Новини
27 Серпня 2021
832

Ціна на соняшникову олію може знизитися завдяки гарному врожаю

Цьогоріч очікується кращий врожай за останні 30 років

Після збирання врожаю соняшнику в Україні буде спостерігатися зниження цін на соняшникову олію. Такий прогноз озвучив генеральний директор “Українського клубу аграрного бізнесу” Роман Сластьон, повідомляє “Громадське радіо”.

“У зв’язку з високими очікуваннями врожаю чекаємо зниження ціни на соняшникову олію. Днями соняшник почнуть збирати на півдні України. Україна — лідер у світі з виробництва та експорту соняшникової олії”, — заявив Сластьон.

Цього року очікується найбільший врожай за останні 30 років: понад 80 млн т насіння.

За даними асоціації “Укроліяпром”, з червня 2021 року в Україні відбувається зниження відпускних цін підприємств на соняшникову олію. Якщо порівняти з травнем поточного року, в червні відпускні ціни підприємств на олію соняшникову нерафіновану знизилися на 3,1%, рафіновану — на 5,5%.

У липні 2021 року відпускні ціни підприємств знизилися (проти травня) на олію соняшникову нерафіновану — на 4,2%, рафінована — на 9,2%. Якщо порівняти з червнем поточного року, відпускні ціни підприємств знизилися на олію нерафіновану — на 1,2%, рафінована — на 4,0%.

В “Укроліяпром” зазначали, що масложирова галузь України експортоорієнтована, на внутрішньому ринку споживається до 10% від загального виробництва соняшникової олії в Україні.

За неповний 2020/2021 маркетинговий рік (вересень-липень) Україна експортувала 5 074 тис. т соняшникової олії, тому в серпні залишилося відправити на експорт 306 тис. т.

Всього протягом семи місяців 2021 року Україна експортувала соняшникової олії на $3,53 млрд. У грошовому вираженні 29,6% експорту припадало на країни Європейського Союзу, 27,2% від загального обсягу було експортовано в Індію, 16,4% — в Китай, 7,7% — в Ірак.

Тим часом ціни на мед цьогоріч значно зросли — на 50-100 грн за кілограм продукту в залежності від сорту. Що буде далі з цінами на мед — у матеріалі за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram