Новини
29 Грудня 2022
422

Через Prozorro провели тендерів на 120 мільярдів з початку війни

Електронна система закупівель працює без збоїв та демонструє гнучкість у воєнний час

Через електронну систему закупівель Prozorro від початку повномасштабної війни провели 94 тис. тендерів на 120 млрд грн, повідомляє Міністерство економіки України.

Учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 тис. підприємств, а різниця між загальною сумою, яку державні замовники планували витратити на свої закупівлі, та сумою, за якою були укладені контракти завдяки тендерним процедурам, склала 6 млрд грн.

Усього в електронній системі прозвітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

Після того, як у липні 2022 року уряд повернув обов’язкові закупівлі в Prozorro, у системі відбувається близько половини закупівель від показників довоєнного рівня. Таке скорочення можна пояснити як скороченням видатків на некритичні потреби, як і тим, що закупівлі для потреб оборони та критичної інфраструктури здійснюються без використання Prozorro.

“Електронна система закупівель Prozorro працює без збоїв та демонструє гнучкість і здатність змінюватись, навіть в умовах воєнного часу. На додаток, міжнародні партнери теж високо оцінили ефективність українських державних закупівель. Система електронних закупівель Prozorro, включно з електронними каталогами Prozorro Market, була визнана такою, що відповідає вимогам до електронних закупівель для операцій, що фінансуються Світовим банком”, — зазначила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

З початку повномасштабного вторгнення Кабмін змінив правила здійснення публічних закупівель, аби адаптувати їх під нову реальність, яка вимагає дедалі швидкого забезпечення потреб. Так, завдяки новій процедурі вдалося скоротити середню тривалість тендера майже вдвічі — до 22 днів.

Натомість процедуру запиту ціни пропозиції в Prozorro Market можна провести ще швидше, її середня тривалість — 11 днів. Завдяки новим правилам замовники можуть використовувати Prozorro Market без обмежень за сумою, що дозволяє суттєво зняти адміністративне навантаження з замовників.

Відтак і обсяг закупівель в електронному каталозі зріс утричі, як порівняти з 2021 роком — до 1,2 млрд грн.

Нагадаємо, на створення реєстру олігархів виділено три мільйони гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram