Новини
21 Квітня 2020
1 262

Ціни на нафту пережили найбільший обвал за всю історію

Проте наступного дня вони повернулися до позитивного значення

Ціни на американську нафту піднялися вище нуля у вівторок, 21 квітня, на наступний день після того, як ф’ючерси вперше вийшли на негативний рівень. Нафта WTI (West Texas Intermediate) з постачанням у травні досягла рівня $1,10 за барель. Червневий ф’ючерс на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures подешевшав на $0,19 (0,74%) — до $25,38 за барель.

Нагадаємо, весь день 20 квітня котирування на лондонській біржі ICE били антирекорди. Близько 10 години ранку за київським часом (8 за лондонським) вартість бареля нафти американської марки WTI вперше в XXI столітті опустилася нижче $15.

Однак, як показали подальші події, це був тільки початок: протягом наступних годин ціна планомірно падала та о 19:11 по Києву подолала позначку в $10. Трохи менше, ніж через дві години барель WTI коштував вже менше нуля — такий розклад означає, що продавці в буквальному сенсі повинні доплатити покупцям за товар, чого не траплялося ніколи раніше, пише Forbes.

Ще через пів години котирування опустилися до -$6,89 за барель, після чого торги на лондонській біржі, відповідно до правил майданчика, були зупинені. Але на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) операції тривали, в результаті чого ціна впала до -$40,32 за барель.

Чому це важливо: вперше в історії “клірингова ціна” нафти досягла нуля. Це принципово нова ситуація: з цього моменту нафтові ф’ючерси, як і процентні ставки в деяких країнах пішли в негативну зону, що свідчить про слабкість економік багатьох країн, у першу чергу споживачів нафти.

“Епідемія коронавірусу скоротила попит на сировину, нафтосховища працюють на максимальному завантаженні”, — зазначає директор з інвестицій компанії The Global CIO Office Райнер Міхаель Прайсс. Постачальникам нафти додала проблем і тепла зима в багатьох країнах, яка додатково скоротила попит на сировину.

Рекордне падіння WTI має технічний характер через механізм ф’ючерсів і відсутності сховищ під пікову пропозицію нафти. За словами двох нафтотрейдерів, особливість цих ф’ючерсів у тому, що якщо трейдер не встигає закрити поточний контракт, то йому загрожує фізична поставка нафти.

Як правило, сировина доставляється в термінал Кушинг в Оклахомі. Але він і так активно заповнюється нафтою через падіння попиту, викликаного економічним спадом і коронавірусом. Щоб уникнути цього головного болю, фінансові трейдери усіма силами намагаються продати свою нафту до кінця торгів у вівторок (тоді закриються травневі ф’ючерси) і обвалюють ціну.

На фото: Термінал Кушинг (Оклахома)/Daniel Acker

На фінансовому ринку деякі гравці закривають позиції, на фізичному ринку критичного затоварення немає: ситуація локальна разова і тимчасова.

“Ситуація з негативними цінами багато в чому пов’язана з проблемами нафтосховищ у Кушингу, які не можуть приймати більше нафти”, — стверджує Міхаель Прайсс.

Він також додав, що локальне різке падіння цін на ринку трапляється в момент виконання контрактів, але зараз особлива за масштабом ситуація.

“Ключем до відновлення ринку є поступове зняття карантинних заходів”, — солідарні аналітики. Але коли й наскільки швидко буде відбуватися вихід різних країн з карантину, поки сказати складно. Глобальний попит на нафту впав на 20-30% у квітні, при цьому 70-80% глобального споживання залишається.

Що з європейською нафтою. Червневі ф’ючерси на барель Brent теж подешевшали, але далеко не так сильно. Більшу частину дня їх вартість коливалася близько $26 і до самого вечора не опустилася нижче.

У порівнянні із закриттям попередньої торгової сесії падіння склало 7,3%, що досить істотно, проте не йде ні в яке порівняння з обвалом WTI на 231,3%.

Контракти з поставкою в більш пізні місяці торгуються ще дорожче, що є нормальною ситуацією сировинних товарів. Так, липневий ф’ючерс на барель Brent коштує $29,7, серпневий — $32.

Фото: Michael Reynolds/POOL

Рекордно низькі ціни на нафту дозволять США повністю заповнити свої стратегічні нафтосховища. Про це заявив президент США Дональд Трамп.

“Ціни на нафту рекордно низькі. Для багатьох людей це дуже цікаво. І ми заповнимо наші національні стратегічні сховища. Ми збираємося закачати в сховища 75 млн барелів”, — уточнив президент.

Як повідомляє The Wall Street Journal, Саудівська Аравія та інші члени ОПЕК розглядають можливість почати скорочення видобутку нафти якомога швидше. За словами людей, знайомих з цим питанням, вони вважають за краще не чекати до наступного місяця, коли набере чинності недавня угода за участю США та Росії про видобуток. Обговорення такого варіанту стало можливим після того, як ціни на американську нафту в понеділок вперше в історії вийшли на негативний рівень.

Як відомо, нова угода була погоджена основними учасниками — Росією і Саудівською Аравією — 9 квітня, проте країни ОПЕК+ підписали угоду тільки 12 квітня. Укладення угоди затягнулося через небажання Мексики скорочувати видобуток на необхідні 400 тис. барелів на добу. У підсумку країни повинні будуть скоротити видобуток на 9,7 млн ​​барелів на добу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram