Бiзнес
8 Червня 2021
1 620

Чи варто очікувати на інвестиційний бум у марихуану?

До 2028 року легальний ринок канабісу коштуватиме запаморочливі $84 мільярди

Ринок канабісу є одним зі стійких секторів у Північній Америці. Компанії, що спеціалізуються на роботі з ним, мають хороші прогнози — попри безперервну пандемію та постійні судові тяжби. Загалом 2021 рік має безліч сигналів: від великомасштабних злиттів до регулятивних спекуляцій, а ще — інтерес до акцій, пов’язаних з марихуаною, тільки збільшується.

Наразі Канада та Сполучені Штати є найбільшими споживачами канабісу. При цьому Канада — друга країна після Уругваю, легалізувала вживання марихуани в рекреаційних цілях. Ставлення Америки продовжує схилятися у бік легалізації марихуани, однак наразі канабіс, як і раніше, вважається там нелегальним відповідно до Закону про контрольовані речовини.

З повномасштабною легалізацією марихуани в США або без неї, акції канабісу викликають інтерес у щораз більшої кількості інвесторів. Ґрунтуючись на даних платформи корпоративних досліджень Sentieo й агентства з інвестиційного аналізу індустрії легальної марихуани MJResearchCo, після американських виборів ліквідність ринку тільки зросла.

Збільшилася вона також й у багатьох канадських компаній завдяки можливості торгуватися на NYSE і Nasdaq, а не тільки на OTC і канадських біржах. Деякі компанії зможуть продемонструвати багатообіцяне зростання вже цього року. Наприклад, Village Farms International, частка якої з початку року зросла на 50%, а чистий виторг, як очікується, збільшиться на 31,89%.

Крім того, наразі варто виділити також такі компанії як: Curaleaf Holdings, Green Thumb Industries, Cresco Labs, GrowGeneration Corp і Innovative Industrial Properties. Очікується, що всі вони повідомлять про зростання чистого виторгу на більше ніж 45% протягом наступних дванадцяти місяців, при цьому Curaleaf планує зростання чистих продажів приблизно на 82%. ETMG Alternative Harvest ETF також продемонстрував висхідний тренд за останні декілька місяців.

Канадські та американські підприємства з виробництва канабісу прагнуть рухатися тільки вперед до створення імперій. Ось декілька причин, за якими 2021-й стає значущим роком для інвесторів, що спеціалізуються на марихуані.

Злиття та поглинання

Так сталося, що одну з найбільших угод зі злиття вартістю $4 млрд було здійснено наприкінці 2020 року, між двома гігантами канадської індустрії канабісу — Tilray й Aphria. На даний час угоду остаточно завершено, створено компанію із сукупною ринковою капіталізацією у $3,3 млрд. Ще одним значущим кроком стало нещодавнє придбання компанії GW Pharmaceuticals компанією Jazz Pharmaceuticals за $7,2 млрд.

Американські корпорації з виробництва канабісу заходять у “сусідні регіони”, поглинаючи інші компанії, оскільки перевезення марихуани через кордони штатів нелегальне. Наприклад, Curaleaf придбала Grassroots 2020 року за $875 млн, таким чином тепер вони здійснюють свою діяльність у 23 штатах (до цього їх було 18).

Крім того, Trulievep оголосили про велику ($2,1 млрд) угоду з канабісу у США: їх придбання Harvest Health & Recreation Inc створить найприбутковішого оператора на великому ринку легальної марихуани. Об’єднана компанія матиме доступ до медичного ринку та ринку для дорослих в 11 штатах.

Як наслідок усе більше компаній, що виробляють канабіс, розглядатимуть можливість додаткових процесів злиття або поглинання для збільшення своєї частки на ринку найближчими роками.

Список поповнюється

Щороку до “легалізованого” списку у США додаються нові штати. Цей список розбитий на дві категорії — рекреаційну та медичну. Штатами, котрі проголосували за легалізацію рекреаційного канабісу під час виборів 2020 року, були Аризона, Нью-Джерсі, Південна Дакота та Монтана. Залежно від висування пропозицій щодо легалізації рекреаційного канабісу в Нью-Йорку та Вірджинії, можна судити, що скоро ще два штати будуть додані до цього списку.

За програми щодо медичної марихуани проголосували Міссісіпі й Південна Дакота. Ще не визначилися, але рухаються у цьому напрямку — Кентуккі, Канзас, Південна Кароліна та Алабама.

З інвестиційної точки зору широке визнання канабісу дає уявлення про те, що можливий потужний стрибок індустрії, коли 35 штатів дозволять медичну марихуану, а 14 штатів допустять вживання канабісу дорослими.

Всередині Білого дому й не тільки

У загальному один з найбільш оптимістичних знаків для індустрії канабісу — це адміністрація Байдена. Під час передвиборчої кампанії чинний президент США сказав, що легалізує канабіс протягом свого терміну. Його віце-президент, Камала Харріс — протектор закону про реінвестування й вилучення марихуани, який передбачає виключення канабісу з закону про контрольовані речовини. Щобільше, у президента для цього всі переваги, оскільки Конгрес і Сенат мають демократичну більшість.

Канабіс створює широкий політичний резонанс і за межами Північної Америки, що може сприяти збільшенню підтримки легальної марихуани в Європейському союзі. Організація Об’єднаних Націй (ООН) нещодавно виключила канабіс з найбільш суворого переліку у межах Комісії з наркотичних засобів.

Цифри не брешуть

Аналізуючи поточні та прогнозовані дані, індустрія канабісу готується до зростання. Наразі вона оцінюється у понад $21 млрд, згідно з аналітичними даними BDSA (Центр знань і досліджень ринку, що спеціалізується на поточному легальному ринку канабісу, який збирає, обробляє та представляє дані про частку ринку й опитування споживачів підприємствам, які працюють в індустрії канабісу або пов’язаних з нею).

Цей підрахунок не враховує частку чорного ринку канабісу, який, як вважають аналітики, затьмарює легальний. Хоча ця цифра вже може здатися високою — адже це базовий рівень, на думку провідних дослідників ринку.

За даними аналітиків з Grand View Research (їх база даних використовується всесвітньо відомими академічними установами та компаніями зі списку Fortune 500, містить статистичні дані й докладні аналізи з 46 галузей у 25 країнах світу), до 2028 року легальний ринок канабісу коштуватиме гігантські $84 млрд (середньорічний темп зростання з 2021 по 2028-й — 14,3%).

Тобто індустрія канабісу має безліч перспектив. Крім цього, цифри оцінки, ймовірно, значно збільшаться після того, як Сполучені Штати офіційно декриміналізують марихуану або коли країни Європейського союзу схвалять рішення про легалізацію канабісу.

SPAC і IPO, на які варто звернути увагу

Варто розглянути декілька довгоочікуваних SPAC і IPO, які виходять на фондовий ринок. Наразі Weedmaps є однією з найпомітніших компаній з продажу канабісу, оскільки була першою онлайн-платформою, що пов’язує пацієнтів, які отримують медичну марихуану, та пункти її видачі.

Тепер це велика корпорація, яка нещодавно оголосила, що розміщуватиметься на Nasdaq після злиття з Silver Spike Acquisition Corp. Як тільки розпочнеться торгівля акціями Weedmaps, початкова її вартість, за прогнозами, становитиме $1,5 млрд.

Крім того, варто звернути увагу на AFC Gamma — комерційну іпотечну фірму інвестиційного фонду нерухомості, що спеціалізується на індустрії канабісу. Основна причина, за якої AFC Gamma так важлива, полягає в тому, що вона діє шляхом структурування та андеррайтингу забезпечених кредитів від компаній, які працюють в індустрії канабісу. Її майбутнє первинне публічне розміщення акцій на суму $119 млн — те, за чим варто стежити.

Verano Holdings — це вертикально-інтегрований оператор канабісу, який працює у декількох штатах і добре відомий у всій індустрії. Маючи гарний бекграунд, Verano Holdings виходить на канадську фондову біржу після свого успішного “зворотного поглинання” Majesta Minerals Inc. (Majesta). Це поглинання не тільки поставило Verano Holdings у стратегічно вигідне становище в Канаді, а й сталося після того, як Verano й AltaMed об’єдналися, щоб отримати позиції на ринках Флориди та Аризони.

Tuatara Capital — приватна інвестиційна компанія, яка спеціалізується на інвестиціях і фінансуванні зростальної індустрії канабісу. Вона збирається залучити $150 млн під час майбутнього IPO на Nasdaq. Портфель Tuatara Capital має великий прибутковий потенціал, тим більше що його головою є колишній генеральний директор Curaleaf, тобто компанія сформована з досвідчених професіоналів, які розуміють індустрію канабісу.

Ринок канабісу поки штормить і це нормально

Потрібно розуміти, що ринок канабісу знаходиться у зародковому стані, він буде досить довго волатильним, тому ці акції підходять не всім. Так, інвестори, у минулому мали справу з технологічними акціями, криптовалютами й електромобілями, легше реагують на волатильність на цьому ринку.

Вони добре керують ризиками та можуть швидко увійти й вийти з позиції. Їх прогнози щодо подальшого зростання канабісу досить оптимістичні у світлі легалайза у США та можливої ​​легалізації марихуани в Мексиці. Багато інвесторів розцінюють волатильність і нижчі ціни як можливість докупити акції за нижчою ціною й отримати в майбутньому надприбутковість.

Додаткові перспективи

Індустрія канабісу — це не лише рекреаційне та медичне використання. Вона враховує галузі, що активно розвиваються, такі як косметика, харчові продукти, освітлення, кулінарія, тютюн, будівельні матеріали та альтернативне паливо. Залежно від того, як світ шукає екологічно раціональні рішення, провідні країни розглядають канабіс (зокрема, коноплю) як нову зелену альтернативу.

Одна з кращих перспектив конопель — це екологічно чисті матеріали, а також використання її здатності поглинати вуглеці. Індустрія довела свою цінність під час кризи COVID-19, а також свою життєстійкість — адже вона роками піддавалася впливу нормативних актів.

Щоб працювати з індустрією канабісу, можна інвестувати в біржову компанію, що спеціалізується на легальній марихуані, або використовувати підприємницькі методи. Також можна знайти бренди канабісу та суміжні компанії, розміщені на Nasdaq у США або на Канадській фондовій біржі, для розгляду публічних пропозицій. Однак варто враховувати, що цей ринок відрізняється підвищеною волатильністю.

Джерело: Investing.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram