Новини
29 Червня 2022
574

Ціни на пальне в Україні незабаром знизяться

Сприятиме цьому значне зростання імпорту

В Україні через зростання обсягів імпорту пального незабаром знизяться ціни на нього, прогнозують експерти, опитані Forbes.ua.

За даними аналітика Upeco Олександра Сіренка, якщо порівняти з травнем поставки дизелю зросли на 70%, бензину — на 40-45%.

Як пояснює власник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін, деякі компанії придбали цистерни для перевезення пального, зросла кількість його постачальників.

“Перевезення пального стало дуже прибутковим бізнесом, тому що уряд зняв держрегулювання”, — каже він.

Також в Україні закінчилась посівна, що скоротило попит на пальне. “Ринок нарешті заспокоївся”, — каже PR-директор компанії Socar Олена Осипчук.

Сіренко констатує, що наявного на ринку ресурсу вже достатньо, щоб з’явилась конкуренція за споживача, а це зниження цін. Як відомо, у кінці червня оптові ціни впали до 50 грн/л та 47-48 грн/л на дизель та бензин відповідно, згідно з даними Upeco. Таким чином, вперше за майже три місяці оптові ціни впали нижче роздрібних. Тепер продавати пальне у роздріб стало вигідно, тому пропозиція на заправках буде зростати, а ціни — знижуватись, каже Сіренко.

За прогнозом Льоушкіна, найближчими днями роздрібні ціни на бензин знизяться на одну-дві гривні, він коштуватиме до 50 грн за літр. Дизель, додає він, може подешевшати до 55-56 грн, якщо не буде суттєвих змін.

“Нижче ціни не впадуть через дорогу логістику”, — пояснив Льоушкін.

Щодо можливості нового дефіциту пального експерти кажуть, що зараз прогнозувати його важко, оскільки ситуація постійно змінюється.

Нагадаємо, що 17 травня 2022 року Кабінет Міністрів України (КМУ) призупинив дію пункту карантинної постанови, якою встановлювалися граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни бензинів і дизельного палива, що реалізуються на АЗС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram