Новини
10 Вересня 2021
579

Ціни на газ у Європі вперше перевищили $700 за тисячу кубометрів

Історичні максимуми оновлюються на фоні скорочення постачань “Газпромом” через Україну та Польщу

Ціна найближчого (жовтневого) ф’ючерсу на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures у четвер, 9 вересня, увечері оновила історичний максимум, перевищивши позначку у $700 за тис. м³, повідомляє РБК.

Згідно з даними лондонської біржі ICE, вартість жовтневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах досягла $700,2 за тис. куб. м, або €57,56 за МВт·год.

На відкритті торгів у четвер, 9 вересня, ціна становила $679 за тис. м³, протягом дня вона корегувалася до $669,4, а потім почала різко зростати, побивши черговий рекорд.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, згідно з даними біржі, у серпні середнє значення контракту “на день вперед” на TTF становило $533, на початку вересня — вже $631 за тис. м³.

З початку року середня ціна контракту “на день вперед” на TTF опинилася на рівні $335 за тис. м³. “Головний фактор зростання ціни — низький рівень запасів газу у підземних сховищах Європи за обмеженого надходження газу трубопроводами та у зрідженому виді”, — йдеться у повідомленні.

Так, європейські газосховища заповнені тільки на дві третини, тоді як до переходу від закачування до відбору газу з підземних сховищ залишається трохи більше ніж місяць. На ранок середи, 8 вересня, запаси становили 69,52%, що на 15,5 п.п. нижче середнього рівня за останні п’ять років.

Як зазначає БізнесЦензор, ціни на газ в Європі продовжують оновлювати історичні максимуми на фоні скорочення постачань “Газпромом” через Україну та Польщу. “Зокрема, “Газпром” на аукціоні “Оператора газотранспортної системи України” (ОГТСУ) викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча у попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу”, — пише видання.

І додає, що у “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд м³ — це 109 млн м³ на добу.

В Україні біржові ціни на газ також встановили новий історичний максимум, перевищивши 20 тис. грн за м³ (з ПДВ). “Проте за вирахуванням податку залишаються дещо нижчими за європейські”, — йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що середня митна вартість імпортного природного газу в серпні 2021 року становила $427,88 або 11 457 грн за 1 тис. м³. Проти аналогічного періоду минулого року ціна зросла в чотири рази.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram