Новини
3 Липня 2020
1 116

Через коронавірус у Монако скасували найбільшу виставку яхт

Минулого року організатори оцінювали економічний ефект заходу в $2 мільярди

Найбільше яхтове шоу Monaco Yacht Show, яке традиційно збирає кращі човни з усього світу, стало жертвою коронавірусу. Організатори (наразі власник британська компанія Informa) розраховували відзначити його 30-річчя, однак у кінці червня вирішили скасувати огляд, повідомляє Forbes.

Показ вищих досягнень у сегменті “супер’яхти”  (беруть участь судна довжиною не менше 25 м) проводиться щорічно у вересні в порту Еркюль в Монако. У 2019 участь в шоу взяли 125 власників супер’яхт, загальна вартість їх перевищила $4,29 млрд.

Видання зазначає, що наступна Monaco Yacht Show відбудеться не раніше вересня 2021 року. Спочатку компанія, намагаючись знайти вихід із ситуації, планувала зробити шоу цього року некомерційним і забезпечити максимальний рівень гігієни та безпеки, однак і ці заходи виявилися недостатніми.

“Як і багато інших галузей, міжнародна яхтова спільнота зазнала значних втрат у 2020 році”, – пояснив Чарлі Маккарді, виконавчий директор Informa Markets (підрозділ Informa, що займається в тому числі проведенням виставок).

У компанії зазначили, що з урахуванням того, що велика частина флоту супер’яхт наразі знаходиться в США та на Карибах, а календар руху яхт серйозно порушений, було вирішено відкласти виставку в інтересах галузі.

Видання зазначає, що від скасування шоу в першу чергу постраждає сама Informa. Компанія не розкриває, скільки щорічно приносить їй шоу в Монако, однак вказувала, що на підрозділ “Морські перевезення, транспорт і логістика” припадає 6% виторгу Informa Markets. Виторг  Informa Markets за підсумками 2019 року склав $1,45 млрд.

Економічний ефект від проведення тогорічної виставки компанія оцінювала в $2 млрд. “Йдеться про суму контрактів, які протягом року після проведення виставки були укладені її учасниками, а також про надходження в бюджет Монако”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що учасники виставки, які традиційно оплачують виставковий стенд і стоянку в порту на час її проведення, від скасування заходу серйозно не постраждають. “Швидше за все, тим, хто вже вніс передоплату, запропонують її зарахувати в рахунок участі в 2021 році. Багато учасників оплачують участь на наступний рік відразу після завершення поточного шоу”, – зазначає видання.

І додає, що в середньому участь в шоу коштує €200 тис-300 тис. Оплата за участь може коливатися від €50 тисяч до €500 тисяч.

Додається, що заробляють організатори виставки не тільки на безпосередніх учасниках, а й на глядачах – зазвичай квиток на шоу коштує від €280. “Однак на квитки припадає незначна частка виторгу, оскільки більша їх частина не продається, а розповсюджується за запрошеннями”, – уточнює видання.

Крім того співрозмовники Forbes зазначають, що від скасування шоу втрати зазнають готельний сегмент, ресторани, магазини та івент-компанії. “Тільки у 2019 році цей захід відвідало понад 31,5 тисяч осіб. На збори ПДВ припадає велика частина бюджету Монако, саме тому князівство підтримує подібні заходи. Заробляє країна на організації та здачі стоянок у порту човнам учасників під час шоу”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що один із найбагатших норвезьких мільярдерів К’єлль Інге Реккі побудував найбільшу у світі яхту з басейнами, джакузі та вертолітним майданчиком вартістю близько $350 млн, щоб рятувати океани.

Про те, які найбільші яхти було спущено на воду у 2019 році можна прочитати в матеріалі Investory News тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram