Новини
24 Вересня 2019
548

Чистий прибуток банків збільшився у три рази до 44,3 мільярда гривень

Більш ніж наполовину (58,3%) цей результат забезпечив державний ПриватБанк

За 8 місяців 2019 року платоспроможні банки отримали 44,3 млрд грн чистого прибутку, що у 3,2 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року (13,7 млрд грн).

Більш ніж наполовину (58,3%) цей результат був забезпечений діяльністю державного ПриватБанку, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

У Нацбанку зазначили, що доходи банків у поточному році зросли на 28,5% до 165 млрд грн, водночас витрати – на 5,2% до 120,7 млрд грн.

І додали, що наразі існує чотири фактори зростання банківського прибутку: це зростання чистих процентних доходів банків на 18% до 53 млрд грн та зростання чистих комісійних доходів банків на 15% до 28,4 млрд грн.

“Також позитивний результат від переоцінки та від операцій купівлі продажу – 14,9 млрд грн, а ще – низький обсяг відрахувань банками в резерви – 8 млрд грн проти 14,4 млрд грн минулого року”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ, нинішній період високої прибутковості має бути використаний для формування банками запасу міцності, який дозволить виконувати посилені вимоги Національного банку до капіталу банків.

“Особливо це стосується державних банків, – наголосила вона. – На сьогодні майже весь прибуток вони мають перераховувати до бюджету у вигляді дивідендів. Водночас їхня достатня капіталізація – неодмінна передумова збереження фінансової стабільності”.

Нагадаємо, на початку серпня Нацбанк відзвітував, що у I півріччі 2019 року платоспроможні банки отримали 31 млрд грн чистого прибутку. Загалом доходи банків за шість місяців поточного року зросли на 31% до 121 млрд грн, витрати – на 7% до 90 млрд грн.

А у липні в НБУ повідомили, що українські банки очікують подальше зростання кредитування і приплив депозитів, водночас констатуючи зростання ризиків, особливо кредитного, який збільшився в другому та очікувано зросте в третьому кварталах поточного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram