Новини
20 Вересня 2021
471

Члени комітету монетарної політики НБУ одноголосно підтримали підвищення облікової ставки до 8,5%

Інфляційний розвиток в цілому відповідає базовим сценарієм липневого макропрогнозу регулятора

Рішення підвищити облікову ставку до 8,5% річних підтримали всі 10 членів Комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ). Про це свідчать підсумки дискусії членів Комітету Національного банку щодо рівня облікової ставки, яка відбулася 8 вересня, пише пресслужба регулятора.

Так, учасники дискусії зазначили, що інфляційний розвиток в цілому відповідає базовим сценарієм липневого макропрогнозу НБУ.

“Загальна інфляція очікувано знаходиться на двознаковому рівні під впливом як тимчасових, так і фундаментальних факторів. Одним з головних чинників такої інфляційної динаміки є збереження високого рівня цін на світових товарних ринках”, — наголошується в повідомленні.

Водночас з’являються ознаки стабілізації фундаментального інфляційного тиску. Зокрема, базова інфляція в річному вимірі протягом останніх місяців залишається на рівні трохи вище 7%, чому сприяло зміцнення обмінного курсу гривні.

Члени комітету монетарної політики (КМП) НБУ також зазначили, що економіка продовжує динамічно відновлюватися, хоча попередні оцінки Держстату темпів зростання ВВП у другому кварталі (5,4% р/р) виявилися слабкішими прогнозам НБУ (7,5% р/р).

“Втім, відхилення значною мірою викликано тимчасовими й технічними факторами. Йдеться про більш пізній старт надходження врожаю через погодні умови, негативного внеску оптової торгівлі внаслідок перебоїв з поставками нафтопродуктів і окремих технічних особливостей розрахунку показника, стримані бюджетні витрати наприкінці кварталу”, — зазначають в НБУ.

При цьому на початку третього кварталу відновлення економіки триває.

“З урахуванням такого розвитку подій члени КМП одноголосно підтримали підвищення облікової ставки до 8,5%. На їхню думку, слід дотримуватися оголошеної прогнозної траєкторії облікової ставки, адже макроекономічна ситуація розвивається досить близько до базових сценаріїв останнього макропрогнозу НБУ”, — сказано в повідомленні.

Разом з тим члени Комітету зазначили, що саме підвищення ставки до 8,5% у вересні згідно з різними експертними опитуваннями було очікуваним кроком, тому таке рішення буде мати позитивний вплив на інфляційні процеси.

Учасники дискусії також наголосили на необхідність посилення процентного каналу монетарної трансмісії. Зокрема, скоротити терміновість операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах, а також повністю згорнути антикризові монетарні заходи — надання довгострокового рефінансування і процентного свопу з банками.

Під час обговорення прогнозної траєкторії облікової ставки більшість членів КМП зазначили, що очікують утримання облікової ставки на рівні 8,5% до кінця року.

Нагадаємо, згідно з прогнозами Нацбанку, зростання грошової маси в Україні 2022 року сповільнитися до 10,9% проти прогнозованого у 2021 році у 13,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram