Драйв
26 Травня 2020
2 735

Christie’s vs. Sothbey’s: Конкуренти чи партнери

Історія створення найвідоміших аукціонних домів світу

Найдорожчий лот усіх часів — картину Леонардо да Вінчі “Спаситель світу”, було продано у листопаді 2017 року у Нью-Йорку на аукціоні Christie’s за рекордні $450 млн, хоча очікувалося виручити $100 млн.

А найдорожча книга — “Лестерський кодекс” Леонардо да Вінчі — була продана у 1994 році за $30,8 млн на аукціоні Sothbey’s.

Так і триває конкуренція двох найбільших у світі аукціонних домів вже понад сто років.

Взагалі, перші згадки про аукціони зустрічаються у роботах давньогрецького філософа Геродота. У своїх роботах він докладно описує аукціон наречених у Вавилоні 500 року до н. е. Дівчат міста збирали разом та буквально продавали чоловікам, які хотіли одружитися. Знатні й гарні наречені викликали ажіотаж, за них батьки торгували великі суми. А за непотрібних дівчат нареченим, навпаки, доплачували.

За правилами дівчина йшла в новий будинок з поручителем. Його завдання було довідатися чи зійшлося подружжя характерами, чи добре вони ставляться одне до одного. В іншому разі, відповідно до закону, батьки забирали наречену та повертали гроші.

У Римській імперії на початку нашої ери торги були популярні під час продажу рабів, сімейного майна і добра, награбованого під час воєн. Наприклад, римський імператор Маркус Ауреліо продавав меблі, щоб розплатитися з боргами.

Реалізовуючи військові трофеї, аукціоніст встромляв спис у землю, коли торг закінчувався. Зараз укладення угоди символізує удар молотка.

Саме слово “аукціон” є похідним від латинського слова “auctio” — “підвищувати”. Тобто товар дістається тому, хто запропонує найвищу ціну. Також існують записи про те, що аукціони проводилися в “atrium auctionarium”, — спеціальних приміщеннях, де безпосередньо перед торгами влаштовувалися виставки лотів.

На відміну від уявлення про те, що ставки робилися шляхом вигукування, насправді аукціонні продажі проходили в тиші, а бажання зробити ставку позначалося кивком голови або підняттям руки.

З точки зору техніки встановлення ціни розрізняють два типи аукціонів:

– Аукціон з підвищенням ціни (англійський аукціон), переможцем якого визнається особа, що запропонувала найвищу ціну.

– Аукціон з пониженням ціни (голландський аукціон), переможцем якого визнається особа, яка перша погодилася сплатити запропоновану на аукціоні ціну.

На сьогодні комісійні найбільших аукціонних домів складають від 12% до 25% залежно від суми угоди.

Найстаршим з нинішніх аукціонних закладів Європи заведено вважати шведський аукціон Stockholm Auktionsverk, заснований у 1674 році.

Найбільшими аукціонними домами світу на сьогодні по праву вважають Christie’s та Sothbey’s. Обидва аукціони було засновано у середині XVIII ст. у Лондоні. Зараз же вони мають філії по всьому світу.

Sothbey’s відкрився в 1744 році, а Christie’s — у 1766. Попри різницю у двадцять два роки вважається, що саме Christie’s є найстарішим аукціоном з продажу творів мистецтва.

Пояснюється це тим, що на відміну від творця Christie’s, Джеймса Крісті, засновник Sothbey’s, Самюель Бейкер, довгий час займався лише організацією аукціонів з продажу книг. На обидва припадає 90% усіх торгів світу.

Christie’s увесь час свого існування є приватною компанією на відміну від Sothbey’s, який з 1988 по 2019 роки був публічною компанією. Сьогодні Christie’s знаходиться у власності французького підприємця та мецената Франсуа Піно. У червні 2019 року аукціонний дім Sothbey’s придбав французький медіамагнат Патрік Драі. Сума угоди склала $3,7 млрд.

Аукціони конкурували з часів заснування. Подейкували, що Sothbey’s — це клуб торговців, які прагнуть здаватися джентльменами, а Christie’s — клуб джентльменів, які прагнуть здаватися торговцями. Втім, риси колишнього протистояння збереглися.

Сьогодні у Sotheby’s можна зайти в джинсах, а у Christie’s збереглися консервативні звичаї, і людину, неналежно одягнену, можуть просто не допустити до торгів.

Наразі обидва аукціони торгують однаковими лотами. Але на час заснування їх сфери були неофіційно поділені. Sothbey’s торгував книгами, гравюрами, медалями та монетами. Christie’s  — винами, картинами та іншими витворами мистецтва.

У 1913 році Sothbey’s починає торгувати картинами. У відповідь Christie’s  перестав продавати свої книги через Sothbey’s та організував власні продажі книжкових колекцій. З того часу і почалася конкуренція двох аукціонних домів, яка не вщухає й досі.

Як відомо, у травні 2018 року на аукціоні Christie’s була продана колекція Девіда і Пеггі Рокфеллерів з 1,5 тисяч предметів за рекордну суму $832,6 млн. Таким чином, ця колекція стала найдорожчою сімейною колекцією в історії аукціонних торгів.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram