий Шанель в пансіоні визначив її подальшу долю. Справа в тому, що саме черниці навчили дівчину шити. І, покинувши заклад, Габріель змогла влаштуватися продавчинею в магазин білизни та весільних суконь “Au Sans Pareil”.

Крім захоплення дизайном одягу, Габріель любила співати і виступала в кабаре. Саме тоді вона отримала прізвисько Коко, тому що її улюбленими піснями були “Ko Ko Ri Ko” і “Qui qua vu Coco”.

В одному з таких кабаре дівчина познайомилася з багатим офіцером у відставці, Етьєном Бальсаном. 22-річна дівчина проситься поїхати в його маєток в Руайом, та Етьєн бере її з собою і навчає кінної їзди. Дівчина стає його зручною запасною коханкою. Сама Шанель не вважає себе кокоткою Бальсана, адже не бере ні грошей, ні подарунків.

Одного разу утриманка Бальсана Емільєн д’Алансон, що гостювала в Руайом, просить Коко переробити їй капелюшок — так само, як та переробила його для себе. Незабаром головні убори, змінені Коко, носять всі приятельки Бальсана.

Шанель прагне незалежності від чоловіків, а успіх авангардних капелюхів підказує юній модистці ідею власного магазину. Коко отримує дозвіл Бальсана зайняти його паризькі апартаменти та продовжує там дизайнерські експерименти.

Згодом за допомогою молодого англійського підприємця Артура Кейпела, якого друзі звали Бой, у 1910 році вона змогла відкрити свій власний капелюшний магазин у Парижі. Він і досі знаходиться навпроти готелю Ritz на вулиці Камбон, 31.

У 1913 році Бой пропонує дівчині розширити бізнес у морському курорті Довіль, де Шанель відкриває бутик.

Наступним курортним містечком, що підкорилося Шанель, стає Біарріц, де працює сотня кравчинь, а загальна чисельність робітниць з урахуванням бутиків у Довілі та Парижі, досягає 300.

До співробітників мадемуазель Шанель пред’являє високі вимоги, позбавляючись від ледарів та бракоробів. Продукція, що випускається Шанель вирізняється відмінною якістю та коштує недешево. На питання Боя, чому так дорого, Габріель, що мала підприємницьку інтуїцію, відповідає: “Щоб сприймали всерйоз”.

Коли Коко Шанель відкрила власний бізнес та змогла дати волю своєму смаку та здібностям, вже ніщо не могло її зупинити, навіть Перша Світова війна. Через військові дії на складах закінчується текстильна сировина. Шанель скуповує джерсі, яке було в наявності. Тканина не лягає складками, не підкреслює вигини фігури. І Коко перестає акцентувати талію та вкорочує спідниці.

Саме тоді вона робить коротку зачіску та вводить у моду стрижку “а-ля гарсон”.

Вона працювала і як підприємець, і як дизайнер, втілюючи в життя всі свої сміливі ідеї. В цей час вона ввела в жіночий гардероб штани. Створений нею стиль пізніше назвали “проста розкіш”.

У клієнток Габріель гроші водилися, і вони з радістю купували капелюшки та одяг у оригінальної модистки.

У 1921 році з’являються відомі парфуми “Chanel № 5”. Їх співавтором став російський парфумер-емігрант Ернест Бо. Унікальність цих парфуми полягає в тому, що до Шанель у жіночих парфумів не було складних запахів.

“Chanel № 5” стає першим синтезованими парфумами, що складається з 80 інгредієнтів. Серед зразків духів Коко вибирає пляшечку з цифрою “5” на етикетці, адже “п’ятірку” вона вважає щасливою.

Після виходу парфумів чудернацькі назви, як то “Вечірнє сп’яніння” і “Таємниця зваблювання”, стають несучасними. Задля реклами, перші 100 пляшечок Габріель не продала, а подарувала найвпливовішим і найкрасивішим жінкам. Аромат стає символом гарного смаку та розкоші.

Парфуми популярні й зараз. За даними Forbes, вони входять в ТОП-8 найбільш підроблюваних речей, наряду з годинником Rolex та купюрою у €50.

Дуже скоро бізнес Коко став феноменом, якого не було до цього в історії моди.

Сама Шанель стала першою кравчинею, яка увійшла у вищий світ, а не була служницею у багатих замовників. Її друзями ставали композитори, балетмейстери, художники, режисери, підприємці.

Дівчина змінила громадську думку про працю дизайнера, ставши знаменитістю міжнародного масштабу.

“Я увійшла в світське життя суспільства не тому, що створювала одяг, а навпаки. Я створювала одяг, тому що перебувала в суспільстві, де стала першою жінкою, яка жила повним життям мого століття”, — коментувала свою славу Коко Шанель.

Їй приділяли увагу високопоставлені аристократи. Наприклад, за жінкою впадали Великий російський князь Дмитро, кузен Миколи ІІ, та англійський герцог Вестмінстерський. Її руки намагалися домогтися багато успішних чоловіків, проте по-справжньому вона була закохана лише у власну справу. На пропозицію герцога Вестмінстерського Коко відповіла, що герцогинь Вестмінстерських може бути багато, а ось Шанель така одна.

У віці п’ятдесяти років Коко Шанель виявилася на вершині своєї слави та краси. Вона одягалася з почуттям абсолютної свободи та купалася в славі. Ці роки стали золотими в біографії колись бідної дівчинки Габріель.

Після оголошення Другої Світової війни в 1939 році Шанель довелося закрити всі свої салони — в такий час моді не було місця. Незважаючи на окупацію Парижа, Коко залишилася у французькій столиці та навіть зуміла визволити з полону свого племінника.

У вересні 1944 року з ініціативи Комітету з Громадської моралі жінку заарештували через чутки про її зв’язки з німецьким офіцером Гансом Гюнтером фон Дюнклегом. Незабаром її звільнили на прохання Черчілля за умови, що вона залишить Францію.

Шанель виїхала до Швейцарії і прожила там майже десять років, поки скандал не канув у минуле.

Слід зазначити, що в довоєнній моді працювали переважно жінки-дизайнери, наприклад, Шанель, Чіапареллі, Ланвен, Віоннет. А в післявоєнний період слава дісталася чоловікам, серед яких виділялися Діор та Баленсиага. Здавалося, що успіх Діора не залишив майбутнього моді, створеній Шанель — він повернув на подіум “осині” талії та нижні спідниці.

Коко прийняла виклик. 5 лютого 1954 року було урочисто відкрито Будинок Шанель. Критики нещадно рознесли її нову колекцію. Втім, Габріель залишилася глухою до них та наполегливо працювала. Через три роки вона повернулася на Олімп слави. Свій успіх вона прокоментувала просто: “Елегантність в одязі означає, перш за все, свободу руху”.

Таким чином, у 70 років Коко Шанель почала нове життя. Жінка знову змінила моду, зробивши свій стиль одним із домінуючих. Із замовленнями до неї зверталися Одрі Хепберн і Елізабет Тейлор, а також перша леді США Жаклін Кеннеді.

10 січня 1971 року Коко Шанель померла в готелі Ritz у віці 87 років від серцевого нападу. Її поховали в швейцарській Лозанні. На верхній частині її надгробку висічено п’ять левів.

Шанель була сміливим новатором. Вона започаткувала нові модні традиції. Наприклад, моду на засмагу. Сталося це випадково — у 1923 році Габріель засмагла під час круїзу і з’явилася в такому вигляді в Каннах.

Коко Шанель у 1926 році розробила “маленьку чорну сукню”, яка була актуальною і вдень, і ввечері завдяки доповненню різними аксесуарами. Так вона довела, що чорний колір, який колись вважався траурним, може бути елегантним.

До її заслуг також належить і створення унікальних сумочок на ланцюжку. “Я втомилася носити ридикюлі в руках, до того ж я їх вічно гублю”, — сказала Габріель в 1954 році. А через рік представила невелику прямокутну сумочку 2.55 на довгому ланцюжку. В результаті жінки змогли носити сумку, зручно повісивши на плече.

Одна з найдорожчих сумочок у світі належала співачці Мадонні. Модель Diamond Forever Chanel була продана нею на аукціоні у 2008 році за $350 000.

Ще одним символом гарного смаку став твідовий костюм від Шанель — вузька спідниця і жакет, декорований тасьмою та накладними кишенями. Він був створений під впливом вражень отриманих в англійському замку герцога Вестмінстерського та став її останньою візитною карткою.

Коко Шанель не визнавала викрійки. Вона створювала свої шедеври, огортаючи тканинами манекенниць і сміливо зрізуючи зайве. Коко Шанель не розлучалася з ножицями, вони завжди були при ній — в сумочці або на мотузочці на шиї.

Вона стала першим кутюр’є, творцем високої моди, який випустив свою колекцію одягу в промисловому масштабі.

Відомі цитати Коко Шанель:

• У вас не буде другого шансу, щоб справити перше враження.

• У 20 років у вас обличчя, яке дала вам природа; в 30 років у вас обличчя, яке виліпило вам життя; а в 50 у вас обличчя, якого ви заслуговуєте.

• Парфуми — це невидимий, але незабутній, неперевершений модний аксесуар. Він сповіщає про появу жінки і продовжує нагадувати про неї, коли вона пішла.

• Мені наплювати, що ви про мене думаєте. Я про вас не думаю взагалі.

• Якщо вас вразила красою якась жінка, але ви не можете згадати, у що вона була одягнена, — значить, вона була одягнена ідеально.

• Якщо ви хочете мати те, що ніколи не мали, вам доведеться робити те, що ніколи не робили.

• Як не крути, жінка в житті чоловіка буває тільки одна, всі інші — це її тіні.

• Життя жваво котилося повз, а я просто стояла осторонь і дивилася. Щоб зрозуміти, куди рухатися далі, іноді потрібно і постояти.

• Піклуючись про красу, треба починати з серця і душі, інакше ніяка косметика не допоможе.

• Кожного разу, виходячи з дому, жінка йде назустріч своїй долі. Будьте готові її зустріти.

• Мода проходить, стиль залишається.

• Не буває некрасивих жінок, бувають ледачі.

• Успіху часто домагаються ті, хто не підозрює про неминучість поразки.

• Стримувати себе, коли прикро, і не влаштовувати сцен, коли боляче, — ось що таке ідеальна жінка.

• У жінок немає друзів. Їх або люблять, або ні!

• Чоловік, здатний на вчинки, приречений бути коханим.

• Чим гірше у дівчини справи, тим краще вона повинна виглядати.

• Є час працювати, і є час любити. Ніякого іншого часу не залишається.

• Все в наших руках, тому їх не можна опускати.

• Якщо хочете мати те, чого ніколи не мали, доведеться робити те, чого ніколи не робили.

• Коли доводилося вибирати між чоловіком і моїми сукнями, я вибирала сукні. Але я сумніваюся, що стала б відомою всім Шанель без допомоги чоловіків.

• Ніхто не молодий після сорока років, але ми можемо бути чарівними в будь-якому віці.

У 2018 році Chanel вперше опублікувала фінансову звітність. Якщо раніше вартість Chanel оцінювалася в €50 млрд, то тепер мова йде про €100 млрд.

Результати 2019 року демонструють сильний ріст:

▪ Доходи — $12,273 млрд, що на 13,0% більше порівняно з 2018 роком.

▪ Операційний прибуток — $3,496 млн, що на 16,6% більше порівняно з 2018 роком.

▪ Вкладення коштів у підтримку бренда $1,770 млн.

▪ Капітальні витрати — $771 млн, що становить 6,3% від продажів.

▪ Вільний грошовий потік — $2,245 млн у 2019 році, що на 84,9% більше порівняно з 2018 роком.

Після того, як у лютому 2019 року з життя пішов Карл Лагерфельд, який був креативним директором модного будинку Chanel з 1983 року, його очолила Вірджині Віар, яка раніше займала посаду студійного директора. А президентом компанії є Бруно Павловськи.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram