Новини
23 Квітня 2020
1 018

Через коронавірус: Fitch вдвічі погіршило прогноз спаду світового ВВП

Очікується, що у 2020 році ВВП єврозони скоротиться на 7%, ВВП США на 5,6%, а ВВП Великої Британії – на 6,3%

Міжнародне рейтингове агентство Fitch вдвічі погіршило прогноз спаду світового валового внутрішнього продукту (ВВП) через пандемію коронавірусної інфекції, про це йдеться у новому глобальному економічному прогнозі агентства.

“ВВП скоротиться на 3,9%”, – йдеться у повідомленні. За словами головного економіста агентства Брайана Коултона, новий прогноз скорочення ВВП “є спадом безпрецедентної глибини в післявоєнний період”.

Коултон зазначив, що рецесія 2020 року “буде вдвічі серйознішою, ніж рецесія 2009 року”.  За оцінкою агентства, зниження ВВП дорівнює падінню рівня світових доходів на $2,8 трлн, у порівнянні з 2019 роком і втраті $ 4,5 трлн щодо очікувань щодо глобального ВВП у 2020 році.

Fitch очікує, що цього року ВВП єврозони скоротиться на 7%, ВВП США на 5,6% і ВВП Великої Британії на 6,3%. Крім того, Fitch розширив у своїх оцінках часові межі обмежень через коронавірус у великих країнах до дев’яти тижнів замість п’яти. Додатковий місяць блокування скоротить ВВП приблизно на 2 п.п.

“Втрати робочих місць відбуваються в екстремальних масштабах, на підприємства малого та середнього бізнесу чиниться сильний тиск, шлях до нормального життя під час кризи, швидше за все, буде повільним”, – вважає Коултон.

За оцінками, які він наводить, ВВП США та єврозони залишиться нижче рівнів IV кварталу 2019 року протягом всього 2021 року. Корективи в глобальний прогноз вносяться з урахуванням результатів I кварталу і тих заходів, які застосовувалися для боротьби з коронавірусом.

Так, прогноз ВВП Італії знизився на 8% після звісток прo його падінні на 5%. У Франції та Іспанії ВВП в I кварталі скоротився майже на 5%, а перспективи Іспанії особливо сильно постраждали через обвал туризму. “ВВП як у США, так і в Великої Британії, де обмеження через коронавірус почалися трохи пізніше, ніж у єврозоні, скоротиться більш ніж на 10% в II кварталі 2020 року. Це призведе до річного спаду приблизно на 6%, попри агресивне пом’якшення макроекономічної політики”, – зазначає агентство.

І додає, оскільки в Китаї та Індії очікується зростання менше 1%, в 2020 році різко скоротиться ВВП у країнах, що розвиваються. Так, для Мексики прогнозують мінус 6,6%, для Бразилії – мінус 4%, для ПАР – мінус 5,5%, для Туреччини – мінус 2%. У прогнозі зазначається, що це безпрецедентне явище з 1980-х років.

Раніше Investory News писали, що згідно із базовим прогнозом Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, у 2020 році через загострення коронавірусної кризи очікується глибока глобальна рецесія, а падіння світової економіки – на 1,9%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram