Драйв
2 Грудня 2021
1 924

Чи будемо літати на аеротаксі, як Брюс Віліс у “П’ятому елементі” й коли?

Аерокосмічний виробник Airbus розповідає, яке аеротаксі чекає на нас найближчим часом

Кадр із кінофільму “П’ятий елемент”

У культовому фільмі Люка Бессона таксист Корбен Даллас у виконанні Брюса Вілліса розсікає вулицями Нью-Йорка на таксі, забувши про закони фізики та гравітації. Тоді вважалося, що незабаром жовті машини з шашечками літатимуть у всіх великих містах світу. Однак, у XXI ст. виявилося, що до системи міського таксі, що літає, дублюючого наземну систему транспорту, ще далеко. Але не варто засмучуватися. Аерокосмічний виробник Airbus розповідає, яке аеротаксі чекає на нас у найближчому майбутньому.

Із середини 2010-х років багато компаній стали інвестувати значні кошти у розробку та впровадження електричних аеротаксі у міське середовище. На сьогодні таких стартапів на ринку понад 300.

Система міської повітряної мобільності (Urban Air Mobility, UAM) з’явилася у відповідь на зростання попиту на альтернативний вид перевезень у великих містах через завантаженість транспортної системи та значних заторів, що не дозволяють швидко дістатися потрібного місця.

Зазвичай у рамках UAM виділяють два види транспорту — вантажні безпілотники (або дрони) та повноцінні пілотовані літальні апарати. І перші, і другі працюють за технологією eVTOL (electric vertical takeoff and landing — електричний вертикальний зліт та посадка). Таким апаратам потрібний лише невеликий майданчик для зльоту та посадки, а електрична конструкція дозволяє мінімізувати рівень шуму в міському середовищі та скоротити кількість викидів в атмосферу.

На фото: eVTOL

У 2016 році європейський авіабудівник Airbus запустив проєкт демонстратора Vahana для тестування технологій eVTOL, виконаний за схемою конвертоплана з крилами, що повертаються. На консолях кожного крила було розміщено по чотири електромотори з повітряними гвинтами.

Зразок розрахований на одного пасажира або на один вантаж, був повністю безпілотним і мінімалістичним щодо дизайну. Він працював на електричних батареях і міг розвивати швидкість до 220 км/год. Vahana здійснив свій перший політ у січні 2018 року, випробувальна кампанія завершилася у листопаді 2019 року, а з нею і сам проєкт — апарат призначався для відпрацювання технологій eVTOL та повністю виконав своє завдання.

На фото: Vahana

Однак, на цьому розробки Airbus у сфері UAM не закінчилися. У 2019 році компанія представила CityAirbus — другий проєкт літаючого електричного таксі, що нагадує мультикоптер, оснащений пропелерами з вуглецевого волокна, вісьмома моторами та чотирма акумуляторами. Перший прототип міг долати відстань до 60 км зі швидкістю 120 км/год.

У вересні цього року на саміті Airbus, присвяченому декарбонізації авіагалузі, було представлено нову версію апарату — CityAirbus NextGen, який поєднує в собі найкращі інженерні знахідки своїх попередників-демонстраторів CityAirbus та Vahana.

Це повністю електричний літальний апарат літакового типу з V-подібним хвостом та вісьмома пропелерами з електродвигунами, які утворюють силову установку з розподіленою тягою.

NextGen розрахований на 4 місця і керуватиметься професійним пілотом. Дальність польоту було збільшено до 80 км, чого вистачить для виконання 95% можливих завдань у місті. Швидкість NextGen буде 120 км/год, це дозволить, наприклад, забезпечити переміщення з аеропорту Бориспіль до Центру Києва за 16 хв, минаючи всі пробки.

На фото: CityAirbus NextGen

Крім дальності польоту та швидкості, одним із ключових факторів для міської мобільності є рівень шуму. Важливо, щоб аеротаксі не було чути. Рівень шуму NextGen становить 65-70 дБ, тобто цілком можна порівняти зі звичайними міськими “фоновими” звуками.

На цей час CityAirbus NextGen проходить випробування. Перший політ прототипу заплановано на 2023 рік, а сертифікація європейської авіаційної влади очікується вже 2025 року. Аеротаксі, яке розробляє авіаконцерн, використовуватиметься для широкого кола завдань: доставки вантажів, транспортування людей, організації повітряних екскурсій та багато іншого.

На фото: CityAirbus NextGen

CityAirbus літатиме заздалегідь побудованими маршрутами, принаймні спочатку. Оператори вертольотів, міська влада та приватні компанії вже зацікавлені в перспективних апаратах і чекають їхнього виходу на ринок. Airbus наголошує на проєктах у сфері eVTOL, оскільки електричні апарати стануть важливим кроком на шляху до декарбонізації галузі та допоможуть реалізувати амбітні цілі щодо досягнення нульового вуглецевого сліду до 2050 року.

Однак для повноцінної експлуатації таких літальних апаратів необхідно створити відповідну інфраструктуру: майданчики зльоту та посадки, оснащені спеціальними батареями та необхідним обладнанням; розроблена правова база, погоджена з місцевою владою та затверджена система маршрутів самих таксі. Потрібно створити повноцінну екосистему з подальшою інтеграцією її до існуючого міського ландшафту, на це потрібен час та спільна робота всіх представників галузі: як з боку виробників та експлуатантів, так і з боку міської влади.

Говорячи про перспективи системи міської аеромобільності, фахівці компанії зазначають, що поки що рано говорити про повноцінний ринок таксі, проте це не означає, що не треба створювати такий ринок. Різні стартапи та великі компанії працюють над розробкою перспективних зразків, які показують гарні результати, але поки що новий клас транспорту не інтегрований у міський контекст, він існує лише у складальних цехах авіавиробників.

Джерело: Airbus

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram