Новини
28 Жовтня 2021
537

Ціна на газ у Європі знизилася до $918 за тисячу кубометрів

Тим часом вартість нафти впала до двотижневого мінімуму

Спотова ціна газу у Європі у четвер, 28 жовтня, знизилася після оголошення про плани російського “Газпрому” поновити закачування у європейські газосховища після 8 листопада, повідомляє Enkorr.

За даними Finmarket, вартість найближчого (листопадового) ф’ючерсу на TTF на біржі ICE Futures вранці 28 жовтня знизилася до €76,525/МВт-год, або $918 за тис. куб. Пізніше ціна відновилася до $942 за тис. куб. Попередні торги закрилися на рівні $1062 за тис. куб.

Слідом за європейськими новинами знизилися ціни на газ і в Азії: грудневий ф’ючерс на азійський спотовий індекс JKM Platts знизився до $1210 за тис. куб (-$11). Найбільше знизився березневий ф’ючерс — до $996 ($46) за тис. куб.

Тим часом ціни на нафту впали до двотижневого мінімуму на фоні даних щодо підвищення запасів палива у США минулого тижня, повідомляє Reuters.

Агенція зазначає, що офіційні дані показали несподіваний стрибок запасів нафти у США. “Також на ціни вплинуло зростання кількості випадків захворювання на COVID-19 у Європі та РФ й деякі спалахи інфекцій у Китаї, що знижує надії на швидке відновлення економіки”, — йдеться у повідомленні.

Нафта Brent подешевшала на 94 центи (на 1,1%) — до $83,64/барель. Перед цим Brent досягла двотижневого мінімуму в $82,32/барель. Нафта WTI подешевшала на 89 центів (на 1,1%) до $81,77/барель — це тижневий мінімум після падіння на 2,4% у середу, 27 жовтня.

Як заявили аналітики ANZ Research Деніел Хайнс і Соні Кумарі, сплеск нових випадків COVID-19 загрожує порушити відновлення попиту на нафту.

Минулого тижня запаси нафти зросли на 4,3 млн барелів, повідомляє Міністерство енергетики США, що більш ніж вдвічі перевищує прогноз аналітиків в 1,9 млн барелів.

“Збільшення запасів відбулося на фоні значного стрибка чистого імпорту сирої нафти та все ще повільної переробки на нафтопереробних заводах”, — наголосили аналітики Citi Research.

Нагадаємо, на початку жовтня ціна ф’ючерсів на газ у Європі побила черговий раз рекорд. Станом на 5 жовтня біржова ціна перевищила $1400 за тис. куб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram