Країна
13 Лютого 2019
1 663

Ціна легалайзу: бонуси для економіки від легалізації марихуани

Світові приклади узаконення канабісу показують, як щорічно країни можуть заробляти додаткові мільярди доларів

Наприкінці січня Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила документ, де рекомендує виключити канабіс та його смоли з четвертого пункту Єдиної конвенції про наркотичні речовини, тобто зі списку особливо небезпечних речовин, що не мають терапевтичного значення. На початку лютого у сенаті США вчергове презентували законопроект S.420, яким пропонується легалізувати споживання марихуани по всій території країни. Автори документу передбачають введення акцизного податку, спеціальних дозволів на продаж канабісу та інших інструментів регулювання ринку.

Ці новини спровокували черговий раунд дискусій щодо недоліків, переваг та перспектив легалайзу. Про медичні, морально-етичні та соціальні аспекти узаконення марихуани написано чимало, але економічна складова такого кроку не менш цікава. Investory News підрахували, скільки країни заробляють на легалізації легкого наркотику.

Лідери та ті, хто їх наздоганяє

Першим у світі на повний або ж так званий рекреаційний легалайз наважився Уругвай. У 2013 р. ця країна включила “зелене світло” продажу, вирощуванню, зберіганню та споживанню марихуани. Хоча остання стадія імплементації “конопельного” законодавства стартувала лише через кілька років. Офіційні продажі двох видів марихуани розпочалися тільки влітку 2017 р. На початку вартість п’ятиграмового контейнера склала 187 угурвайських песо ($5,74), а вже у січні 2018 р. вона підвищилася до 200 песо за порцію, або ж $6,14. Але, як свідчить дослідження американської організації The Brookings Institution, ця ціна все ще лишалася досить конкурентною у порівнянні з чорним ринком, на боротьбу з яким, власне, йшло чимало зусиль угурвайської влади.

Проте, сильніше інформпростір сколихнула Канада, що стала другою у світі та, що важливіше, першою з країн Великої сімки, де повністю легалізований канабіс та його продукти. Не в останню чергу цьому посприяло виконання передвиборчої обіцянки діючого прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, зробленої ще у 2015 р. Офіційно новий канадський закон щодо марихуани вступив у силу в жовтні 2018 р. Але варто відзначити, що такому кроку передувала легалізація медичного канабісу, що розпочалася ще у 2001 р. та створила підґрунтя для рекреаційного легалайзу.

У перший місяць існування легального ринку марихуани у Канаді обсяги її продажів досягли $41 млн.

Як свідчить нещодавнє дослідження Агентства статистики Канади, з осені 2018 р. кількість споживачів канабісу в країні істотно не змінилася, хоча троє з п’яти людей купували його у нелегальних продавців. Частково така поведінка пояснюється ціновою конкуренцією: поки що грам марихуани у законних точках продажу коштує близько $9,7, а на чорному ринку – $6,5. Проте, лише у перший місяць існування “білого” ринку обсяги її продажів досягли $41 млн.

Вживання та виробництво медичної марихуани з різними обмеженнями та винятками дозволено більш ніж у 30 країнах світу, у тому числі і у всіх штатах Америки. І можливо саме тому США часто називають найбільш вірогідним претендентом на звання третьої в світі країни, яка може зважитися на повний легалайз.

Ринки та цифри

Глобальний ринок марихуани зараз можна умовно поділити на три зони. Перша і найменша – дві країни, де впроваджено рекреаційну легалізацію. У другій зоні – країни, де дозволена лише медична марихуана. А до третьої потрапляють країни, де заборонено вживати, вирощувати, зберігати та розповсюджувати коноплі, що містять будь-яку кількість канабіоїдів. Та попри ці обмеження світова індустрія канабісу зростає великими темпами.


•••

За прогнозом компанії MarketsandMarkets, світовий ринок марихуани у 2023 р. може зрости до $39,4 млрд.

•••


За даними дослідження компанії MarketsandMarkets, світовий ринок марихуани у минулому році оцінювався у $10,3 млрд. За прогнозом, у 2023 р. його обсяг має зрости до $39,4 млрд. І протягом цього періоду середньорічний темп приросту складатиме близько 30,7%. Менш оптимістичні темпи зростання пророкують у компанії ResearchAndMarkets. За даними їхніх аналітиків, до 2023 р. індустрія збільшуватиметься в середньому на 27% щороку. Втім, автори дослідження відзначають, що основним драйвером збільшення ринку є і буде пришвидшення темпів легалізації у світі, а провідною тенденцією – використання новітніх технологій вирощування канабісу.

А от експерти компанії Grand View Research стверджують, що основний вплив на світовий ринок легальної марихуани матиме медицина, а точніше, все ширше використання цієї рослини у лікуванні раку, хронічного болю, ментальних розладів та інших захворювань. На їх думку завдяки цьому вже у 2025 р. ринок виросте до $146,4 млрд.

Найкраще економічний ефект легалайзу прослідковується у Канаді. За інформацією The Arcview Group, що спеціалізується на “канабісових” дослідженнях, вже у 2022 р. канадський ринок марихуани оцінюватиметься у $5,5 млрд. Крім того, у компанії очікують, що і глобальні витрати споживачів легального канабісу за підсумками минулого року складуть $12,2 млрд. Для порівняння, у 2017 р. ця сума становила лише $9,5 млрд.

Існує й ще оптимістичніша версія розвитку подій у Канаді. Наприклад, у Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) підрахували, що 2020 р. ринок канабісу стане більшим за ринок міцного алкоголю та впритул приблизиться до ринку вина, досягши $6,8 млрд.

Найбільшим міжнародним ринком медичного канабісу може стати Німеччина, де є всі умови для того, щоб індустрія виросла з $260 млн у 2018 р. до $1,6 млрд у 2022 р.

Що стосується Європи, то за прогнозами Arcview Market Research, протягом найближчих п’яти років найбільшим міжнародним ринком медичного канабісу може стати Німеччина, де є всі умови для того, щоб індустрія виросла з $260 млн у 2018 р. до $1,6 млрд у 2022 р. На другому місці може опинитися Велика Британія з прогнозованим обсягом ринку у $288 млн.

Нові гравці, “старі” гравці та інвестори

Оскільки ринок легального канабісу почав розвиватися достатньо давно, на ньому вже встиг сформуватися пул великих гравців. Зокрема, це канадські Canopy Growth Corporation, Aurora Cannabis Inc., Aphria Inc., американські Cannabis Science Inc., Medical Marijuana, CBD American Shaman та інші, які вирощують і реалізують марихуану. Та враховуючи активізацію руху за подальше розширення зони легалайзу, є всі підстави вважати, що їх кількість та прибутки теж зростатимуть, а самі гравці конкуруватимуть за лідерські позиції на нововідкритих ринках.

Наприклад, один з найбільших канадських виробників Aurora Cannabis Inc. вже розпочав експансію, придбавши свого найближчого конкурента у Південній Америці, компанію ICC Labs, якій належить близько 70% уругвайського ринку. А от їх земляки Tilray Inc. примудрилися стати першим “канабісовим” бізнесом, що вийшов на фондовий ринок. У липні минулого року компанія завершила розміщення своїх акцій та почала торгуватися на американській біржі Nasdaq.


•••

Канадська Tilray Inc. стала першою компанією “канабісової” сфери, що вийшла на фондовий ринок. У липні минулого року компанія завершила розміщення своїх акцій та почала торгуватися на американській біржі Nasdaq

•••


В цілому, за останній рік значно зросла й інвестиційна привабливість компаній, що займаються марихуаною. За інформацією консалтингової компанії Viridian Capital Advisors, у 2018 р. бізнеси, пов’язані з канабісом, загалом зібрали $13,8 млрд. У 2017 р. інвестори вклали у цей напрямок лише $3,5 млрд, а у 2014 р. – всього $148 млн. При цьому збільшилися і суми окремих інвестицій. Наприклад, у 2017 р. середній розмір угоди рівнявся близько $8,1 млн, а у 2018 р. він виріс до $23,6 млн. На думку аналітиків, така активність інвесторів обумовлена якраз законодавчими змінами у Канаді та США. Також прогнози Viridian Capital Advisors стверджують, що у поточному році увага інвесторів до ринку марихуани лише зростатиме.

На хвилі інтересу до легалайзу стартував й інший помітний тренд. Великі гравці інших індустрій, особливо алкогольної та тютюнової, почали придивлятися до ринку марихуани. Наприклад, у 2018 р. один зі світових  лідерів тютюнового ринку Altria Group інвестував $2,4 млрд у канадського виробника канабісу Cronos Group. А за кілька місяців до цього алкогольний гігант Constellation Brands Inc вклав $4 млн у канадську компанію Canopy Growth Corp.

Крім того, наприкінці минулого року влада Ізраїлю, який вважається одним з найбільших у світі виробників медичного канабісу,  легалізувала експорт цієї речовини. За очікуваннями такий крок має принести країні близько $273 млн податків на рік. Але враховуючи те, що ніша експортерів все ще майже не зайнята, мова йде не тільки про податкові надходження.


•••

Законопроект про легалізацію медичного використання марихуани в Україні очікує на розгляд парламенту з 2016 р.

•••


P.S.

В Україні на сьогодні дозволено вирощування та продаж технічних конопель, що не містять канабіоїдів, а також насіння цієї рослини. Цим бізнесом наразі займаються декілька десятків середніх та дрібних компаній, які відправляють свою продукцію переважно на експорт. 30 січня на сайті Верховної Ради з’явилася петиція із вимогою врегулювати використання медичного канабісу, яку закликала підписати і відсторонена від обов’язків голови МОЗ Уляна Супрун. На момент підготовки статті підписи під документом залишили більше 17,3 тис чоловік з необхідних 25 тис.

Втім законопроект про легалізацію медичного використання марихуани лежить у парламенті з 2016 р. А отже шанси, що його розглянуть найближчим часом, дуже й дуже невеликі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram