Бiзнес
9 Липня 2020
2 265

Cirque du Soleil: Чи втрачена легенда?

Карколомні шоу, що об’єднали циркову світову еліту

На фото: Гі Лаліберте (в центрі)/Fred Prouser

Початком став вступ Гі Лаліберте у 1979 році до трупи ходулістів — Club des Talons Hauts (Клуб високих підборів), якою керував Жиль Сте-Круа.

У 1982 році вони проводять свій перший по-справжньому великий захід — карнавал циркового мистецтва La Fête Foraine в провінції Бе-Сен-Поль. Ярмарок приваблював вуличних артистів з усієї Канади та США. Карнавал закінчувався масштабним шоу, яке збирало всі кращі номери на одній сцені.

Ці фінальні шоу були настільки видовищними та користувалися таким успіхом у публіки, що у Лаліберте народилася ідея гастрольного “цирку без тварин”. А от назва Cirque du Soleil ( “Цирк Сонця”) народилася ще раніше, коли артист проводив час на Гаваях.

У 1984 році партнерам випав шанс втілити задум Гі. Їм запропонували перший державний контракт. Влада провінції Квебек запропонувала трупі близько 1,2 млн канадських доларів на організацію святкування 450-ї річниці відкриття Канади Жаком Картьє. Гі нарешті втілює мрію та ставить сенсаційну на ті часи програму під назвою Cirque du Soleil.

Компаньйони запросили креативних артистів, самобутніх акробатів, жонглерів і танцюристів з незвичайними техніками, які до цього моменту не виступали у Канаді.

Також у шоу використали дивовижні світлові ефекти, власну живу музику та дивовижні, незвичайні костюми й декорації. Був написаний оригінальний сценарій, в якому вирішено відмовитися від розрізнених номерів, а об’єднати усе шоу однією змістовною лінією.

Святкування мало не аби який успіх: партнери отримали перше професійне визнання.

Задумане спочатку, як разовий захід, шоу Cirque du Soleil було підтримане владою. Його офіційно зареєстрували, як некомерційне підприємство.

Після свого першого туру в 1984 році у цирку з’являється художній керівник — засновник Канадської національної циркової школи Гай Карона.

Завдяки відмові від залучення у шоу тварин, Cirque du Soleil уник нападок з боку зоозахисників та величезних витрат, пов’язаних з утриманням та пересуванням тварин під час гастролей.

У 1985 році трупа вперше виступила за межами Квебека, в сусідній провінції Онтаріо. Успіх шоу спонукав їх розширити межі своїх гастролей.

У 1986 році трупу з захватом вітали у Британській Колумбії та Ванкувері. Квитки на півтори тисячі місць були розкуплені.

Проте деякі шоу відверто провалювалися, а “Цирк Сонця” занурювався у фінансову яму. За інформацією The New York Times, до кінця 86-го борг досяг позначки в $750 тисяч. На допомогу Cirque du Soleil знову прийшла влада, виділивши компанії додаткове фінансування.

У 1987 році статус Cirque du Soleil був змінений з некомерційного на комерційне підприємство. Водночас трупа отримує запрошення на фестиваль мистецтв в Лос-Анджелесі. Шоу мало величезний успіх. Американська кінокомпанія Columbia Pictures запропонувала створити фільм про шоу.

Особисто Гі не дозволив компанії укласти контракт. Його занадто сильно збентежили обмеження та побажання, на яких наполягав кіногігант.

Напружені відносини з Columbia Pictures ніяк не позначилися на популярності Cirque du Soleil в Штатах. Американська публіка не хотіла відпускати талановиту трупу.

До 1990 року на своїх виставах компанія збирала близько 2,5 тис. осіб, продаючи квитки по $33,5.

До цього часу Cirque du Soleil вже розробив свою систему дубляжу — одночасних гастролей декількох труп з однією і тією ж програмою.

Спектакль трупи під назвою Nouvelle Experience проходив 19 місяців у 13 великих містах США та Канади. Його побачило близько 1,3 млн осіб.

У середини 1991 року Гі Лаліберте вирішив, що проекту пора виходити за рамки Америки. Він переконав одну з канадських телекомпаній спонсорувати тур Cirque du Soleil по країнах Азії на $40 млн.

Одночасно він уклав річну угоду з власником великого готелю Mirage Resort в Лас-Вегасі Стівом Вінном на запуск постійного шоу Mystere в його готелі. Згодом між Вінном і Лаліберте був укладений десятирічний контракт на виробництво та постановку нових вистав.

У 1994 році Стів Вінн звів цілу будівлю для Cirque du Soleil, інвестувавши в нього близько $20 млн. Це не тільки забезпечило Вінну хороший дохід, а й допомогло шоу остаточно стабілізувати фінансове становище. Касові збори від шоу в Лас-Вегасі стали основним та постійним джерелом доходу.

На додаток до цього Cirque du Soleil також отримував значні суми від продажу сувенірів під час своїх вистав.

Завдяки успіху шоу Mystere Cirque du Soleil став найбільш популярним у Вегасі. За даними BBC, до недавніх пір квитки розпродавалися на 97% та приносили компанії 60% річного прибутку.

У 1994 році виходить наступна постановка Alegria, яка демонструвалася по всій Європі понад два роки.

У 1995 році Cirque du Soleil відкрив свою першу європейську штаб-квартиру в Амстердамі та почав масштабне Європейське турне з новим шоу Saltimbanco.

За цей час виручка Cirque du Soleil, за даними The New York Times, збільшилася в рази: з $30 млн в 1994 році до $110 млн у 1996-му. Левову частку цього доходу забезпечувало шоу Mystere. Виручка його склала близько $40 млн.

У 1997 році Вінн побудував театр за $60 млн в Лас-Вегасі.

The Walt Disney Company також звела стаціонарний театр для розміщення Cirque du Soleil в центрі розваг Walt Disney World в Каліфорнії.

У тому ж році в Монреалі була організована репетиційна база, яка і зараз служить штаб-квартирою компанії.

У жовтні 1998 року в Лас-Вегасі презентували нове шоу під назвою “O” (по-французьки означає “вода”). Ця постановка увійшла в історію як одне з перших повноформатних шоу, що проводиться у воді — гігантському басейні об’ємом 5,5 тисяч кубометрів. Вартість шоу склала колосальні $90 млн, а вартість квитків доходила до $100.

Ще одна постановка, La Nouba, дебютувала в Walt Disney World.

А у січні 1999 року трупа відправилася у трирічний тур по Північній Америці з новим шоу Dralion.

Cirque du Soleil завершив 90-ті роки з сімома спектаклями та виступами у 22 країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону, Північної Америки та Європи.

На початку 2000-х Cirque du Soleil перейшов на повністю автономний режим роботи. В Монреалі було налагоджено власне виробництво костюмів і реквізиту. Нові стаціонарні театри, подібні сценам Вінна в Лас-Вегасі, зводяться міжнародними інвесторами в Європі та Азії.

Команда продовжує випускати одну сенсаційну постановку за іншою, створюючи колаборації з легендарними брендами, артистами та кінематографічними командами. Були створені шоу, присвячені творчості Майкла Джексона, Ліонеля Мессі, The Beatles та багатьох інших.

До 2013 року Cirque du Soleil представив близько 19 шоу-програм, які приносили в основному Гі Лаліберте (якому належало понад 80% компанії) близько $1 млрд на рік. Штат 12-ти труп у всьому світі налічував близько 5 тис. артистів.

У січні 2013 року Cirque du Soleil пережив кризу та перші в історії масштабні скорочення. Звільнено 400 співробітників та закрито 4 шоу.

До цього призвела велика кількість вистав по всьому світу, що вплинуло на зниження якості шоу. Також деякі трюки вимагали дуже високих виробничих витрат, які часом доходили до $25 млн. Зміцнення канадського долара стало проблемою, оскільки 95% свого доходу компанія отримувала в інших країнах, а 95% витрат відбувалося в Канаді.

20 квітня 2015 року Гі Лаліберте був вимушений продати Cirque du Soleil. Компанія офіційно перейшла в руки консорціуму іноземних інвестиційних фондів. 60% акцій компанії було продано американському фонду TPG Capital, 20% викупив китайський фонд Fosun, ще 10% придбав інвестфонд Квебека Caisse de depot et Place du Québec. 10% Лаліберте зберіг за собою разом з правом брати участь у стратегічному та художньому плануванні діяльності компанії.

При цьому TPG Capital, як мажоритарний власник Cirque du Soleil взяла на себе зобов’язання зберегти головний офіс компанії в Монреалі, в якому працює більше 1,4 тис. осіб. А також дотримуватися стратегії гендиректора шоу Даніеля Ламарра і продовжувати вкладати кошти в культурні та громадські організації провінції Квебек.

На прес-конференції, присвяченій продажу Cirque du Soleil, Гі Лаліберте пояснив, що передача акцій міжнародним фондам стала кульмінацією процесу, запущеного ним ще у 2006 році, коли Cirque du Soleil почав активно розвиватися за кордоном. Нові партнери дозволять його цирку продовжувати зростання.

Лаліберте заявив, що продаж Cirque du Soleil — це ні в якому разі не збут неліквідного активу, адже цирк як і раніше добре заробляє, продаючи понад 11 млн квитків на рік, що більше, ніж всі бродвейські театри разом узяті.

Він також пояснив, що ніколи не збирався залишати бізнес в спадок своїм п’ятьом дітям, а TPG Capital зможе гарантувати найкраще майбутнє для Cirque du Soleil. Сума угоди не розголошувалося, однак, за неофіційними даними, вона склала приблизно $1,5 млрд.

Всі шоу, починаючи з 1997 року, народжуються в Монреалі. Підготовка шоу займає 8-9 місяців. Перш ніж потрапити в команду, кожен виконавець зобов’язаний пройти стажування в штаб-квартирі. Тут його готують до роботи безпосередньо в шоу, тому всі ходять на курси театральної майстерності, нанесення гриму.

Процес навчання може тривати від кількох місяців до року. Коли артиста затверджують на роль, він підписує індивідуальний контракт і відправляється в тур. Контракти переглядаються щорічно.

У 2020 році Cirque du Soleil одночасно представляв 23 різних шоу у всьому світі. Їх можна розділити на 3 формати:

• Стаціонарні шоу ніколи не залишають меж театрів, для яких вони були створені.

• Арена-шоу виступають на спортивних аренах, які є в містах. Вони тривають 10-12 тижнів, а потім йдуть на 2-тижневі канікули.

• Шоу формату Big Top — це справжнє місто на колесах. Яке охоплює великий купол, шатер-фойє, намет для VIP-гостей, намет для артистів, касу, кухню, офіси, комори та ін.

З моменту заснування компанії її постановки побачили понад 200 млн глядачів в 450 містах 60 країн світу.

Cirque du Soleil двічі виступав на церемонії вручення кінопремій “Оскар” (2002 і 2012 рік).

Шоу The Beatles LOVE, протягом якого глядачі чують понад 130 пісень легендарної групи, — володар 3 статуеток Grammy.

Артисти та персонал Cirque du Soleil представляють більше ніж 60 країн світу та розмовляють на 25 мовах.

Вік акторів не має значення — артисти виступають до тих пір, поки вони можуть і хочуть це робити. Найстарший артист в Cirque du Soleil — Браян, 88 років. Але зовсім юних, неповнолітніх артистів в гастрольних шоу немає.

Неважливо, якого кольору у тебе волосся або шкіра, у що ти віриш, яких традиції дотримуєшся. І навіть стать частіше за все не має значення.

Співаки, музиканти, танцюристи, актори й клоуни — неодмінна складова постановок Cirque du Soleil. Поряд з акробатами вони створюють неповторну атмосферу своїми видатними музичними даними, пластикою і здатністю максимально залучати глядачів у те, що відбувається на арені. Майже на всіх виступах музика виконується наживо.

Вимоги, що пред’являються до артистів, неймовірно високі. Артисти з самого дитинства по кілька годин на день займаються акробатикою і продовжують удосконалювати свої навички. В постановку потрапляють кращі з кращих, і знайти заміну іноді практично неможливо, тому звільнення практикуються дуже рідко.

Так було до недавнього часу.

30 червня 2020 року легендарний цирк заявив про банкрутство. Борги компанії становлять понад  $1 млрд, звільнено понад 2,5 тис. співробітників.

За останні три місяці Cirque du Soleil жодного разу не виступав та скасував два світових турне.

Як зазначає CNN, уряд Канади, а також ряд приватних інвесторів заявили про готовність реструктурувати борги компанії. Інвестори вже готові надати Cirque du Soleil $300 млн для рестарту й повернення в шоу-бізнес.

З цієї суми $15 млн виділять на підтримку співробітників і ще $5 млн — виплатять підрядникам. Як тільки будуть зняті обмеження через пандемію, компанія планує поновити більшу частину звільнених співробітників.

Як зазначив генеральний директор Cirque du Soleil Entertainment Group Деніел Ламарр, протягом останніх 36 років Cirque du Soleil був успішною та прибутковою компанією. Він наголосив, що після вимушеного закриття всіх шоу через Covid-19, керівництво повинно було діяти рішуче, щоб захистити майбутнє компанії.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram