Новини
30 Березня 2022
450

Через війну Україна втратила приблизно 30-40% своїх металургійних потужностей

“Маріупольські заводи — це понад третина сталевого виробництва України”

Гендиректор найбільшого українського гірничо-металургійного холдингу “Метінвест” Юрій Риженков оцінює втрати металургії України від розпочатої росією війни у 30-40% їх довоєнних потужностей, але заявляє про впевненість у відновленні металургійних заводів Маріуполя у вільній Україні.

“Маріупольські заводи — це понад третина сталевого виробництва України. Тобто Україна на сьогодні втратила приблизно 30-40% своїх металургійних потужностей”, — сказав він в ефірі телеканалу “Україна24” у вівторок.

Риженков наголосив, що маріупольські заводи обов’язково будуть відновлені після того, як російські війська будуть вигнані з території України. “У мене немає сумнівів, що їхню роботу буде відновлено, але для цього місто має залишитися українським”, — зазначив голова “Метінвесту”.

Голова компанії особливо зазначив, що працювати заводи можуть лише у вільному, українському Маріуполі.

“Це наша позиція: ми завжди, у всі роки працювали виключно за українськими законами, в українському правовому полі та системі оподаткування. Для того, щоб заводи працювали, там має бути український суверенітет”, — заявив Риженков.

За його словами, наразі два металургійні заводи перебувають під контролем Збройних сил України та захисників Маріуполя.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою з видобувних та металургійних підприємств. Його підприємства розташовані в Україні — у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, у країнах Європи. Зокрема, у Болгарії розміщений завод Promet Steel потужністю 500 тис. тонн металопрокату на рік, в Італії — Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 млн тонн на рік. У Великій Британії компанії належить завод Spartan UK, який може випускати 200 тис. тонн сталевого прокату на рік.

“Метінвест” у 2021 році збільшив виплавку сталі на 15% проти 2020 року — до 9,53 млн тонн, чавуну — також на 15%, до 9,71 млн тонн.

“Азовсталь” (Маріуполь) у 2021 році наростив виробництво загального прокату, згідно з оперативними даними, на 4,1% — до 4,1 млн тонн, сталі на 3,5% — до 4,34 млн тонн, а випуск чавуну залишився на рівні попереднього року – 3,8 млн тонн.

Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча у 2021 р. збільшив випуск загального прокату, за оперативними даними, на 11,6% — до 4,1 млн тонн, сталі — на 4,6%, до 4,26 млн тонн, чавуну — на 8,3%, до 5,06 млн тонн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram