Країна
27 Грудня 2018
1 443

Чотири ночі у Вегасі: чого чекати Україні від CES-2019

InveStory news дізнавались, хто представлятиме Україну на одній з найважливіших технологічних виставок світу

У першій половині січня (8-11 січня) традиційно у США стартує Consumer Electronics Show (CES) — виставка, на якій щороку демонструють найцікавіші новинки зі світу електроніки. У Лас-Вегасі представлятимуть тисячі розробок, гаджетів та технологій. І, як показує практика, деякі з них мають всі шанси за рік-два стати невід’ємною частиною життя всього людства.

2019 р. на CES третій рік поспіль працюватиме український павільйон. На що очікують вітчизняні компанії та заради чого взагалі туди варто їхати?

Що робити на CES

Відвідати захід, де створюються тренди. Лас-Вегас — це не лише «місто гріха», як стверджують численні туристичні путівники. Щороку тут проходить безліч міжнародних конференцій та виставок. І CES — одна з найголовніших.

Щоправда, вперше Consumer Electronics Show відбулася 1967 р. у Нью-Йорку і лише 1995 р. остаточно переїхала до Вегаса. Починаючи з пізніх 1960-х років на шоу демонстрували сотні продуктів та технологій. І багато з них на довгі роки стали стандартами для усього технологічного світу. Наприклад, 1970 р. саме на CES публіка побачила касетний відеомагнітофон (VCR), а 1974 р. — перший програвач для лазерних дисків. Так, зараз мало хто пам’ятає, як ними користуватися, але на той час це було справжнім проривом. Якщо говорити про сучасніші технології, то, наприклад, 2008 р. на CES представили OLED TV, 2014 р. — 3D-принтери, 2015 р. — технологію 4K UHD.

Дізнатися, що буде актуально на ринку. На виставці вже більше 50 років демонструють не просто інноваційні ідеї, а оформлені технології, готові до виходу на ринок. За статистикою організаторів, торік подивитися на доробок майже 4,5 тис. компаній-учасників приїхали гості зі 150 країн. Цього року CES прийняла загалом понад 182 тис. людей. Свої розробки тут представляють не лише амбітні стартапи, а й цілком успішні світові гіганти. Наприклад, минулого року LG експонував перші прототипи гнучких ТВ-панелей. До речі, за інсайдерською  інформацією, на CES-2019 південнокорейський виробник збирається показати покращену версію дисплеїв, які можна буде буквально згортати у досить компактний рулон.


•••

З 2012 р. під час виставки стартапи отримали більш ніж $1,5 млрд інвестицій

•••


 

Показати себе та залучити інвестиції. Молодим компаніям тут також раді. Організатори підрахували, що з 2012 р. під час виставки стартапи отримали більш ніж $1,5 млрд інвестицій. Серед відвідувачів шоу завжди чимало представників інвестиційних фондів, великих корпорацій, дистриб’юторів та інших «мисливців за інноваціями». Крім того, у рамках CES проходить масштабна конференція з майже трьома сотнями сесій, де виступають відомі спікери. Наприклад, на конференцію-2019 запрошені CEO Verizon Ганс Вестберг, президент AMD Ліза Су, старший віце-президент Virgin Hyperloop One Аніта Сенгупта та більше тисячі візіонерів з усього світу.

Підтримати імідж України. Вперше український павільйон почав роботу на CES минулого року. Фактично це була ініціатива приватних організацій: Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA) та фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Вітчизняні компанії відвідували Consumer Electronics Show і раніше, хоча й не завжди позиціонували себе саме як українські стартапи. Тому з точки зору брендингу та іміджу України, як країни, де розробляються власні інноваційні продукти, павільйон — це трохи інша історія. Адже представлені в ньому компанії позиціонуються як українські. Зазначимо: на початку 2018 р. в українському павільйоні на CES було представлено 10 стартапів, серед яких Senstone, PassivDom, AgriEye, Kwambio та інші. А, за даними виконавчого директора UVCA Ольги Афанасьєвої, роком раніше сім з восьми команд, які представляли Україну на виставці, отримали інвестиції після її завершення.


•••

У 2017 р. 7 з 8 команд, які представляли Україну на виставці, отримали інвестиції після її завершення

•••


 

Команда на CES-2019

Зараз інноваційну споживчу електроніку в Україні виробляють переважно стартапи, а тому саме серед них обирали учасників CES-2019. Фінал конкурсу, в якому брали участь близько 60 претендентів, пройшов на початку жовтня. Цього разу серед молодих компаній, що поїдуть до Лас-Вегаса, опинилися й абсолютні новачки, й ті, кому вже вдалося представити себе у світі інновацій.

FunLight

Продукт: атракціон інтерактивних проекцій.

Ступінь готовності: повністю готовий для комерційного використання.

Засновники: Ярослав Каплан, Олександр Ситников.

Інвестиції у створення: близько $100 тис.

Автори стартапу Ярослав Каплан та Олександр Ситников створили нове покоління обладнання для індустрії розваг. Їхній атракціон — це поєднання акустичної системи, датчиків, що відстежують кожен рух гравців, світлового проектора та програмного забезпечення. Завдяки йому на стіни, підлогу та стелю будь-якої кімнати проектуються зображення, з якими можна взаємодіяти. Варто зазначити, що подібні світлові інсталяції часто зустрічаються на виставках сучасного мистецтва та в музеях, наприклад у технологічному ArtScience Museum у Сінгапурі. Проте найчастіше вони не надто інтерактивні та не містять елементу гри.

За словами засновників, інвестиції у створення FunLight склали близько $100 тис. У вересні цього року вони запустили перший атракціон у розважальному парку та території київського ТРЦ Lavina. Триває одна гра 10-12 хвилин, вартість — 120 грн ($4,3) за сеанс. У майбутньому стартап планує вийти на міжнародні ринки та налагодити роботу за франчайзинговою моделлю.

Flasty

Продукт: харчовий 3D-принтер.

Ступінь готовності: повністю готовий для комерційного використання.

Засновники: Владислав Артамонов.

Компанія Flasty, що спеціалізується на виготовленні пристроїв для 3D-друку, з’явилася у Дніпрі ще 2015 р. У портфоліо стартапу є два принтери для друку полімерними матеріалами та онлайн-сервіс для дистанційного управління пристроями. Але на CES команда планує привезти іншу свою розробку — 3D-принтер, який автори називають мобільною фуд-фабрикою та кухнею майбутнього. Пристрій Chocola3D може друкувати шоколадом, сиром, різноманітними пастами, наприклад паштетами, хумусом тощо. На думку засновників Flasty, 3D-принтер, який почали створювати ще 2016 р., можна використовувати і для створення декоративних елементів, і для «друку» цілих страв. Зараз продукція компанії продається в Україні, Естонії, Грузії, Чехії та інших країнах. Поки стартап розвивається за рахунок власного прибутку, а у Вегасі команда розраховує збільшити клієнтську базу та знайти інвестиції для розширення виробництва.

Jollylook

Продукт: паперова аналогова фотокамера.

Ступінь готовності: повністю готовий для комерційного використання.

Засновники: Олег Халіп, Євген Іванов.

Залучені на Kickstarter кошти: $377 тис.

Заснований 2016 р. стартап Jollylook вже встиг розказати про себе світу. Торік компанія провела гучний збір коштів на платформі Kickstarter. Тоді в їхню аналогову фотокамеру, виготовлену з переробленого паперу, користувачі сумарно вклали понад $377 тис., а сам Jollylook став одним з найуспішніших українських стартапів, знаних завдяки краудфандингу. Автори підкреслюють, що одна з «фішок» їхнього продукту — абсолютна безпечність для навколишнього середовища. Камера майже миттєво проявляє та друкує знімки, при цьому у пристрої відсутня будь-яка електроніка. Проте користувачі мають періодично купувати змінні касети, які виготовляє Fujifilm. Наразі придбати вінтажну камеру можна лише за попереднім замовленням на Kickstarter. На CES команда сподівається знайти нових фанатів та, можливо, інвестиції для розвитку виробництва та дистрибуції.

Nuka

Продукт: «вічні» блокнот та олівець.

Ступінь готовності: робочий прототип.

Засновники: Катерина Міхалко, Євген Шило, Нікіта Владикін.

Стартап Nuka заснували торік троє школярів, які вирішили створити «безлімітну» канцелярію. Так з’явилися дуже міцний блокнот, записи в якому можна стирати безліч разів, та «вічний» олівець, виготовлений зі сплаву декількох металів. Також екосистема Nuka має поповнитися додатком для смартфону, в якому можна буде зберігати оцифровані записи. На початку 2018 р. команда отримала на свою розробку $20 тис., здобувши перемогу акселератора, який організували Biosphere StartUp Platform та Concepter. Перші версії продуктів вже готові до виробництва та продажів, а команда збирає попередні замовлення на своєму сайті. Крім того, автори стартапу озвучували плани щодо виходу на Kickstarter та запуску виробництва у Китаї.

RAWR

Продукт: IoT-гаджет для домашніх тварин.

Ступінь готовності: робочий прототип.

Засновник: Валентин Босенко.

Залучені інвестиції: $551 тис.

Розробка компанії RAWR — це під’єднаний до інтернету «розумний» нашийник для собак та онлайн-платформа, що аналізує зібрані дані. Створювати багатофункціональний гаджет, у якому поєднано монітор здоров’я, температурний датчик, GPS-трекер та інші опції, команда почала 2016 р. RAWR позиціонує себе як міжнародну компанію, але її R&D-центр знаходиться в Україні. З часу заснування стартап вже пройшов два раунди фінансування, отримавши загалом $551 тис. від естонської венчурної компанії One Trade та канадської OS Technologies.

Велику увагу в компанії приділяють розвитку IoT-платформи, яку згодом планують вдосконалювати шляхом інтеграції з різноманітними сервісами для домашніх улюбленців. Наразі купити «розумний» нашийник можна лише за попереднім замовленням на офіційному сайті компанії. На виставці у Лас-Вегасі стартап планує знайти нових прихильників та оцінити перспективи виходу на американський ринок.

Photon LMS

Продукт: портативна фотостудія.

Ступінь готовності: робочий прототип.

Засновник: Ярослав Нелюбов.

Команда Photon LMS розробила портативний бокс з підcвічуванням для предметної фотографії. Стартап заснований 2017 р. та спеціалізується на рішеннях, що спрощують життя фотографам. Як зазначають автори проекту, їхній продукт орієнтований також і на e-commerce, зокрема на онлайн-магазини, яким потрібно постійно робити багато якісних знімків товару. При цьому керувати фотостудією, коригуючи ступінь освітлення та інші параметри, можна за допомогою спеціального додатку. Наразі розробники створили повноцінний робочий прототип, не залучаючи сторонніх інвестицій. Попередні замовлення зі знижкою у 50% збирають на офіційному сайті. Розвивати проект планують у тому числі й через вихід на Kickstarter та презентацію на CES-2019.

Whooshi

Продукт: бездротовий підсилювач звуку та смарт-музична програма.

Ступінь готовності: робочий прототип.

Засновник: Денис Попов.

Компанію Whooshi заснував Денис Попов. Це технологічний стартап, що з 2016 р. розвивається всередині міжнародної продуктової компанії з одеським корінням Infomir, яка спеціалізується на виробництві MAG-приставок для IPTV та OTT. Основний продукт стартапу – «розумний» аудіо-підсилювач, який підлаштовується під смаки та потреби користувачів, а також онлайн-платформа для персоналізації звучання, управління плейлистами тощо.

Восени 2018 р. стартап зі своїм продуктом вийшов на платформу Kickstarter, зібравши 29,7 тис. швейцарських франків (близько $30 тис.)  від 420 користувачів. Розпочати відправку девайсів замовникам планують у березні 2019 р.

iGlam

Продукт: «розумні» прикраси.

Ступінь готовності: робочий прототип.

Засновник: Владислав Гуристримба.

Основний продукт iGlam – це «розумні» прикраси, колір яких можна змінювати за допомогою смартфона. Заснував проект бізнесмен  Владислав Гуристримба, співзасновник корпорації «Біосфера» та співвласник ресторанної мережі Vapiano.

Наразі стартап розробив сет зі срібних сережок, каблучки та кулона. Інтелектуальні прикраси виконані в одному стилі, а їхній колір можна змінювати за допомогою спеціального додатку для смартфона. Отримати набір або ж будь-яку прикрасу окремо поки що можна лише оформивши попереднє замовлення на сайті.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram