Думки
26 Лютого 2021
2 307

Чи справді Джефф Безос — найвпливовіший генеральний директор в історії технологій?

Засновник компанії Amazon завжди був у центрі уваги, але є сильніші претенденти на це звання. Серед них, наприклад, Ілон Маск

Джефф Безос повідомив, що одне з його найбільших досягнень за 27 років керування Amazon — змусити людей позіхати. Перетворення винаходу в такий як “шалено швидка доставка” або доступні хмарні обчислення, в щось досить банальне, щоб викликати позіхання, — секрет успіху його компанії. “Позіхання — найбільший комплімент, який може отримати винахідник”, — написав успішний бізнесмен в електронному листі до працівників Amazon.

Акціонери компанії, коли дізналися про його намір подати у відставку цього літа, замість того щоб “позіхати”, підбадьорили Безоса. Його визнали, поза сумнівом, найгеніальнішим генеральним директором за всю історію технологій, адже підприємець обернув стартап із продажу книжок онлайн на міжнародний механізм із фондовим ринком $1,7 трлн.

Це доволі цікава ідея, хоча багато що залежить від того, які критерії використовуються для вимірювання геніальності. Чи слід оцінювати її за загальним прибутком акціонерів, чи за використанням трансформаційних технологій, чи за особистим прикладом і впливом на суспільство?

Бен Томпсон, автор новинних подкастів Stratchery, вказав переконливу причину, чому Безос цілком вартий усіх похвал: “У 1990-х роках засновник Amazon був одним із перших, хто усвідомив наслідки дивовижного зростання популярності інтернету, який надалі набирає обертів з разючішою швидкістю, ніж будь-що інше”.

У своїх щорічних листах до акціонерів Безос описав нові правила інтернет-економіки та висловив бажання надавати пріоритет клієнтам. Керуючись цими принципами, він заснував три екстраординарні бізнеси: платформу електронної комерції Amazon, її відділ хмарних обчислень і ринок для інших продавців. Поміркувавши над ідеєю створення “магазину всього”, Безос дав змогу мільйонам клієнтів купувати продукти, віддалено працювати й безупинно дивитися фільми під час пандемії, спричиненої COVID-19.

Безос залишиться на посаді виконавчого директора, проте він хоче більше часу приділяти й розвитку в інших напрямках, як-от космічні подорожі, проєкти з поліпшення екологічного становища та Washington Post, щоденна газета, яка належить Джеффу Безосу. Ймовірно, він відступить від справ компанії в кращі часи.

Попри те, що Amazon відіграла важливу роль у створенні більшої частини необхідної інфраструктури інтернет-економіки, аутсайдери ставлять під сумнів її користь для суспільства. Конгресмени, які нещодавно були під тиском, конкуренти, що зазнали поразки, перевантажені роботою працівники та профспілки — усі йдуть гарячими слідами компанії.

Усупереч успіху Безоса багато людей все одно обиратимуть Стіва Джобса на звання найкращого генерального директора у сфері технологій. Далекоглядний засновник Apple випустив на ринок комп’ютер Macintosh, iPhone і трансформовану споживчу систему. Напередодні своєї смерті 2011 року він відмовився від посади генерального директора компанії та здобув всесвітню любов і прихильність. Марк Беніофф, генеральний директор корпорації Salesforce, одного разу сказав: “Зі всіх, кого я знаю, Стів Джобс — найгеніальніший лідер нашої царини”.

Неабияк популярний серед людей і Білл Гейтс — засновник Microsoft, який створив найбільшу у світі компанію з виробництва програмного забезпечення для персональних комп’ютерів. Його винаходи дали змогу мільярдам користувачів відкрити для себе світ технологій. Після того як він покинув посаду президента компанії 2000 року під час антимонопольної боротьби з регуляторами президент США Білл Клінтон охрестив Білла Гейтса як “генія технологій”.

Проте заслуги і Білла Гейтса, і Стіва Джобса тьмяніють перед їхніми наступниками, коли йдеться про надання фінансових звітів. Варто зазначити, що Тім Кук, який перейняв обов’язки генерального директора Apple 2011 року, додав $1,9 трлн до ринкової вартості компанії. У Microsoft показники також поліпшилися з приходом Cатьї Наделли, адже ринкова вартість компанії збільшилась у $1,5 трлн із 2014 року.

Особисто я віддаю свій голос Ілону Маску, який нещодавно обійшов Безоса в рейтингу найбагатших людей світу (аж поки ви приймаєте пузир фондового ринку Tesla за валюту). Іноді важко виокремити досягнення Маска від галактичного ажіотажу й технологічного абсурду, який нібито окутує його. Але наперекір цьому ніхто не може ставити під сумнів його виняткові досягнення у сфері технологій.

Якщо використати твердження Джобса, що справжнім генієм є той, хто зробив найбільший внесок у всесвітній розвиток, то складно позмагатися з кимось, чиє портфоліо налічує Tesla, SpaceX, Solar City та Neuralink. CB Insights — корпорація, яка дає інформацію щодо ринкової вартості приватних компаній і діяльності інвесторів, — запевняє, що він має справу з вісьмома галузями.

Стосовно Tesla, то Маск створив компанію з виробництва автомобілів, яка популяризувала електротранспорт і пришвидшила використання акумуляторних технологій. Також варто розказати про ще одне досягнення компанії Маска. Лише чотири організації відправляли астронавтів у відкритий космос, а саме: російська, американська й китайська державні організації та SpaceX — компанія Ілона Маска.

Отже, Маск мріє масштабно, створює нові винаходи та показує неймовірні результати. Можливо, його кар’єра закінчиться неймовірним вибухом, але останнє, у чому його можна звинуватити, — змушувати людей позіхати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram