Новини
17 Лютого 2021
638

CNBC: Оцінка SpaceX майже досягла $74 мільярди

Такого показника компанія змогла досягти завдяки додатковому продажу акцій

Компанія SpaceX Ілона Маска минулого тижня завершила черговий раунд залучення коштів обсягом $850 млн, пише CNBC з посиланням на обізнані джерела. Оцінка компанії виросла приблизно до $74 млрд — майже на 60% проти установленої після минулого інвестиційного раунду в серпні, коли компанію оцінили у $46 млрд.

SpaceX залучила кошти виходячи з оцінки у $419,99 за акцію, зазначили співрозмовники CNBC. 2018 року Маск написав у Twitter, що готовий вивести з біржі виробника електромобілів Tesla за ціною у $420 за акцію.

Через ці твіти на мільярдера подала в суд Комісія з цінних паперів і бірж США, яка вважала, що Маск “ввів інвесторів в оману”. У підсумку він пішов з поста голови ради директорів Tesla і виплатив $20 млн штрафу.

Як заявив один зі співрозмовників CNBC, попит на акції SpaceX виявився “божевільним”. За його словами, обсяг попиту склав близько $6 млрд у формі пропозицій, отриманих компанією за три тижні. Люди зі SpaceX та інвестори компанії змогли продати акції ще на $750 млн в рамках другої операції, зазначило одне з джерел каналу.

Маску до останнього раунду інвестицій належало близько 48% SpaceX, зазначає американський Forbes. Видання вказує, що поки не ясно, чи змінився після раунду розмір його частки. Якщо мільярдер зберіг за собою 48%, вартість його частки зросла з приблизно $20 млрд до майже $32 млрд. Це означає зростання статків Маска на $12 млрд, чого все ще не вистачає, щоб він обійшов засновника Amazon Джеффа Безоса і став найбагатшою людиною планети, підкреслює Forbes USA.

На момент закриття ринків у вівторок Forbes оцінив статок Маска у $173,4 млрд, Безоса — у $190,3 млрд.

SpaceX на момент публікації на запити CNBC і Forbes USA не відповіла.

Але SpaceX продовжує паралельно розвивати два проекти, що потребують капіталу. Перший з них, Starlink, передбачає створення мережі з тисяч супутників для забезпечення високошвидкісного інтернету. Маск пообіцяв вивести Starlink на IPO при наявності добре прогнозованого грошового потоку.

Другий проект, Starship, передбачає створення системи виряджання людей і вантажів “на Місяць, Марс і ще далі”. Хоча останні два випробувальних польоти, організованих SpaceX, закінчилися вибухами, компанія вважає їх кроками вперед і ймовірно запустить наступний прототип Starship найближчі тижні, зазначає видання.

Нагадаємо, Україна проводить активні перемовини щодо запуску у грудні цього року власного супутника дистанційного зондування землі “Січ 2-30 (2-1)” у співпраці з компанією SpaceX.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram