Новини
28 Вересня 2021
543

Ціни на газ в Європі вперше в історії перевищили тисячу доларів

Останні тижні вартість палива злетіла більш ніж у півтора раза

Ціни на газ на ф’ючерсному ринку Європи на відкритті торгів вперше в історії перевищили $1000 за 1 тис. м³, випливає з даних лондонської біржі ICE Futures.

Так, ф’ючерси за індексом голландського TTF (самого ліквідного європейського хабу) стартували з $992 і вже до 10:10 за київським часом досягли історичного максимуму — майже $1030.

Попередній рекорд зафіксували 15 вересня. Тоді ціна за 1 тис. м³ підіймлася до $963,9.

Вартість палива в Європі останні тижні злетіла більш ніж у півтора раза — 1 вересня газ торгувався на рівні $614 за 1 тис. м³. Аналітики вважають, що це пов’язано з побоюваннями з приводу можливого дефіциту через низьке заповнювання європейських газосховищ.

Крім того, підвищений попит викликаний відновленням економіки й погодними факторами, а також конкуренцією за СПГ з Азією та обмеженими поставками найбільшого європейського постачальника — “Газпрому”.

Водночас як раніше пояснювали аналітики Української енергетичної біржі, Європа також не може розраховувати на видобуток, адже гігантське газове родовище Гронінген в Нідерландах, ймовірно, зачиниться на три роки раніше запланованого терміну.

Нагадаємо, у Британії почали зупиняти заводи через високі ціни на газ. Заводи в основному виробляють аміачно-нітратні добрива і ціни на них тепер можуть зрости.

Раніше Investory News писали, що час, коли природний газ був дешевим, минув. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram