Новини
8 Листопада 2021
724

Через зростання акцизів нелегальний ринок тютюну зріс за п’ять років у 18 разів

На думку власників великих компаній, цьогоріч таке зростання перетнуло небезпечну межу

Частка нелегальних тютюнових виробів на ринку України за останні п’ять років зросла у 18 разів — з 1% у 2016 році до 18,1% у серпні 2021 року та досягла історичного максимуму. Її зростання викликане зростанням акцизного податку, який уряд планує підвищити до 2025 року до рівня €90 за 1000 сигарет, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Такі дані були оприлюднені у спільній заяві гендиректорів найбільших тютюнових компаній, ухваленій під час конференції у Києві у понеділок, 8 листопада. У заході взяли участь генеральний директор “Філіп Морріс Україна” Костас Салварас, гендиректор “BAT Україна” Кахабер Бенідзе, гендиректор “JTI Україна” Пол Холловей та директор “Імперіал Тобакко Україна” Растіслав Чернак.

“Рік тому, коли JTI розпочала інформаційну кампанію з нелегального ринку тютюнових виробів, його частка становила 6,9% ринку України. Через рік цей показник досяг 18,1% — майже 300% зростання за 12 місяців. Це понад 14,4 млрд грн втраченого доходу бюджету України”, — заявив Холловей із посиланням на попередні результати дослідницького інституту “Kantar Україна”.

За даними представників галузі, ринок нелегальних тютюнових виробів в Україні почав зростати ще 2014 року, але цього року він перетнув небезпечну межу: цигарки, з яких не сплачують податки, стали доступними. Це є проблемою для легальних виробників сигарет, які втрачають свою частку ринку на користь нелегальних виробників та контрабандистів.

Крім того, загальний легальний ринок цигарок зараз оцінюється в 32,7 млрд шт., це на 18% нижче за показники 2020 року, і більш ніж на 40% менше його обсягу в 2018 році.

Для скорочення темпів зростання нелегального ринку тютюнових виробів найбільші виробники пропонують продовжити термін досягнення в Україні європейського рівня акцизу в €90 за 1000 сигарет на п’ять років — з 2025 до 2030 року, тоді як зараз він становить €48,4 за 1000 сигарет.

“Відбулося безпрецедентне для будь-якої категорії споживчих товарів зростання цін, яке значно випереджало інфляцію, і стало основним фактором скорочення легального ринку тютюнових виробів та зростання нелегальної торгівлі… Ми пропонуємо розширити графік підвищення акцизів на табачні вироби до 2030 року, передбачивши щорічне зростання ставок на рівні 10% (замість нинішніх 20%). Це дозволить стабілізувати ситуацію на табачному ринку”, — зазначив Чернак.

Він також запропонував “заморозити” зростання акцизу на табачні вироби для електричного нагріву на три роки — до 2024 року.

“Такий підхід дасть більше часу споживачу, щоб пристосуватися до підвищення цін і позбавити нелегальний ринок потенціалу для зростання”, — підкреслив Чернак.

Непередбачуваність регулювання тютюнової галузі в Україні впливає не лише на доходи бізнесу, а й на його майбутні інвестиції, уточнив гендиректор “Філіп Морріс Україна”.

“Троє з наших компаній (з присутніх на конференції) готові розглянути можливість локалізувати виробництво тютюновмісних виробів для електричного нагрівання в Україні, якщо держава створить відповідні умови”, — розповів Салварас.

За розрахунками учасників ринку, локалізація в Україні виробництва таких продуктів зі зниженою шкодою від куріння може принести країні за три роки понад 6 млрд грн інвестицій та близько 4 млрд грн додаткового податку на прибуток.

Як повідомлялося із посиланням на дослідження “Kantar Україна” у травні нинішнього року, у січні-травні частка підробок на внутрішньому ринку сигарет зросла проти даних за 2020 рік на 3,1 п. п. — до 5,1%, частка тютюнових виробів, маркованих, які призначені для експорту та нелегально реалізованих в Україні — на 4,8 п. п., до 7,6%. При цьому частка контрабандних сигарет знизилася на 0,5 п. п. до 1,7%.

При цьому 62% тютюнових виробів, які нелегально реалізуються як експортна або Duty Free-продукція, мають відмітку виробництва Винниківської табачної фабрики (Винники Львівської обл.) та марковані як не призначені для продажу в Україні. Частка невстановлених виробників становить 20%, ТОВ “Юнайтед Тобако” (Жовті Води Дніпропетровської обл.) — 15%.

Нагадаємо, Philip Morris International, до якої входить ПрАТ “Філіп Морріс Україна”, — один із найбільших світових виробників тютюнових виробів. Випускає сигарети на понад 50 фабриках і продає їх у 180 країнах. В Україні компанія працює понад 20 років, володіє фабрикою у Харківській області, на підприємствах компанії працює понад 1,3 тис. осіб.

JTI Україна входить до складу групи компаній Japan Tabacco Inc. (JTI). В Україні JTI представлена ​​двома компаніями: АТ “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна” (торговий дім, Київ) та ПрАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна” (фабрика, Кременчук). Найбільш відомими брендами “Джей Ті Інтернешнл Україна” є Sobranie, Winston, Camel, Glamour та LD.

British American Tobacco — велика міжнародна тютюнова компанія, яка має фабрики у 42 країнах. Портфель компанії складається з глобальних брендів сигарет і асортименту виробів з потенційно зниженим ризиком, зокрема продукти в сегменті вейпінгу, систем для нагрівання тютюну тощо. В Україні їй належить ПрАТ “А/О Тютюнова компанія “В.А.Т. — Прилуки”, заснована 1993 року на базі Прилуцької тютюнової фабрики.

“Імперіал Тобакко” в Україні входить до холдингу Imperial Brands (Британія), її тютюнова фабрика розташована у Києві. Бренди компанії — Davidoff, Parker & Simpson, West, Style, R1, “Прима”. Близько 50% продукції експортується на ринки 20 країн, серед яких — Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Об’єднані Арабські Емірати, Монголія, Ліван, Узбекистан, США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram