Бiзнес
28 Січня 2019
937

Чому 20-річний підприємець – це брехня

Середній вік успішного бізнесмена ближче до сорока, ніж до 20, – дослідження бізнес-школи MIT

Стіву Джобсу виповнився 21 рік, коли він був одним з тих, хто заснував Apple, але компанія створила iMac, коли йому було 43 роки

За даними дослідження «Age and High-Growth Entrepreneurship», середній вік успішного підприємця у США – 42 роки. Про це пише Мерідіт Сомерс у колонці для MIT Sloan School of Management. Investory News підготували адаптований переклад матеріалу.


•••

Середній вік успішного підприємця у США – 42 роки

•••


Забудьте все, що ви чули про 22-річних вундеркіндів, які сидять у крутих офісах своїх шалено популярних стартапів у Кремнієвій долині. Якщо ви хочете знайти найуспішніших підприємців, вам доведеться повернутися на кілька десятиліть назад.

Згідно з робочою доповіддю професора MIT Sloan П’єра Азулета аспіранта Даніеля Кіма, середній вік підприємця, який заснував компанію і пішов на найм хоча б одного співробітника, складає 42 роки.

«Навіть якщо ви не знаєте нічого більше, а лише маєте дві ідентичні ідеї, одну запропоновану дуже молодою людиною, а іншу – людиною середнього віку, і це єдина річ, яку ви повинні продовжувати, буде краще (якщо ви хочете досягти успіху) зробити ставку на людину середнього віку», – сказав Азуле.

Щоб з’ясувати кореляцію між віком та підприємництвом, Кім і Азуле звернулися до уряду, зокрема до даних Бюро перепису населення США та інформації про власників бізнесу Податкового управління США.

Вік засновників успішних бізнесів

У 2007-2014 рр. менше 1% перспективних стартапів були засновані 20-річними

Команда дослідників розглянула дані про 2,7 млн чоловік, які заснували бізнес в період з 2007 по 2014 рр. та найняли принаймні одного працівника. Разом із середнім віком підприємців, вони також дізналися, що нові підприємства з найвищими темпами зростання мали в середньому 45-річного засновника.

Дослідники розібрали дані про зайнятість у сфері високих технологій, про компанії, які отримали підтримку венчурних фондів, та патентні компанії. По всій території Сполучених Штатів середній вік засновників становив 43, 42 та 45 років відповідно для кожної з вищезазначених категорій.

Команда досліджувала дані про вік та стартапи в таких регіонах, як Каліфорнія, Нью-Йорк, Массачусетс і, особливо, у Кремнієвій долині. Найбільш близьким до «молодого» виявився середній вік засновників компаній, що отримали підтримку венчурного капіталу у Нью-Йорку, – 39 років.


•••

Підприємці на 125% успішніші, коли вони мають досвід роботи за наймом у компанії з того ж сектору, у якому вони починають власний бізнес

•••


Так само, середній вік засновника для одного з «наймолодших» технологічних секторів, операторів бездротового зв’язку склав 39 років.

Кім і Азуле також виявили, що підприємці були на 125% успішнішими, якщо вони мали досвід роботи за наймом у компанії з того ж сектору, у якому вони починають власний бізнес.

«Теоретично, ми знаємо, що з віком накопичується багато переваг, – вважає Кім. – Наприклад, ви накопичуєте багато людського капіталу з досвіду, також з віком ви отримуєте більше фінансових ресурсів, а також соціальні зв’язки, які, ймовірно, підвищать ваші шанси на успіх як підприємця».

Амбіції та підприємництво

Існують й інші способи отримання інформації про засновників та їх бізнес, наприклад, LinkedIn. Але на думку Азуле, дані перепису населення набагато ближчі до істини, ніж будь-що інше, а все інше – це окремі приклади.

Перед тим, як зануритися в дані, дослідники повинні були розглянути декілька інших речей, таких як нюанси класифікації самозайнятості та підприємництва, а також звуження вибірки від всіх компаній до тільки тих, що мають амбіції до зростання. Багато підприємств починаються з намірів бути успішними, але так й залишаються малими, згадайте про хімчистку або піцерію.

«У цьому немає нічого поганого, – вважає Азуле. – Але говорячи про підприємництво, ви викликаєте в уяві образ людини, яка намагається зробити щось амбітне, коли він чи вона тільки починає власну справу».

Кореляція капіталізації компаній на біржі відносно віку засновників (на прикладах Apple та Microsoft)

Стів Джобс та Білл Гейтс заснували свої компанії, коли їм обом було ледь за 20. Але акції Apple і Microsoft досягли піку, коли обом засновникам було по 40

Краще підприємництво

Тож чому вік має значення для підприємництва? Це може бути результатом впливу людського, соціального або фінансового капіталу, поєднання всіх цих факторів або чогось зовсім іншого.

«Єдине, чого немає у перепису населення – це хороших даних про освіту. Ми не можемо назвати засновників компаній, які мають докторські ступені, або вищу освіту. Ми цього не знаємо», – відзначив Азуле.

Це є уроком як для засновників компаній, так і для їхніх спонсорів. Зараз деякі ідеї, що заслуговують на фінансування, можуть не отримати його, тому що на 37-річних авторів прикріплено лейбл «стомлений».

Як вважає професор Азуле, це не означає, що не існує молодих людей, які створили дуже міцні, дуже великі, успішні підприємства. Але це також не означає, що вони не зможуть стати кращими з віком. 50-річні Білл Гейтс і Джефф Безос, наприклад, мали більше успіхів, ніж 20-річні.

Що стосується тих 20-річних, які прагнуть стати наступним Марком Цукербергом, Кім вважає, що вони не мають бути збентежені даними, а навпаки повинні бути впевнені, що вони все ще можуть бути успішними.

«Якщо вам 22 або ви, можливо, тільки закінчуєте програму МВА, і здається, що ви повинні стати підприємцем тут і зараз, спробуйте переосмислити це. Тому що у вас може бути чудова ідея, але ви не маєте потрібних навичок або досвіду, щоб дійсно просунути цю ідею», – резюмує Кім.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram