Бiзнес
4 Березня 2021
1 639

Чотириденка набирає обертів: Все більше компаній світу переходять на скорочений робочий тиждень

Пандемія тільки прискорює цю тенденцію

Частка вакансій, в яких згадується чотириденний тиждень, потроїлася останні три роки, свідчать дані сайту з пошуку роботи ZipRecruiter. Всупереч аргументам противників ініціативи, все більше організацій у всьому світі переводять своїх співробітників на чотириденний робочий тиждень. Експерти вважають, що цю тенденцію може прискорити пандемія.

Минулого року після початку пандемії всі співробітники берлінської технологічної компанії Awin — 1 тис. осіб — перейшли на віддаленку, як і мільйони інших. Наперекір зростанню онлайн-сегменту та щільному графіку, компанія надала своїм співробітникам більше вільного часу.

Спочатку для експерименту їм дозволили завершувати роботу після обіду в п’ятницю. В результаті в Awin встановили, що ініціатива дозволила збільшити залученість співробітників, продуктивність їх праці та загальний добробут, що, своєю чергою, призвело до зростання продажів, вважають у компанії.

У Awin вирішили піти далі та встановили чотириденний робочий тиждень без скорочення зарплат і пільг для співробітників. “Ми твердо віримо, що щасливі, зацікавлені та врівноважені співробітники виконують роботу набагато краще. При цьому за менший час вони знаходять способи працювати ефективніше”, — зазначає генеральний директор Awin Адам Росс.

Цей досвід далеко не поодинокий. За останні три роки кількість вакансій, де пропонується чотириденний робочий тиждень, збільшилася на світовому ринку праці в тричі — на 10 тис. претендентів зараз пропонується 62 вакансії з такими умовами, свідчать дані з пошуку роботи ZipRecruiter.

Згідно з дослідженням фахівців Школи бізнесу Хенлі, майже дві третини підприємств Великої Британії, що впровадили у себе чотириденний робочий тиждень, підвищили продуктивність праці.

Подібний досвід впроваджують і великі компанії, а також уряди кількох країн. У грудні минулого року Unilever PLC почала річний експеримент зі впровадження чотириденки серед своїх новозеландських співробітників.

Уряд Іспанії розглядає пропозицію про субсидування компаній, які пропонують співробітникам чотириденний тиждень. І навіть в Японії, де є таке поняття, як “кароші”, або “смерть від перевтоми”, законодавці обговорюють впровадження додаткового вихідного дня для співробітників, щоб підтримати їх моральний та фізичний добробут.

Чотириденний тиждень набирає обертів. Для переважної більшості фірм скорочення робочого часу — цілком реальна мета, — вважає директор з досліджень британського аналітичного центру Autonomy Вілл Стронг.

“Багато країн з розвиненою економікою стикаються з нестачею кваліфікованих кадрів. Це дає працівникам більше можливостей вимагати кращих умов — зокрема скорочення робочого тижня”, — додає дослідник Інституту економіки праці в Бонні Террі Грегорі.

Однак у широкого впровадження ініціативи є і противники. Підприємець, засновник Alibaba Group Джек Ма та інші китайські мільярдери відомі своєю прихильністю робочій культурі “996” — робота з 9 ранку до 9 вечора 6 днів на тиждень.

У Великій Британії Лейбористська партія програла загальні вибори 2019 року, попри те що проводила кампанію з обіцянкою скоротити стандартний робочий тиждень до 32 годин протягом найближчих 10 років.

Але всупереч цьому пандемія прискорить зміни в принципах роботи у всьому світі та змусить багато компаній переглянути усталені норми.

У серпні минулого року німецька профспілка IG Metall, що нараховує 2,3 млн членів, запропонувала скоротити робочий тиждень у зв’язку зі змінами в автомобільній промисловості, в якій під час переходу на електромобілі буде зменшуватися частка ручної праці.

А французький автовиробник Renault SA перевів на чотириденний робочий тиждень до середини серпня близько 13 тис. своїх співробітників, щоб скоротити витрати через падіння замовлень під час кризи.

Джерела: відкриті дані, Bloomberg

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram