Новини
10 Січня 2020
1 141

Чи збитий літак МАУ: Заяви, обвинувачення та розслідування

Іран запросив до розслідування представників Boeing

Іран запросив представників американської компанії Boeing до розслідування ‎катастрофи рейсу Тегеран-Київ, яка сталася 8 січня. Про це повідомив речник іранського уряду Алі Рабей, пише BBC.

За його словами, представники країни, якій належав літак ‎‎(Україна), представники авіабудівної компанії (Boeing) та заводський виробник двигуна ‎літака (Франція) також можуть взяти участь у розслідуванні інциденту.‎

Одразу після катастрофи Іран заявляв, що Тегеран не планує передавати ‎самописці компанії Boeing або американській стороні, однак допускав участь ‎представників компанії у цій роботі.‎

Ввечері 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у канадських розвідслужб є дані про випадкове попадання іранської ракети в Boeing МАУ. Згодом подібну за змістом заяву зробив і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

“У нас є дані розвідки з різних джерел, зокрема дані союзників і власні дані, які вказують, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря”, — заявив Трюдо.

Прем’єр Канади зазначив, що літак міг бути збитий ненавмисно. “Ця нова інформація посилює необхідність ретельного розслідування”, — підкреслив Трюдо.

У свою чергу, у МЗС Ірану попросили Канаду надати інформацію про ‎авіакатастрофу українського літака.‎

Також, в уряді додали, що за вказівкою президента Ірану Хассана Рухані, результати технічних експертиз будуть ‎негайно оприлюднені.

Для участі в розслідуванні Іран запросив Раду з безпеки на транспорті Канади (TSB). За повідомленням канадського відомства, Рада прийняла запрошення Ірану і готується виїхати на місце аварії.‎

‎Як відомо, представник України вже перебуває в Ірані. Також, президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Fecabook повідомив, що комісія з розслідування причин катастрофи літака компанії “Міжнародні авіалінії України” продовжує роботу.

“Українські фахівці залучені до цього процесу. Ми очікуємо, що їм буде надана вся інформація та всі доступи, які є необхідними для проведення об’єктивного розслідування…Версія про влучання ракети в літак не виключається, але станом на сьогодні не є підтвердженою. Враховуючи останні заяви лідерів держав у ЗМІ, ми закликаємо всіх міжнародних партнерів — передусім уряди США, Канади та Великої Британії — надати дані та докази, які стосуються катастрофи”, — зазначив він.

Нагадаємо, український лайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії після зльоту з міжнародного аеропорту Тегерана імені Імама Хомейні. На борту, за даними глави українського МЗС Вадима Пристайко, було 11 громадян України (9 з них — члени екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, чотири — Афганістану, троє — Німеччини, троє — Великобританії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram