Драйв
21 Лютого 2019
1 226

Citroёn C1: Життя в стилі LOHAS

Впродовж тривалого часу вважалося, що маленький автомобіль – це жіночий автомобіль. Але часи змінюються, і мініатюрна машина стає чи не єдиним зручним засобом пересування у великому місті

У Старій і консервативній Європі молоде покоління все частіше приміряє на себе стиль LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainbility). Стиль життя, що об’єднує людей, які не лише дбають про своє здоров’я, а й роблять це в злагоді з природою та соціумом. Це не відмова від комфорту та благ цивілізацій, а усвідомлене споживання. Піклуючись про планету й соціальну справедливість, прихильники LOHAS все частіше обирають екологічні й етичні марки. Citroёn C1 з тих, хто пройшов шлях від упереджень до гордості. Часи, коли на нього дивилися зверхньо, в минулому. Тепер його поважають чоловіки і хочуть жінки. То чому ж його обирає молоде покоління?

Коли 2005 р. Citroёn вийшов на ринок з першим поколінням С1, авто нагадувало незграбного підлітка, що дуже хотів здаватися солідним, але в його зовнішності та звичках було занадто багато несерйозного. А тепер подивіться на нове покоління Citroёn C1. Здолавши всі дитячі недуги, змужнівши й зміцнівши, він зробив впевнений крок у дорослий світ солідної розкоші. Світлодіодні фари, литі 15-дюймові диски з алмазним шліфуванням, камера заднього виду, система автоматичного гальмування Active City Brake, система попередження про вихід зі смуги – більше ніяких компромісів. Причепитися можна хіба що до того, що його спритність раптово знижується на трасі. 68-сильний бензиновий двигун VTi 1.0 розвиває швидкість до заявлених 157 км/год, а до 100 км/год автомобіль прискорюється за 15,9 с. Його максимальний крутний момент невеликий – 95 Н∙м, і досягається за високих 4300 об/хв. Тож мотор доводиться постійно розкручувати, а в міру зростання обертів він стає трохи гучним. Втім, це зайвий раз вказує на те, що його стихія – мегаполіси.

У місті С1 цілком жвавий з будь-якою трансмісією, причому навіть на поганому асфальті. І, як показав наш тест, нехай він і виглядає на перший погляд дещо іграшковим, але по-справжньому впоратися з ним може далеко не кожен. Вкрай коротка база дозволяє машині угвинчуватися в будь-які повороти. Головне – не забувати, що авто може піти в нахил, якщо переборщити. Зате С1 дарує незабутнє відчуття, коли ви втоплюєте педаль у підлогу і машина буквально присідає на задню вісь, – чистий фан. Мало який кросовер може наздогнати цей верткий автомобіль на міських вулицях. І вже точно мало який SUV можна паркувати так само, як Citroёn C1. До речі, його компактні розміри (довжина – 3,46 м, ширина – 1,62 м) дозволяють скоротити діаметр повного розвороту до 9,6 м. Це дуже мало.

Але повернімося до зовнішнього вигляду авто з шевронами. Якщо подивитися на трьох братів – Peugeot 108 (заміна 107 моделі), Citroёn C1 та Toyota Aygo, що мають спільну платформу, силові агрегати та функціонал, то дизайн C1 помітно вирізняється серед них. Він не лише футуристичніший, але й краще підготовлений до спортивної “кар’єри”. Для більшості споживачів він ніколи не залишиться непомітним у потоці, адже Citroёn надав їм можливість самостійно визначати не лише колір авто, даху, салону та дзеркал, а й колір колісних дисків. Таким чином, можна створювати свій унікальний стиль. Для цього Citroёn розширив традиційну лінійку кольорів ментоловим, малиновим, м’яким сірим тощо. Надав їм химерні імена на кшталт “Lipizan White” (світло-сіра масть коней, які використовуються для дресування в Іспанській школі верхової їзди) або ось ще – “Caldéra Black” (м’який чорний колір вулканічного походження) чи “Smalt Blue” (колір синього кобальтового скла). Усього в лінійці з’явилися 8 нових кольорів. Нова 2-рядна оптика, хромована обробка вікон, повністю скляні двері багажника й опуклі об’ємні ліхтарі лише підкреслюють спортивний підтягнутий урбаністичний стиль.

Всередині автомобіль оновився не менше: нова архітектура передньої панелі, безліч поличок та ніш, інша форма підстаканників, також з’явився великий відсік для пляшок об’ємом до 1 л. Важлива деталь, особливо в теплі сезони. Для 3-дверної версії передбачена система запам’ятовування положення пасажирського сидіння після його відкидання при посадці людей на задній диван. Простенька, але швидка в роботі й інтуїтивно зрозуміла мультимедійна система дозволяє миттєво “подружити” авто зі смартфоном.

Неабияк збільшився й перелік доступних опцій. Загалом, автомобіль представлений у трьох комплектаціях: Live, Feel і Shine. Але навіть у базовій комплектації є все необхідне водію. Але оптимальною залишається середня (Feel): з підігрівом передніх сидінь, дзеркалами з електроприводом, обігрівом й іншими корисними дрібницями. А от максимальна комплектація потішить камерою заднього виду, системою автоматичного гальмування, системами безключового доступу й запуску двигуна кнопкою.

В Україні Citroёn C1 доступний в 3- й 5-дверному кузові хетчбек з механічною або роботизованою коробкою передач, яка може працювати як автоматична КПП або дозволяє обирати передачі в ручному режимі.

Ходову частину також істотно змінено. Змінилася задня підвіска – нові пружини й амортизатори. На відміну від багатьох “однокласників”, підвіска в С1 достатньо м’яка, тому численні вибоїни на київських дорогах поглиналися плавно і неголосно. Взагалі, шумоізоляція, як для моделі А-класу, непогана, й до 110-120 км/ч в салоні досить тихо. Також з’явився новий електричний підсилювач рульового управління.

Зазначимо, що за схожих габаритів з Peugeot 108 і Toyota Aygo Citroёn C1 завдяки оптимізованому компонуванню став трохи ширшим. Спереду, звичайно, сидиться вільніше, ніж ззаду. Передній ряд виявився на подив не лише просторим для рослих сідоків, а й зручним для поїздок на далекі відстані. А для цього збільшено площу вантажного відсіку. Тепер номінальний об’єм багажника становить 196 л (із запаскою-докаткою – 180 л), чого цілком вистачає для щоденного використання та поїздок у спортзал або супермаркет. А за необхідності багажник можна збільшити до 780 л за рахунок задніх сидінь. Але вантажопідйомність разом з водієм обмежить ваші апетити до рекомендованих 380 кг. Це – 4 дорослих середньої комплекції.

І все ж, якщо бути об’єктивними, то на задніх сидіннях комфортно буде лише дітям. Дорослі з ростом під 180 см відчують брак місця як для ніг, так і над головою. До речі, задні стекла тут не опускаються як зазвичай, а відкриваються в бік подібно кватирці. Тому з точки зору безпеки перевезення дітей це – хороше рішення.

Зате витрата палива невелика. В середньому, 3,8 л на трасі. У місті – 5 л. Але й об’єм паливного бака невеликий – скромні 35 л.

Компактні розміри та маневреність дозволяють Cіtroёn С1 бути ідеальним міським автомобілем. За показниками ергономіки та практичності в поєднанні з привабливим дизайном він випереджає багатьох “маленьких” конкурентів. Ще одним безумовним козирем С1 є його вартість. Вона стартує з 337 тис. грн. За 371 тис. грн покупець отримує авто у максимальній комплектації. Для сучасного безпечного європейського автомобіля – цілком адекватна ціна.

Слідкуйте та підписуйтеся на наш YouTube канал.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram