Новини
1 Лютого 2022
437

Ціна газу в Європі впала нижче $900 за тисячу кубометрів

“Газпром” відновив прокачування газу українським напрямком

Ціна газу в Європі впала нижче $900 за тис. куб. м на фоні зростання постачань газу “Газпрому” українським коридором і падіння реверсу до Польщі, пише Інтерфакс.

У вівторок, 1 лютого, найближчий (березневий) ф’ючерс на TTF на біржі ICE Futures впав до $898 за тисячу кубів.

У січні середня вартість контракту “на день уперед” на хабі TTF становила $976, у грудні — $1310 за тис. куб. м.

Головна новина дня на газовому ринку Європи — зростання прокачування російського газу через Україну. Номінація на прокачування газу через Україну на 1 лютого підвищилася до 107,7 млн куб. м, що близько до величини бронювання за довгостроковим контрактом (109 млн куб. м).

У січні транзит “Газпрому” через Україну становив у середньому 54 млн куб. м на добу (щонайменше 43 млн куб. м та щонайбільше 74 млн куб. м), що вдвічі менше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.

Крім того, реверсний потік газопроводом “Ямал-Європа” у вівторок впав майже в шість разів до понеділка.

З експортних газопроводів “Газпром” пріоритетно завантажує “Північний потік” (170 млн куб. м на добу), потім іде завантаження українського газотранспортного коридору (за довгостроковим контрактом заброньовано 109 млн куб. м на добу). Газопроводу “Ямал-Європа” щодо цього залишається замикаюча або балансуюча роль.

“Газпром” не прокачує газ “Ямалом-Європою” з 21 грудня. Проте, з урахуванням уже повного завантаження українського коридору, черга може дійти й до використання потужностей цього газопроводу.

Нагадаємо, відсьогодні дочірня компанія НАК “Нафтогаз України” — Укравтогаз — закриває всі автомобільні газонаповнювальні компресорні станції (АГНКС).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram