Новини
11 Березня 2020
701

Ціни на нафту ростуть другий день поспіль

Ринки отримали підтримку після відновлення на Уолл-стріт

Ціни на нафту другий день поспіль ростуть після обвалу, що стався 9 березня через зрив угоди Росії, Саудівської Аравії та інших країн ОПЕК + про скорочення видобутку нафти. На торгах 11 березня барель Brent впритул наближався до $40 повідомляє Forbes.

“На торгах на електронній біржі ICE 11 березня травневі ф’ючерси на нафту марки Brent доходили до $39,59 за барель, подорожчавши з рівня закриття попереднього торгового дня на 6,4%. Потім ціна трохи скорегувалась і барель Brent коштував у районі $37,902”, – пише видання.

Схожу динаміку продемонстрували ф’ючерси на нафту марки WTI. Закривши минулий торговий день на позначці $34,36 за барель, 11 березня котирування росли до $36,33 на максимумі (майже на 6%).

Як зазначає Inv., нафтові ринки отримали підтримку та виросли на 8% на наступний день після відновлення на Уолл-стріт. “Повідомлення про те, що президент США Дональд Трамп незабаром оголосить “основні кроки” щодо підтримки економіки, були названі “попутним вітром” для фондових ринків”, – йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі з сенаторами-республіканцями Трамп запропонував ряд заходів, включаючи зниження податку на доходи, методи щодо полегшення становища бізнесу, спрямовані на конкретні галузі промисловості, такі як туризм і готелі, а також підтримку працівників, які отримують погодинну оплату праці, які не виходять на роботу.

Ще однією підтримкою для цін виявилася заява Білого дому: Трамп провів бесіду телефоном з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом ібн Салманом у понеділок, щоб обговорити ситуацію на світових енергетичних ринках.

У результаті американський промисловий індекс Dow Jones підвищився на 1167,14 пункти (4,89%) і встановився на позначці 25 018,16 п. Індекс S&P 500, який включає 500 найбільших компаній, додав 135,67 пункти (4,94%) і опинився на позначці 2882,23 п. Індекс електронної біржі Nasdaq піднявся на 393,58 пункти (4,95%), до 8344,25 п.

При тому, що 9 березня за підсумками торгів Dow Jones упав майже на 7,8%, S&P 500 – на 7,6%, а Nasdaq – на 7,9%. “Це були найгірші результати для індексів з 2008 року”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що ціни відновлюються після обвалу, який стався через зрив угоди в форматі ОПЕК+. 6 березня після переговорів у Відні глава російського Міненерго Олександр Новак оголосив, що з 1 квітня у країн ОПЕК + (формат об’єднує країни ОПЕК і держави-нафтоекспортери, що не входять у картель) не буде зобов’язань зі скорочення нафтовидобутку.

Росія та Саудівська Аравія на переговорах не змогли досягти компромісу – Саудівська Аравія виступала за продовження угоди до кінця року та додаткові скорочення на 1,5 млн барелів на добу, а Росія пропонувала зберегти поточні умови щодо обмеження видобутку та продовжити угоду тільки на другий квартал. Нафтові ціни впали в той же день – майже на 10%, до $45 за барель Brent.

Обвал посилився після того, як стало відомо, що Саудівська Аравія почне на нафтовому ринку масштабну “цінову війну”, знизивши ціни та збільшивши пропозицію своєї нафти. Так, 9 березня вартість бареля марки Brent на електронній біржі ICE упала на понад 24%, до $34,36 за барель (на мінімумі опускалася до $31), нафта WTI подешевшала до $31,13 за барель.

Investory News писали, що день по тому вартість бареля північноморської нафти марки Brent на торгах у Лондоні зросла на 6%, станом на ранок котирування досягли позначки $36,54, що на $2,17 більше, ніж після відновлення торгів. Зростала й вартість бареля техаської WTI, травневі ф’ючерси збільшилися на 5,08%, до позначки $32,72.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram