Новини
15 Серпня 2019
837

Чергове зізнання: У Microsoft теж прослуховували користувачів

Раніше у подібну практику визнали і у Facebook

Компанія Microsoft зізналася у прослуховуванні аудіо повідомлень користувачів додатка Skype Translator і голосового помічника Cortana, повідомляє Vice.

Це сталося після того, як було знайдено підрядників, які слухали голосові повідомлення сервісів, у тому числі приватні повідомлення співробітників Microsoft. “Після цього компанія визнала, що прослуховування дійсно було й оновила положення своєї політики конфіденційності”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що тепер співробітники та підрядники Microsoft можуть прослуховувати записи, зроблені Cortana і Skype Translator. “Ґрунтуючись на численних запитаннях, ми прийшли до висновку, що було б краще позначити той факт, що співробітники іноді переглядають контент, що надходить”, – прокоментували ситуацію в компанії.

Видання нагадує, що в кінці липня The Guardian дізналася, що підрядники Apple могли без відома користувачів слухати їх голосові команди помічникові Siri. “Після цього компанія оголосила, що припиняє глобальну програму по оцінці повідомлень з розмов з Siri. Цікаво, що у серпні житель США подав до суду на Apple через прослуховування”, – йдеться у повідомленні.

До того ж, напередодні стало відомо, що Facebook платила сотням сторонніх підрядників за розшифровку голосових повідомлень в Messenger. Цей факт представники найбільшої у світі соцмережі визнали в заяві, витяги з якого оприлюднило інформагентство Bloomberg пізно ввечері 13 серпня.

За словами представників Facebook, прослуховування та запис розмов користувачів проводилася тільки за згодою останніх та більше не практикується в соцмережі. “Як і компанії Google та Apple, ми припинили аналізувати аудіозаписи розмов користувачів понад тиждень тому”, – йдеться в офіційній заяві компанії.

Згідно з документом, за допомогою розшифровки анонімних аудіо-повідомлень з чату служби Messenger компанія перевіряла ефективність роботи своєї програми-робота. Метою збору інформації при цьому було підвищення відповідності рекламних оголошень та інформаційних пропозицій потребам користувачів, які не знали про те, що треті особи прослуховують їх повідомлення.

Водночас співробітники компаній, які займалися розшифровкою голосових повідомлень, заявили агентству Bloomberg, що їм не повідомлялося ні про походження записів, ні мету, для якої вони їх розшифровували. “Часом це були розмови особистого характеру з вульгарною лексикою”, – йдеться у повідомленні.

У квітні цього року стало відомо, що компанія Amazon слухає розмови користувачів колонок Alexa.

Нагадаємо також, що в кінці липня 2019 Facebook був оштрафований на $5 млрд за порушення приписів щодо захисту особистих даних. Цей штраф є найбільшим з тих, що накладалися на компанію за порушення захисту інформації користувачів і майже у 20 разів більший за будь-коли накладені за подібні порушення санкції у світі взагалі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram