Новини
22 Грудня 2020
748

Через мільярдний штраф АМКУ: Philip Morris подав заяву проти України в міжнародний арбітраж

На думку компанії, Україна порушила зобов’язання за угодами про взаємний захист інвестицій з США та Швейцарією

Philip Morris International (PMI) подала позов про двосторонній інвестиційний арбітраж проти уряду України у зв’язку з несправедливим, на їхню думку, рішенням Антимонопольного комітету України (АМКУ) оштрафувати їх на 1,2 млрд грн у справі оптового дистриб’ютора “Тедіс Україна”, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-реліз PMI.

“Рішення комітету є явним порушенням прав інвестора. Ми вважаємо, що цей спір між інвестором і державою матиме вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни загалом”, — зазначив генеральний директор “Філіп Морріс Україна” Костас Салварас.

Позов подано 21 грудня в Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (Вашингтон, округ Колумбія, США) у зв’язку з порушенням, на думку заявників, двосторонніх угод про взаємний захист інвестицій із США та Швейцарією.

У PMI нагадують, що у 2010-2011 роках АМКУ дозволив “Тедіс” контроль над більшістю оптових продавців тютюнових виробів, проте у 2019 році той самий комітет вирішив, що українські “дочки” PMI та інші світові тютюнові виробники й “Тедіс” вступили у змову заради встановлення “Тедісом” монополії на ринку.

“Рішення комітету порушило права компаній PMI відповідно до угод між США та Україною і між Швейцарією та Україною про справедливий і рівноправний режим їхніх інвестицій в Україну та захист від свавільних і дискримінаційних дій через спричинення шкоди”, — йдеться у заяві.

Як відомо, АМКУ в жовтні 2019 року наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на чотирьох тютюнових виробників і “Тедіс Україна”.

Пізніше “Філіп Морріс Україна” сплатила штраф АМКУ на загальну суму понад 1,18 млрд грн, щоб уникнути нарахування пені, але в лютому 2020 року PMI подала до Міністерства юстиції України повідомлення про порушення Україною цілої низки зобов’язань, передбачених договорами про захист інвестицій.

ПрАТ “Філіп Морріс Україна” спільно з ТОВ “Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн” є афілійованими компаніями Philip Morris International, одного з найбільших світових виробників тютюнових виробів.

В Україні PMI працює понад 20 років, виробляє продукцію на фабриці в Харківській області. На підприємствах працюють понад 1,3 тис. осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram