Новини
27 Січня 2020
871

Ціна нафти Brent опустилася нижче $60 за барель

Експерти пов’язують падіння цін на нафту з новим коронавірусом у Китаї

В ході торгів на Інтерконтинентальній біржі вартість березневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent опустилася нижче $60 вперше з початку листопада 2019 року. Аналітики пов’язують зниження цін на нафту з поширенням нового коронавірусу в Китаї, повідомляє Bloomberg.

Вартість березневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 7:33 за київським часом становить $59,43 за баррель, що на $1,26 (2,08%) нижче ціни на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у п’ятницю ф’ючерси знизилися в ціні на $1,35 (2,18%), до $60,69 за барель.

Ф’ючерс на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до цього часу подешевшав на $1,20 (2,21%) — до $52,99 за барель. До закриття попередніх торгів ціна контракту склала $54,19 за барель, опустившись на $1,4 (2,52%) у порівнянні з попередньою сесією.

У той час як експерти Goldman Sachs прогнозують зниження глобального попиту на нафту через епідемію, Саудівська Аравія заявила, що очікує “дуже обмежених наслідків” для обсягу споживання нафти.

Офіційні дані показують, що число заражених новим коронавірусом у Китаї перевищило 2,7 тис. осіб, при цьому зареєстровано вже 80 випадків летального результату. Влада країни продовжила вихідні з нагоди святкування Нового року за місячним календарем, прагнучи обмежити поширення епідемії.

“Нас, можливо, чекає зниження попиту на нафту, яке стане одним із найбільш різких в історії. Ймовірно, це буде втрата попиту в розмірі сотень тисяч барелів. Побоювання швидкого поширення епідемії вб’ють попит на нафту”, — зазначає аналітик Price Futures Group Філ Флінн.

Настільки ж масштабне поширення епідемії, як у випадку з атиповою пневмонією (SARS) у 2003 р., може стати причиною зниження глобального попиту на нафту на 260 тис. барелів на добу у 2020 р., причому приблизно на 66% це буде обумовлено спадом попиту на авіапальне, прогнозує Goldman Sachs. В результаті, як очікують експерти, нафта може подешевшати на $2,9 за барель.

Як пише видання, міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман заявив, що його країна уважно стежить за ситуацією, оцінюючи наслідки, як для китайської економіки, так і для нафтового ринку. Він зазначив, що “надмірний песимізм” відзначався в разі SARS у 2003 р., проте тоді “не відбулося істотного зниження попиту на нафту”.

Нагадаємо, Китай вперше дозволить іноземним компаніям самостійно вести розвідку і видобуток нафти й газу в країні. Це зможуть зробити зареєстровані у країні фірми з чистими активами не менше $43 млн.

Раніше Investory News писали, що економісти поки що не визначилися, як ситуація вплине на фінансовий світ на фоні спалаху коронавірусу. Цього тижня через підвищену загрозу зараження вірусом акції європейських компаній пережили найзначніше падіння за останні три тижні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram